Sari direct la conținut

Vladimir Putin reclamă că Europa n-a început să plătească gazele naturale în ruble / Când era termenul prevăzut de contracte

HotNews.ro
Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

​Președintele rus Vladimir Putin a reclamat joi la o ședință de guvern privind situația din industria rusă a petrolului și gazelor că există „eșecuri” în vânzarea petrolului și gazelor naturale rusești pe care Moscova le vrea achitate în ruble, relatează TASS.

„Băncile din aceste țări neprietenoase întârzie transferul plăților”, a anunțat Putin, amintind că guvernul rus a stabilit deja condițiile pentru plata gazelor naturale și a petrolului rusesc în ruble.

El a anunțat pe 31 martie că țările pe care Rusia le consideră „neprietenoase” vor trebui să achite importurile energetice din Rusia în ruble, precizând că „Oferim contractorilor din astfel de țări [neprietenoase] o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești”.

Anunțul său a venit după o săptămână de speculații intense în Uniunea Europeană privind următoarea mutare a Moscovei, Vladimir Putin ordonând Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să demareze convertirea contractelor semnate cu „țările neprietenoase” în ruble încă de pe 23 martie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a clarificat pe 1 aprilie că Rusia nu va întrerupe imediat livrările de gaze naturale și petrol către „țările neprietenoase”, chiar dacă decizia Moscovei a intrat în vigoare de la începutul lunii.

Peskov a explicat decizia legată de continuarea livrărilor prin faptul că plățile pentru cele furnizate după data de 1 aprilie urmează să fie făcute în a doua jumătate a acestei luni și în mai.

Vladimir Putin amenință Europa că Rusia își va muta exporturile de gaze și petrol către est

Vladimir Putin a declarat în cadrul aceleiași ședințe de guvern de joi că Rusia va depune eforturi pentru a-și redirecționa vânzările energetice spre est, adăugând că Europa nu va putea renunța complet la gazul rusesc imediat.

„Ceea ce este uimitor este că așa-numiții parteneri din țările neprietenoase recunosc ei înșiși că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale, de exemplu”, a spus Putin în ședința care a fost transmisă de televiziunile rusești.

„Nu există un înlocuitor rațional (pentru gaz) în Europa acum. Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice rusești”, a spus Putin.

Declarațiile sale au venit după ce el a amenințat și miercuri Occidentul că Rusia își va redirecționa exporturile energetice.

Uniunea Europeană spune că plătirea gazelor naturale în ruble ar încălca regimul sancțiunilor impuse împotriva Rusiei

Agenția Reuters notează joi că un document intern al UE pe care jurnaliștii săi l-au obținut arată că Bruxelles-ul afirmă că achitarea importurilor energetice din Rusia ar încălca regimul de sancțiuni stabilit împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.

„Acest mecanism [stabilit de Moscova] ar duce la o încălcare a măsurilor restrictive existente adoptate de UE în legătură cu Rusia, guvernul său, Banca Centrală a Rusiei și entitățile conexe”, afirmă documentul Comisiei Europene.

Acesta mai notează că procesul de executare a plăților cerut de ruși ar fi supervizat în întregime de Moscova, lăsând companiile europene fără niciun control asupra fondurilor din momentul plății și introducând costuri ce nu pot fi prevăzute de către acestea.

„Statul rus, prin banca sa centrală, are control complet asupra valutei pe care o poate manipula complet în folosul său”, afirmă documentul care menționează, printre altele, rata de schimb aplicată.

Deocamdată Ungaria este singura țară membră a Uniunii Europene care s-a declarat dispusă să plătească importurile energetice rusești, un anunț în acest sens fiind făcut de premierul Viktor Orban pe 6 aprilie.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat guvernul ungar câteva zile mai târziu că plata gazelor naturale și a petrolului rusesc ar încălca regimul de sancțiuni stabilit de UE împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 50-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro