Sari direct la conținut

Rusia spune că Occidentul încearcă să o împingă în default, dar va face plățile

HotNews.ro
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Rusia a acuzat luni Occidentul că încearcă să o împingă într-o „instabilitate artificială” prin sancțiuni fără precedent, dar a promis că își va plăti datoria, potrivit AFP.

Rusia urmează să facă o plată a dobânzii pentru datoria sa externă în cursul acestei săptămâni, iar Moscova a avertizat că va face acest lucru în ruble dacă sancțiunile o împiedică să folosească moneda de emisiune.

„Înghețarea conturilor în valută ale Băncii Rusiei și ale guvernului rus poate fi privită ca dorința mai multor țări străine de a organiza un default artificial care nu are temeiuri economice reale”, a spus ministrul de Finanțe Anton Siluanov într-un comunicat.

Agenția de rating Fitch a retrogradat săptămâna trecută ratingul datoriei suverane a Rusiei, avertizând că decizia reflectă opinia că un default este „iminent”.

Dar Siluanov a negat că Rusia „nu-și poate îndeplini obligațiile” datoriei sale guvernamentale.

Gata de plată…. în ruble

El a spus că Rusia „este pregătită să facă plăți în ruble” conform cursului de schimb al băncii centrale a Rusiei din ziua plății.

În timp ce obligațiunile guvernamentale în valută străină ale Rusiei emise începând cu 2018 conțin prevederi pentru rambursarea în ruble, acesta nu este cazul pentru plățile combinate de 117 milioane de dolari pentru două obligațiuni denominate în dolari de miercuri.

Rusia a intrat în default în 1998 când, datorită scăderii prețurilor petrolului și altor mărfuri, s-a confruntat cu o criză financiară care a însemnat că nu a mai putut susține rubla și nu-și mai putea plăti datoriile care crescuseră din cauza primului război din Cecenia.

Atunci, scăderea valorii rublei, o creștere a inflației și prăbușirea băncilor au provocat o sărăcie larg răspândită care au ajutat la ascensiunea președintelui Vladimir Putin la putere.

Putin a lucrat la îmbunătățirea finanțelor Rusiei, menținând datoria la un nivel scăzut și folosind veniturile extraordinare din exportul de petrol pentru a acumula rezerve de valută străină de 600 de miliarde de dolari.

Dar sancțiunile impuse Moscovei din cauza „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina, vizau 300 de miliarde de dolari din rezervele de valută ale Rusiei deținute în străinătate.

Fără acces la aceste fonduri pentru a efectua plăți, Rusia s-ar putea fi nevoită să intre în ”default”.

O altă agenție de rating, Moody’s, a avertizat săptămâna trecută că investitorii s-ar putea confrunta cu pierderi de 35 până la 65 la sută în cazul unui default, dar „impredictibilitatea acțiunilor guvernamentale până în prezent crește riscul unor pierderi mai mari”.

„Abilitatea și dorința Rusiei de a onora obligațiile de datorie s-au deteriorat constant de la începutul conflictului militar”, se arată în comunicat.

„Situație unică”

„Este o situație unică în care partea care a sancționat va fi factorul decisiv pentru defaultul Rusiei în 2022”, a declarat Elina Ribakova, economist șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale din Washington.

Ea a menționat că Trezoreria SUA ar putea debloca o parte din rezervele valutare ale Rusiei pentru a permite plata deținătorilor de obligațiuni, care sunt în mare parte din țări care au impus sancțiuni.

Dacă Rusia nu reușește să efectueze plata obligațiunilor, va începe o perioadă de grație automată de 30 de zile și, după expirarea acesteia, va fi considerată în incapacitate de rambursare.

Kristalina Georgieva (Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia)

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat duminică că, deși Rusia are bani pentru a-și plăti datoria, „nu-i poate accesa”.

„Pot spune că nu ne mai gândim la defaultul Rusiei ca la un eveniment improbabil”, a spus Georgieva pentru CBC.

Sancțiunile occidentale asupra Moscovei din cauza atacului asupra Ucrainei au dat o lovitură fără precedent sistemului bancar și financiar al Rusiei și vor duce probabil la perturbări majore în comerț și inflație.

Pentru a evita un default, Rusia a intensificat eforturile de a preveniplecarea capitalului și de a sprijini rubla, care a înregistrat deja o scădere abruptă a valorii în raport cu dolarul.

Aceasta include o măsură care permite firmelor ruse să efectueze plăți pentru datorii în ruble.

Pe fondul sancțiunilor, o serie de companii occidentale – de la H&M la Ikea – și-au suspendat operațiunile comerciale în Rusia. Există temeri din ce în ce mai mari că autoritățile ruse ar putea încerca să „naționalizeze” sau să sechestreze activele filialelor locale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro