Sari direct la conținut

Parlamentul rus a votat pentru „operațiuni economice speciale” ca să susțină forțele ce luptă în Ucraina

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Parlamentarii ruși au dat marți un prim vot pozitiv pentru două legi care ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze forțelor armate bunuri și angajați care să lucreze peste program pentru a susține invazia din Ucraina, relatează Reuters și Financial Post.

Inițiativele vin la peste patru luni de la declanșarea a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” care a atras un val de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei și economiei sale din partea Occidentului și a aliaților săi.

Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova – afirmă că statul poate impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, obligând companiile să furnizeze bunuri și servicii forțelor armate la solicitarea guvernului.

Nota de fundamentare a legii notează că forțele armate au nevoie de noi materiale și reparații ale echipamentelor pentru a continua campania din Ucraina.

„Nevoia de a întruni rapid aceste cerințe, mai ales în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și a entităților legale din Rusia, va necesita să ne concentrăm temporar eforturile asupra unor anumite sectoare ale economiei (…) și organizăm furnizarea de resurse prin canalele de înzestrare din domeniul apărării”, afirmă aceasta.

„Operațiunile economice speciale” ar putea include munca forțată

Un al doilea proiect legislativ, de asemenea adoptat în prima lectură, vizează modificarea Codului Muncii pentru a permite guvernului să reglementeze orele de lucru și stabilească zilele libere pe care le oferă anumite companii.

Acest lucru ar putea însemna că guvernul va putea obliga angajații unor companii să lucreze noaptea, în weekenduri și de sărbători, fără concediu plătit, pentru producția de bunuri necesare forțelor armate.

Ambele proiecte de lege au fost transmise parlamentului după ce au fost redactate de guvern.

Ele urmează să fie citite din nou în plenul parlamentului și trebuie revizuite și de camera superioară a legislativului înainte de a fi aprobate și transmise președintelui Vladimir Putin pentru promulgare.

Pachetul de legi a fost introdus în parlament în pofida asigurărilor repetate date de Putin că economia Rusiei se consolidează în urma sancțiunilor occidentale.

Potrivit unui raport publicat luna trecută de Institutul Finanţelor Internaţionale (IIF, Institute of International Finance), sancţiunile impuse împotriva Moscovei în urma invadării Ucrainei urmează să șteargă aproximativ 15 ani de progres economic şi trei decenii de integrare cu Occidentul.

Urmărește ultimele evoluții din a 132-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro