Sari direct la conținut

Val de critici de la asigurători față de proiectul de plafonare a prețurilor RCA: Pierderile industriei vor afecta capacitatea de despăgubire către asigurați

HotNews.ro
Asigurare RCA, Foto: ASF
Asigurare RCA, Foto: ASF

Pierderile pe care introducerea plafonării pentru 6 luni ale tarifelor RCA le va genera pentru industria de asigurări vor pune în dificultate capacitatea de despăgubire echitabilă a persoanelor prejudiciate și asiguraților, atenționează marți într-un comunicat comun Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB).

  • „Tarifele asigurǎrii RCA sunt calculate pe baza unor date statistice obiective, în așa fel încât sǎ poatǎ permite plata daunelor, a cǎror frecvențǎ și severitate sunt, din pǎcate, foarte ridicate în România, cunoscându-se faptul că România este fruntașă la numărul de decese din accidente rutiere. Așa cum s-a întâmplat în trecut, pierderile pe care introducerea plafonării le va genera pentru piața de asigurări vor pune în dificultate capacitatea de despagubire echitabilă a persoanelor prejudiciate și asiguraților.”, susțin marți cele două organizații.

Ca și Patronatul român al brokerilor (PRBAR) într-un memoriu transmis azi autorităților, și cele două organizații își arată surprinderea acum de impredictibilitatea deciziilor la nivelul Guvernului.

  • „Este surprinzător cum această tema a fost readusă pe masa Guvernului, după ce această instituție a emis pe 26 ianuarie 2022 un aviz negativ pentru un proiect legislativ similar (b536/2021, L38/2022, aflat la data prezentă în dezbaterea Senatului). O astfel de măsura ce a vizat plafonarea tarifelor asigurărilor RCA a fost instituită și în cursul anilor 2016 – 2017, generând o destabilizare profundă a pieței de asigurări, provocând pierderi uriașe pentru investitorii din această piață și declanșând procedura de infringement de cǎtre Uniunea Europeanǎ.”, se arată în comunicatul remis HotNews.ro.

Cele două organizații mai susțin că o plafonare a tarifelor va transforma piața RCA din România într-o piață impredictibilă, destabilizată deja de falimentul succesiv al unor asigurători RCA de mari dimensiuni (cel mai recent fiind cel al City Insurance), în detrimentul angajaților din sector și al persoanelor prejudiciate.

Patronatul Industriei Asigurărilor din România – PIAR a fost înființat la inițiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurari, UNIQA Asigurări de viață și PAID, iar în prezent numără 4 membri. FSAB este o organizație sindicală înființată în anul 2002 care să reprezinte sindicatele din asigurări și bănci.

APPA: Unii șoferi s-ar putea bucura de o formă de economie la achitarea primelor în următoarea perioadă. Aceasta ar fi, însă, urmată de o revenire la tarifele reale

Proiectul plafonării prețurilor RCA a fost criticat marți și de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), o organizatie profesională, neguvernamentală, cu scop de educare în domeniul asigurărilor.

  • „Prevederile proiectului de Hotărâre de Guvern pot contribui la destabilizarea și mai accentuată a situației companiilor active pe segmentul de asigurări RCA, lovit de falimentul CITY Insurance. Potrivit celor mai recente date oficiale furnizate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, rata combinată în ceea ce privește asigurările RCA se ridică la peste 130%.
  • Cele 6 luni de tarife plafonate nu rezolvă fondul problemei care marchează, în acest moment, piața de RCA. O parte din șoferi ar putea să se bucure de o formă de economie la achitarea primelor în următoarea perioadă. Aceasta ar fi, însă, urmată de o revenire la tarifele reale, care au la bază formule de calcul clare, care țin cont de daunalitatea crescută din țara noastră, tarifele de reparații și restul parametrilor importanți. În plus, aceste 6 luni riscă să afecteze stabilitatea companiilor de asigurări, acest lucru răsfrângându-se, în definitiv, tot asupra asiguraților RCA”, susține APPA.

Nu în cele din urmă, Asociația mai notează că proiectul de HG prevede și o măsură cu impact semnificativ asupra brokerilor de asigurare – limitarea comisioanelor de distribuție la maximum 5% din prima brută încasată.

‘Prin aplicarea unei astfel de plafonări, cei aproape 40.000 de distribuitori în asigurări vor fi puternic afectați, într-o perioadă în care circa 1 milion de polițe RCA active la CITY Insurance urmează să expire. Acest lucru va afecta și clienții finali, care nu vor mai beneficia de consultanța de specialitate a unor intermediari în aceste momente când contează foarte mult să știe să aleagă un produs de asigurare de calitate.’, mai arată asociația.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro