Sari direct la conținut

Criza din Ucraina: Biden si Johnson cred că a mai rămas o șansă pentru o soluție diplomatică / Pentagonul spune că Putin nu a luat încă decizia finală / Zelenski, mesaj de unitate pentru națiune

HotNews.ro
Marș pentru Ucraina, la Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Marș pentru Ucraina, la Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Joe Biden și Boris Johnson susțin că există încă o șansă pentru o soluție diplomatică a crizei ucrainene. De asemenea, Pentagonul crede că Vladimir Putin nu a luat încă decizia finală de a ataca Ucraina. Între timp însă Statele Unite au decis să-și mute temporar ambasada de la Kiev la Liov, și le-a cerut „cu tărie” americanilor să părăsească imediat țara. În fața acestor semnale, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat ziua unității naționale pentru 16 februarie, ziua care a fost invocată a ziua atacului.

SUA își mută ambasada la Liov

Statele Unite au decis să-și mute temporar ambasada de la Kiev la Liov, în vestul țării, în fața „accelerării dramatice” a desfășurării forțelor ruse la graniță, a anunțat luni șeful diplomației americane.„Ambasada va rămâne în contact cu guvernul ucrainean”, dar „îndemnăm cu tărie pe toți cetățenii americani care se află încă în Ucraina să părăsească țara imediat”, a spus Antony Blinken într-un comunicat, citat de AFP.

„De asemenea, continuăm eforturile noastre diplomatice intense pentru o detensionare a crizei”, a precizat el.

La ambasada de la Kiev, un agent se securitate ucrainean a declarat pentru AFP că toți americanii au plecat,iar clădirea este închisă. Niciun steag al SUA nu este vizibil.

Personalul ambasadei din capitala Ucrainei fusese deja redus la minimum când Statele Unite au ordonat plecarea majorității diplomaților săi în acest weekend și au închis serviciile consulare la Kiev. O mică prezență consulară fusese deja înființată la Liov, la aproximativ 70 km de granița poloneză, pentru situații de urgență.

Zelenski: Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unității

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat miercuri o zi a unității naționale, 16 februarie fiind invocată ca o dată potențială pentru un atac rus.

„Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unității”, a spus șeful statului într-un mesaj adresat națiunii. El le-a cerut ucrainenilor să arboreze steagul naționalcu această ocazie.

Teama de invazie a atins apogeul, Rusia vorbeste despre „o șansă” a diplomației

Rusia a apreciat luni ca fiind posibilă o soluționare diplomatică a crizei privind Ucrainei și a anunțat încheierea anumitor manevre militare, când teama de o invazie iminentă a atins apogeul. Semn că situația rămâne explozivă, Pentagonul a anunțat luni că Moscova și-a consolidat în weekend prezența militară la granițele Ucrainei, unde peste 100.000 de soldați au fost masați de săptămâni întregi.

Pe măsură ce temerile cu privire la invazie cresc, cancelarul german Olaf Scholz a cerut Rusiei să profite de „oferta de dialog” pentru a detensiona situația care a ajuns critică în perspectiva unui război în Europa. După vizita de luni la Kiev, el urmează să se întâlnească marți, la Moscova, cu Vladimir Putin.

Renunțând la declarațiile ofensive din ultime zile, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a spus luni că există „întotdeauna șansa” găsirii unui compromis. „Posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate”, a spus Lavrov în cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin, difuzată la televiziune, oferindu-se chiar „prelungirea și extinderea” dialogului.

„Bine”, a răspuns laconic președintele rus, ale cărui intenții rămân deocamdată indescifrabile pentru capitalele occidentale.

Statele Unite continuă să repete că o invazie a Ucrainei ar putea fi iminentă, dar Kievul a încercat în ultimele zile să tempereze mesajul.

Parcă pentru a da impresia unei liniștiri a situației, ministrul rus al apărării a anunțat și el luni încetarea unor manevre militare, deoarece exercițiile la granițele ruso-ucrainene și din Belarus alimentează temerile de escaladare militară a crizei.

„Au loc exerciții, o parte s-au terminat, alta parte se termină. Altele încă se fac, având în vedere dimensiunea (lor)”, i-a spus Serghei Șoigu lui Putin.

Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 și sprijină separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, a negat în mod constant orice intenție agresivă asupra Ucrainei.

Dimpotrivă, Kremlinul susține că Rusia este cea amenințată de extinderea NATO în Europa de Est și solicită „garanții de securitate”, în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la Alianța Nord-Atlantică.

Cu riscul de a irita Moscova, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat luni că Kievul dorește să adere la NATO pentru a-și „garanta securitatea”.

Occidentul a considerat cererile Rusiei inacceptabile, dar a propus un dialog sporit pe alte probleme, cum ar fi controlul armelor.

Luni, Lavrov a numit unele dintre propunerile SUA „constructive”.

Germania cere Rusiei dezescaladarea situației

În timpul vizitei sale în capitala Ucrainei, cancelarul german Olaf Scholz nu a comentat ultimele declarații ale Rusiei, însă a avertizat Moscova. „Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de determinarea și pregătirea UE” de a reacționa în cazul unui atac, a spus el. „Vom lua măsuri de anvergură care vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării economice a Rusiei. Asta voi sublinia mâine la Moscova”, a spus el.

La rândul său, Volodimir Zelensky a susținut că gazoduct ruso-german Nord Stream 2, care ocolește teritoriul ucrainean pentru a livra gaz rusesc în Europa, este o „armă geopolitică”.

În plus, Ucraina a cerut oficial Moscovei să explice desfășurarea numeroșilor militari la granițele sale, în conformitate cu angajamentele pe care Rusia și le-a luat în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, o întâlnire fiind programată marți.

Cum ar putea începe atacul Rusiei în Ucraina. Scenariile discutate de oficialii americani

Statele Unite, între timp, insistă că armata rusă ar putea invada „oricând” și multe țări au cerut deja cetățenilor lor să părăsească Ucraina cât mai repede posibil.

În context, Zelensky a calificat drept „o mare greșeală” decizia unor țări, inclusiv a Statelor Unite, de a-și evacua ambasadele din Kiev.

În ciuda tensiunilor, care au crescut săptămâna trecută odată cu lansarea unor manevre militare majore ruso-belaruse, Kievul a salutat luni negocierile „pozitive” cu Minsk-ul.

Într-o conversație telefonică de duminică seara, președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au convenit să meargă pe calea „diplomației” și a „descurajării” Moscovei. (Sursa: AFP)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro