De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie pentru Ucraina și de ce contează atât de mult că Rusia a capturat-o
Centrala nucleară de la Zaporojie generează o cantitate importantă din electricitatea produsă în Ucraina, capturarea sa de către forțele armate ruse ridicând semne de întrebare privind capacitatea Kievului de a asigura în continuare utilitățile necesare locuitorilor țării.
Autoritatea regională din zona în care se află centrala de la Zaporojie a confirmat vineri dimineața că trupele ruse au capturat-o, precizând că personalul monitorizează starea reactoarelor pentru a se asigura că acestea pot opera în siguranță.
Anunțul a venit după ce în cursul nopții de joi spre vineri au avut loc lupte în jurul centralei și un incendiu a izbucnit la aceasta. Oficialii ucraineni au anunțat în jurul orei 6:40 că incendiul a fost stins și că nu au existat victime, după ce luptele din jurul acesteia au încetat în jurul orei 5:00.
Importanța centralei nucleare de la Zaporijie pentru Ucraina
Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume. Ea are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.
Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.
Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.
Astfel, dacă Rusia va închide complet centrala, sistemul energetic al Ucrainei va avea serios de suferit, cu implicații atât asupra civililor, dar și a altor structuri strategice.
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată încă de joi, din prima zi a invaziei, de către armata rusă.
Există vreo amenințare privind scurgerea de radiații?
Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) a anunțat vineri dimineața că infrastructura esențială a centralei nucleare de la Zaporojie nu a fost afectată de incendiul din cursul nopții și nu s-au înregistrat variații ale nivelului de radiații, un anunț asemănător fiind făcut de agenția ucraineană de reglementare în domeniul energetic.
Statele Unite au declarat de asemenea că nu au detectat un nivel neobișnuit de radiații în jurul centralei. Jennifer Granholm, secretarul american al energiei, a afirmat că reactoarele de la Zaporojie „sunt protejate de structuri de protecție puternice și reactoarele sunt închise în siguranță”.
Tony Irwin, expert în siguranță nucleară și profesor la Universitatea Națională a Australiei, a declarat pentru The Guardian că reactoarele nucleare cu apă sub presiune (PWR) folosite de centrala de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât reactoarele de la Cernobîl unde a avut loc cel mai cunoscut accident nuclear din istorie.
Reactoarele de tip PWR au structuri de protecție mari și sisteme de anti-incendiu automate, explică acesta, adăugând că un alt element de siguranță îl reprezintă faptul că aceste reactoare au două circuite de alimentare separate și sisteme de răcire de urgență.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.