Sari direct la conținut

Folosește Rusia „super-arma” cu laser în Ucraina? Propagandă sau adevăr?

HotNews.ro
Folosește Rusia „super-arma” cu laser în Ucraina? Propagandă sau adevăr?

Rusia a declarat miercuri că folosește o nouă generație de lasere puternice în Ucraina pentru a arde dronele, desfășurând unele dintre armele secrete ale Moscovei pentru a contracara un val de arme occidentale, potrivit Reuters.

Se știu puține lucruri despre specificul noului laser. Putin a menționat unul numit Peresvet, numit după un călugăr războinic ortodox medieval Alexandru Peresvet, care a pierit în luptă.

Iuri Borisov, vicepremierul responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat la o conferință la Moscova că Peresvet este deja utilizat pe scară largă și că poate orbi sateliții până la 1.500 km deasupra Pământului.

El a spus că există deja sisteme mai puternice decât Peresvet, care ar putea arde dronele și alte echipamente. Borisov a vorbit despre un test efectuat marți, despre care a spus că a ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde.

„Dacă Peresvet orbește, atunci noua generație de arme cu laser duce la distrugerea fizică a țintei – distrugere termică, o ard”, a declarat el la televiziunea de stat rusă.

Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, Borisov a spus: „Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo”. El a spus că arma se numește „Zadira”.

Iuri Borisov (foro: Profimedia)

Ce sunt armele cu laser?

O armă laser generează un fascicul de lumină concentrată care poate încălzi și arde un obiect.

Un laser de mare energie poate face o gaură într-o placă groasă de oțel în câteva secunde. Razele se deplasează cu viteza luminii, au o rază de acțiune mult mai mare decât proiectilele obișnuite și își pot atinge ținta cu cea mai mare precizie.

De asemenea, astfel de arme pot funcționa discret, deoarece trimiterea de raze de lumină nu generează zgomote puternice. Cel mai important, sunt foarte rentabile, deoarece nu este nevoie de muniție, în afară de energie, pentru a trage o rază.

TNO, o organizație olandeză de cercetare care lucrează la tehnologia armelor cu laser, spune că fiecare tragere a sistemului pe care îl dezvoltă costă mai puțin de un euro (aproximativ un dolar american), potrivit Deutsche Welle.

Datorită tuturor acestor factori, armele cu laser au devenit proiecte militare atractive.

„Se fac cercetari cu privire la abilitatea laserului de a doborî ținte. S-au tot raportat teste cu doborârea unor drone. Propagarea fasciculului laser trebuie să fie posibilă până la țintă, de preferință focalizat, pentru a fi eficient, însă fasciculele au divergență, adică se lărgesc pe măsură ce se propagă și își pierd proprietatile. Este nevoie de foarte mare energie pentru a putea trimite un puls laser care sa poată afecta deplasarea țintei, ar trebui să facă o gaura in ea. Se poate afecta la drone mici sau rachete subsonice sistemul electronic și cade drona sau racheta. Însă pentru a da jos sateliți înseamnă un echipament mobil cu un laser instalat, iar fasciculul laser se deplasează fara sa se lărgească prea mult la o altitudine intre 350-500 km, iar asta nu este posibil momentan.”, a declarat fizicianul George Epurescu, cercetător gradul II la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR), pentru HotNews.ro.

Vara trecută, armata americană a anunțat că a testat o armă laser avansată în cadrul unei manevre.

În aprilie, Naftali Bennet, prim-ministrul Israelului, a scris pe Twitter că forțele armate ale țării sale au testat cu succes „primul sistem de arme laser din lume” care ar putea fi folosit pentru a doborî drone, rachete și mortiere.

Multe alte țări, inclusiv Franța, Marea Britanie și China, au fost raportate că lucrează la propriile proiecte de arme laser.

Folosește Rusia arme laser în Ucraina?

„Mai multe țări explorează tehnologia și utilizarea acestor tipuri de arme. Rusia ar putea fi probabil una dintre aceste țări”, a declarat Maarten Lörtzer, purtătorul de cuvânt al TNO, pentru DW.

„Din cauza confidențialității acestor tipuri de proiecte, nu avem însă cunoștință de statutul acestora”, spune el.

În timpul unei conferințe de presă de miercuri, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat că Statele Unite nu au văzut nicio dovadă care să confirme afirmația Rusiei potrivit căreia ar folosi arme laser împotriva Ucrainei.

Sistem antiaerian BUK in vizorul unei drone (captura video)

Laser rusesc vs drone ucrainene?

Dar armele cu laser, dacă sunt utilizabile, ar putea ajuta Moscova împotriva uneia dintre principalele sale amenințări în Ucraina: dronele.

Cu ajutorul dronelor sale, armata ucraineană a reușit să prindă armata rusă pe picior greșit în mai multe rânduri. Pe lângă dronele militare livrate de țările NATO, ucrainenii au urmărit și au atacat trupele rusești cu propriile drone și chiar cu unele obișnuite ce se găsesc în comerț.

La conferința de miercuri, Borisov a afirmat că Zadira a doborât deja o dronă ucraineană în cinci secunde, la o distanță de 5 kilometri.

Rusia spune că ar putea, de asemenea, să-și folosească arma pentru a orbi sateliții și camerele și detectoarele militare. De asemenea, laserele sunt capabile să orbească permanent soldații, o funcție interzisă în cadrul unei convenții internaționale din 1995 care interzice armele care provoacă daune sau răni excesive și nediscriminatorii.

Ar tebui luate în serios afirmațiile Rusiei? Generalul Mick Ryan: are un istoric privind lăudăroșenia

Generalul-maior în retragere al armatei australiene Mick Ryan a avertizat că nu trebuie să ia prea în serios afirmațiile Rusiei. Țara are un istoric de lăudăroșenie cu privire la puterea sa militară, a declarat el joi pentru Washington Post.

Generalul (r) Mick Ryan (foto: defenceconnect.com.au)

Ryan spune că arme precum Zadira ar putea doborî drone de recunoaștere sau afecta artileria ucraineană, cel mult.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a ironizat armata Rusiei care anunța că a creat un laser care poate prăji dronele inamice „în câteva secunde”. Comparând propaganda Moscovei cu cea a naziștilor care vorbeau despre ”superarmele” armatei germane în cel de-al Doilea Război Mondial, Zelenski a declarat că asta arată ”eșecul total al invaziei” lui Vladimir Putin.

Zelenski a ironizat anunțul Rusiei invocând ”superarma” (Wunderwaffe), termen inventat de ministrul propagandei Germaniei naziste care încerca să ascundă faptul că Germania începe să piardă cel de-al doilea Război Mondial.

În condițiile în care resursele nemților erau puternic afectate de lupta pe mai multe fronturi, ministerul de propagandă făcea frecvente anunțuri despre dezvoltarea noilor arme revoluționare care ar putea schimba cursul războiului. Propaganda avea ca scop menținerea moralului trupelor și a populației.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că declarațiile Rusiei privind noua armă cu laser arată ”eșecul total al invaziei” rușilor, potrivit The Guardian și Kyiv Independent.

Surse: Deutsche Welle, Reuters, Washington Post

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro