Sari direct la conținut

Viktor Orban, la Forumul Eurasia: Dominația lumii occidentale „liberale și progresiste” s-a încheiat

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

Premierul Ungariei Viktor Orban a afirmat, la Forumul Eurasia de la Budapesta că dominația Occidentului liberal și progresist la nivel mondial s-a încheiat în defavoarea Eurasiei în care au apărut noi centre de putere economică și politică, informează MTI, preluată de Agerpres.

„Ceea ce se întâmplă în zilele noastre este mai degrabă o inversare decât o restructurare”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban joi, la Forumul Eurasia de la Budapesta, afirmând totodată că „Europa şi Asia sunt, în fapt, un întreg”.

În discursul său, Viktor Orban a spus că primii ani de după schimbările politice din 1989 au fost dominaţi de ideea că Occidentul era un model, nu numai pentru că „ei trăiau mai bine”, ci şi datorită sistemului de auto-corecţie occidental despre care se credea că „ne garantează securitatea strategică pe termen lung”.

„Modernitatea nu mai este atributul Occidentului”

Însă, după criza financiară globală din 2008-2009, „a devenit clar că sistemul de auto-corecţie politică şi economică al Occidentului nu funcţionează”, a continuat el, adăugând că „noi centre apar în lume, în special în Asia, rezultatul fiind că modernitatea nu mai este un atribut al Occidentului”. Acesta este motivul pentru care, a spus el, Ungaria şi-a schimbat parţial focalizarea spre Est. „Acela este momentul în care am decis să privim spre Est, la fel ca spre Vest”, a explicat premierul Orban.

Conform spuselor sale, „pentru o ţară ca Ungaria, a rata momentul potrivit ar putea fi letal”, de aceea „trebuie să fie ageră, inteligentă, rapidă şi deschisă spre lume astfel încât să prindă momentul potrivit pentru deciziile necesare”. Chiar dacă Ungaria este membră a UE, „nu dispune de luxul pe care îl au ţările europene mari de a avansa prudent”, a mai afirmat Viktor Orban, remarcând diferenţele în ce priveşte „greutatea, dimensiunea, economia şi PIB-ul, mărimea armatei şi puterea tehnologiei militare”.

În acelaşi discurs, premierul de la Budapesta a mai afirmat că Europa şi Asia nu sunt despărţite de frontiere geografice şi, istoric, ele au format „un întreg economic natural, completându-se reciproc”. Eurasia, ca întreg economic natural, a fost împiedicată în secolele trecute de deplasarea concentrării comerţului mondial către mări şi de dominaţia rezultată a civilizaţiei occidentale, a spus el, adăugând că această tendinţă a eliminat un echilibru între civilizaţii în beneficiul Occidentului.

Occidentalizarea lumii, un eșec

Un al treilea obstacol a fost decizia elitei occidentale de după Războiul Rece „de a nu restabili o unitate eurasiatică organică, ci de a occidentaliza întreaga lume”, a continuat premierul Ungariei, care a citat Primăvara Arabă drept „cel mai crud şi mai evident exemplu” al acestui scop. „Cu toţii simţim că această atitudine, această strategie a Occidentului, inclusiv a Europei, este nevalidă şi inutilă; ceva a luat sfârşit aici”, a spus prim-ministrul ungar.

În opinia sa, „dominaţia” lumii occidentale „liberale şi progresiste” s-a încheiat, iar „ideea reorganizării lumii după un model occidental şi faptul că oamenii implicaţi vor coopera în schimbul unor câştiguri economice a eşuat”.

Ţările din Asia s-au întărit şi au arătat că pot deveni centre independente de putere economică şi politică; centrul economiei globale s-a mutat, de aceea, spre Est, a afirmat el, notând că economiile estice cresc de patru mai mai rapid decât în Occident şi că valoarea adăugată a industriilor lor la economia globală este de 50 de procente, iar a Occidentului, de 40 de procente.

Viktor Orban a mai spus că „lumea occidentală s-a epuizat în propriul teritoriu”, apărând probleme la care „atitudinea liberală, progresistă nu poate răspunde”, precum migraţia, ideologia de gen, tensiunile etnice şi războiul Rusia-Ucraina.

Cele mai importante argumente la care să se gândească guvernul în ce priveşte renaşterea Eurasiei sunt acelea că regiunea este cea mai mare masă continentală de pe glob, are actori politici şi comerciali „constanţi”, cuprinde câteva civilizaţii – „un avantaj competitiv serios” – şi, în plus, reprezintă 70% din populaţia lumii şi tot 70% din economia mondială.

Orban prevestește dominația Eurasiei

„Dacă este adevărat că secolul viitor aparţine Eurasiei, trebuie să notăm că Europa nu îşi poate găsi locul în acel sistem”, a mai estimat Orban, apreciind că unii lideri occidentali nu reuşesc să vadă importanţa Eurasiei, în timp ce alţii „o văd, dar nu le place”.

„Europa trebuie să înţeleagă că este parte a Eurasiei şi să folosească aceasta în avantajul său, întrucât aceasta este singura cale de a fi competitivă cu alte centre de putere din lume”, a continuat premierul ungar, subliniind că ar trebui găsită o strategie europeană bună, dar exprimând dubii că Europa poate elabora una.

Eurasia va domina următoarea perioadă, iar Ungaria va trebui mai degrabă să îşi găsească locul său decât să îl derive dintr-o strategie europeană, a subliniat el. Potrivit lui Orban, conflictul Ungariei cu UE are la origine strategia independentă a Budapestei fondată pe noile realităţi şi pe recunoaşterea unui set de oportunităţi „independent de doctrina Bruxelles-ului”.

„Toate acestea nu fac, totuşi, secundar faptul că Ungaria este membru al NATO şi că trebuie să se definească în relaţia cu Statele Unite”, a spus el, exprimând speranţa că „formarea relaţiilor va fi mai uşoară cu noua administraţie americană”.

Ungaria face comerţ cu toată lumea, volumul exporturilor s-a dublat în ultimii zece ani printr-o dublare simultană a exporturilor spre Vest şi spre Est, a mai declarat şeful guvernului, afirmând că ţara sa „şi-a diversificat politica şi achiziţiile energetice”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro