Sari direct la conținut

Ce opțiuni mai au companiile străine în Rusia: vinde, pleacă sau rămâi

HotNews.ro
Vladimir Putin la o intalnire cu oamenii de afaceri din Rusia, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin la o intalnire cu oamenii de afaceri din Rusia, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Revinde, dar cui? Pleacă și pierde totul, sau rămâi în ciuda tuturor? Pentru companiile străine prezente în Rusia, opțiunile sunt din ce în ce mai limitate într-un context financiar și geopolitic asupra căruia nu au niciun control, scrie AFP.

„Nu mai acționăm pe considerente pur economice: toate mecanismele pieței sunt sub lupă din motive militare și geopolitice. Companiile nu știu ce pot face și cum ar trebui să facă, există o ambiguitate juridică și financiară”, rezumă pentru AFP Sylvain Bersinger, economist la firma Asterès.

„Este o problemă de lipsă de vizibilitate, dar trebuie să încercăm să temporizăm cât mai mult posibil. Multe companii sunt lăsate în voia lor și, în raționamentul managerilor lor, ideea este să limităm pagubele”, adaugă Philippe Métais, avocat asociat la Bryan Cave Leighton Paisner.

Revinde sau încearcă să repatriezi capitalul

„Opțiunea de vânzare este destul de iluzorie și nu poate compensa pierderea. Când vinzi, trebuie să existe totuși un cumpărător, care trebuie finanțat , dar acum sistemul bancar rus este extrem de sechestrat și presupunând că acest cumpărător este finanțat, nu văd cum ar putea fi transferat capitalul”, subliniază Métais.

Luni, ca și alte grupuri de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, producătorul de bere olandez Heineken și-a anunțat plecarea din Rusia și a declarat că „țintește un transfer ordonat către un nou proprietar, în deplină conformitate cu legile internaționale și locale”, indicând că tranzacția i-ar genera pierderi uriașe.

Concurentul său danez Carlsberg a luat și el în calcul „decizia dificilă și imediată de a viza o vânzare completă” a activităților sale rusești.

Uzina Lada AvtoVAZ Foto: Renault

La rândul său, producătorul francez de mașini Renault evaluează „posibilele opțiuni privind participarea sa” în marea sa subsidiară rusă AvtoVAZ, deschizând calea unei posibile ieșiri.

„Dacă Renault ar pleca din Rusia, unde nu există producători autohtoni mari, singurii care ar putea cumpăra sunt chinezii pentru că la capitolul sancțiuni, este mult prea delicat”, spun analiștii.

Companiile își mențin activitatea

„Pentru companiile care nu sunt afectate de sfera sancțiunilor” decise împotriva Rusiei de Uniunea Europeană sau de Statele Unite, precum Leroy Merlin sau Auchan, „tot ce nu este interzis ar trebui să fie autorizat, dar există un fel de „presiune morală care se exercită asupra lor”, estimează Métais.

Auchan, gigantul francez de retail, își apără rămânerea în Rusia, în ciuda apelului președintelui ucrainean Volodomir Zelenski.

Magazine Auchan, Leroy Merlin și Decathlon în Rusia Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Alte grupuri rămân deocamdată în Rusia, precum Coty și Société Générale. Banca franceză a reiterat luni pentru AFP poziția șefului său, Frédéric Oudéa, care „nu a dat nicio indicație cu privire la viitorul filialei din Rusia”.

Unii sunt încă în țară, dar pierzând mult din profit, precum Nestlé, Pepsico sau Mondelez.

„Companiile din așa-zise țări ostile care aleg să rămână ar trebui să aibă drepturile protejate, în timp ce, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie depus la Duma, cele care se retrag sau se închid vor fi supuse regimului falimentului, vor fi lichidate și vândute la cel mai mare ofertant sau naționalizate fără compensație pentru fostul proprietar”, indică Métais.

Pleacă și pierde totul

Plecând, companiile riscă să piardă totul. Pentru Adeo, holdingul lui Leroy Merlin, închiderea magazinelor „ar însemna să ofere compana și activele sale cadou regimului rus și să întărească războiul”.

Același argument la TotalEnergies: „Să mă retragi înseamnă să dai […] 13 miliarde rușilor, pentru că nimeni nu poate cumpăra” fabricile în care a investit grupul, potrivit CEO-ului său Patrick Pouyanné.

„Pentru companii energetice precum TotalEnergies, ar fi triplu sau chiar cvadruplu penalitatea, și-ar pierde investițiile, rentabilitatea investiției și ar fi nevoiți să găsească o alternativă pe piață și să cumpere a doua oară aceleași cantități și fără un preţ preferenţial”, explică Métais.

Suspendarea activităților, dar până când?

„Dacă suspenzi pe termen nelimitat, filiala ta intră în faliment și îți pierzi toată investiția”, notează Sylvain Bersinger.

În timp ce multe sectoare și-au suspendat „temporar” activitatea în Rusia în ultimele săptămâni, nu pare să se pregătească niciun armistițiu în viitorul imediat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro