Sari direct la conținut

​Cei care vor să achiziționeze aur ar trebui să se gândească bine înainte, chiar dacă prietenii le recomandă

HotNews.ro
Investitii in aur, Foto: DreamsTime
Investitii in aur, Foto: DreamsTime

Observ mulți oameni care în perioada asta recomandă metale prețioase: Cumpără aur, pentru că aurul este sigur!, spune Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, într-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, aurul are o mulțime de calități, dar are și câteva defecte.

„Este scump atunci când îl cumperi. Întotdeauna vei plăti un adaos destul de consistent, mai ales dacă te duci în direcția de bijuterii, de exemplu. Acolo o să plătești brandul, manopera, pietricele”, explică Asoltanie.

Potrivit acestuia, nu este tocmai la îndemână achiziția în condiții bune a aurului.

“Există varianta de aur de investiții, care înseamnă mici lingouri de 1 gram, 2 grame, 5 grame, 10 grame. Acesta este aurul pur pentru investiții. Este o metodă de protecție pentru când oamenii se panichează foarte mult, pentru momentele când trebuie să-ți părăsești locuința sau țara. În momentul acela trebuie să transporți avere la purtător”, explică expertul în educație financiară.

Atunci, spune el, oamenii se atașează de bijuteriile pe care le au, de rezerve.

Nu este o direcție pe care eu aș recomanda-o neapărat în perioada asta pentru că este scump să-l cumperi, iar în momentul în care vrei să-l valorifici, de obicei se aplică discount-uri destul de consistente”, a mai afirmat el.

  • Deci nu faci profit din metal prețios. Destul de greu se face profit din metal prețios.

Varianta cealaltă, afirmă Asoltanie, de aur în formă investițională, de instrumente bursiere, aia ar trebui să facă parte din portofoliul oricărui investitor.

  • Procentul recomandat pentru aur este de 5% până în 7% din portofoliul unui investitor.

Care este prețul aurului zilele astea

Cu o zi înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, prețul aurului era de 1.909 dolari pe uncie. La ora redactării acestui articol, prețul era de 1.992 dolari pe uncie. Așadar este o creștere de puțin peste 4%. De precizat că zilele trecute depășise 2000 dolari, ulterior a mai scăzut prețul.

Dacă ne uităm pe cotația BNR, vedem că gramul de aur pe 23 februarie era de 265 lei, iar acum a ajuns la 288 lei, ceea ce corespunde unei majorări de 8,6%.

Dacă ne uităm la BVB, sunt certificate emise de Erste și Raiffeisen care se mișcă exact cum merge prețul aurului: EBGLD1 și RCGLD. Unul este un gram de aur și celălalt este o zecime de uncie. Prețul era vineri de 288 lei, respectiv 980 lei.

La unele magazine online, un lingou de 1 gram se vindea cu peste 380 lei. La una dintre băncile din România care vinde lingouri, prețul este de 753 lei/2 grame.

Sursa foto: DreamStime.com

Citește și:

Ce poți face dacă mare parte din venituri se duc pe locuință. Plata anticipată a ratelor poate fi recomandată acum?

Amânați cheltuielile neesențiale până la finalul anului. La ce să fim atenți cu banii

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro