Facebook adaugă un nou partener în programul de fact-checking din România: platforma Factual
Facebook (Meta) anunța în noiembrie 2020 că lansează în premieră și în România un program de verificare a veridicității știrilor, în parteneriat cu agenția franceză de știri AFP. Acum, Meta adaugă încă o platformă de verificare, Factual, care a fost înființată în 2014 și este certificată prin Rețeaua internațională non-partizană de verificare a faptelor.
Concret, atunci când un verificator al faptelor evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, ceea ce reduce în mod semnificativ distribuția acesteia. Procedând așa, se limitează răspândirea informației false și se reduce numărul de oameni care o pot vedea.
Conform regulilor Meta NU vor face obiectul procesului de fact checking declarațiile politicienilor. Platforma Factual este cunoscută pentru că verifică declarațiile politicienilor și va continua să facă asta pe factual.ro.
„Paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce posibilitatea de a distribui conținut și li se va elimina capacitatea de monetizare și promovare. În plus, atunci când o postare ajunge să fie marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care o vizualizează sau încearcă să o distribuie. Verificatorii nu elimină conturile sau paginile de pe Facebook sau Instagram”, spun cei de la Meta.
“În contextul unui război fizic la granițele țării noastre și al unui război virtual ce are loc în spațiul nostru online, considerăm că trebuie să facem mai mult pentru a oferi utilizatorilor platformelor de social media, foarte populare din România, o verificare independentă a informațiilor. Ne bucurăm să ne alăturăm altor colegi ai IFCN într-un asemenea efort.”, spune Elena Calistru, președinte Funky Citizens și editor la Factual.ro.
”Acest program este în conformitate cu politica familiei Meta pentru îmbunătățirea calității și autenticității postărilor din News Feed, ce vizează trei direcții de acțiune: eliminarea de pe Facebook a conturilor și a conținutului care încalcă Standardele Comunității sau politicile publicitare; reducerea distribuirii de știri false și conținut inadecvat, cum ar fi clickbait, precum și informarea utilizatorilor prin furnizarea de informații suplimentare legate de postările pe care aceștia le văd”, spune Meta.
Factual va începe verificarea faptelor pe Facebook și Instagram în zilele următoare. În România, acesta este al 2-lea partener de verificare a faptelor, după parteneriatul cu AFP. La ora actuală, Facebook lucrează cu peste 80 de parteneri de verificare a faptelor în peste 60 de limbi la nivel global.
Sursa foto: Dreamstime.com