Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Cele mai nesănătoase alimente după ce ai trecut de 50 de ani

HotNews.ro
bacon prajit, Foto: Captura YouTube
bacon prajit, Foto: Captura YouTube

Interesant: după ce ai trecut de 50 de ani începi să fii atent la funcționarea inimii. Probabil pentru că ai văzut rude sau cunoscuți nu cu mult mai în vârstă care au început să aibă probleme cu inima. Sau pentru că ai citit undeva că afecțiunile inimii sunt principala cauză de spitalizare pentru cei de peste 65 de ani. American Heart Association spune că în al șaselea deceniu de viață oamenii acumulează noi kilograme, de obicei în jurul mijlocului și apar factorii de risc cardiac.

Doctorii ne asigură: mai e timp să îndreptăm din lucruri. Presupunând că nu (mai) fumați, principalul sfat este simplu și direct: eliminați alimentele nesănătoase. Știați deja acest lucru. Îl și respectați?

Credem că nu, din moment ce citiți acest articol. Probabil aveți nevoie de motivații și recomandări, așa că mai jos găsiți o listă cu cele mai nesănătoase alimente pentru inimă, scrisă de nutriționiști.

Carne grasă și alimente prăjite

Dacă vrei să menții sănătatea inimii după 50 de ani e bine să te gândești serios la consumul de grăsimi saturate. Pentru cei mai mulți dintre noi e dificil. Am fost obișnuiți cu carne roșie și pui prăjit și doar gândul că am ajunge ca nepotul vegan ne sperie. Dar adevărul este că o dietă bogată în grăsimi saturate și săracă în legume, fructe și fibre favorizează apariția bolilor de inimă.

Alimentele bogate în grăsimi saturate participă la blocarea arterelor, măresc colesterolul rău și măresc tensiunea. Recomandarea este să se facă din carnea roșie marmorată sau alimentele prăjite plăceri rare și de dimensiuni nu mai mari de 90 de grame (mărimea unei palme), să se taie grăsimea de pe bucățile de carne, să se mănânce lactate mai sărace în grăsimi și să se mărească numărul zilnic de fructe, legume și altele bogate în fibre.

Chipsuri din cartofi și băuturi carbogazoase îndulcite

Acestea aduc un „hat trick” ca la fotbal, dar de lucruri rele pentru inimă: sodiu, grăsimi saturate și zahăr. Gustările preambalate (și fursecurile, de asemenea) nu numai că sunt bogate în sodiu (sare), dar și îngrașă, fiind foarte gustoase și consumate de aceea în exces.

Și zahărul este periculos pentru inimă. Băuturile tip cola sunt bogate în zahăr, care favorizează diabetul, obezitatea și bolile de inimă. Oricând există alternativa unor băuturi carbogazoase sănătoase, cel mai la îndemână fiind apa.

Băuturile „dietetice”

Renunțarea la băuturi cu zahăr în favoarea unora dietetice, ca să scadă caloriile și zahărul, pare o mișcare deșteaptă, dar de fapt nu e. Băuturile cu îndulcitori artificiali sunt asociate cu boli cardiometabolice.

Un studiu a constatat că aceia care beau zilnic sucuri „dietetice” au un risc mai mare cu 37% să facă boli cardiometabolice și cu 67% mai mare să facă diabet, decât cei care nu beau.

Gogoșile – deci și papanașii!

Simbolul alimentelor care trebuie evitate de femeile și bărbații de peste 50 de ani, cărora le pasă de sănătatea inimii sunt delicioasele gogoși. Nu numai că sunt prăjite în mult ulei, dar sunt bogate în carbohidrați rafinați și zahăr, despre care este inutil să mai adăugăm ceva. Să nu mai spunem nici că papanașii n-au niciun haz fără smântână și dulceață.

Surse: EatThis, NotThat

National Library of Medicine

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro