Sari direct la conținut

Tensiunile privind Ucraina: Șeful spionajului german avertizează că Rusia n-a luat încă decizia finală privind o invazie / Ce i-a spus Putin lui Macron / Zelenski le cere occidentalilor să nu creeze panică

HotNews.ro
Tancuri rusesti desfasurate pentru un exercitiu militar, Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images
Tancuri rusesti desfasurate pentru un exercitiu militar, Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

Șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei (BND) afirmă că, în pofida declarațiilor conciliante ale Moscovei, Rusia este pregătită să atace Ucraina dar că deocamdată nu a decis dacă să o facă, relatează Reuters.

„Cred că decizia de a ataca nu a fost luată încă”, a afirmat Bruno Kahl, directorul BND, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters. „Criza poate evolua în mii de moduri diferite”, a mai spus acesta, avertizând că, pe lângă scenariul unei invazii, Rusia ar putea încerca să destabilizeze guvernul de la Kiev sau să susțină separatiștii din estul țării.

Afirmațiile oficialului german vin în contextul în care Rusia a făcut vineri cele mai conciliante declarații de la escaladarea tensiunilor cu Ucraina și NATO în ultimele săptămâni.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat la rândul său vineri, după afirmațiile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că rușii spun că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă.

Cele mai importante informații despre tensiunile Rusia-Occident, LIVETEXT:

–––––––

01.20Boris Johnson îl îndeamnă pe Putin „să dea înapoi” pentru a evita „vărsarea de sânge”​

Premierul britanic Boris Johnson doreşte să evite „vărsarea de sânge” în Ucraina şi urmează să-i telefoneze preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-l îndemna din nou „să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic”, a declarat vineri seară o purtătoare de cuvânt de la Downing Street.

00.34Șeful NATO vede un eventai larg de posibile acţiuni din partea Rusiei şi admite diferenţe între aliaţi

Într-o conferinţă organizată de grupul de reflecţie american Atlantic Council, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a enumerat diferitele opţiuni de care ar dispune Rusia.

„Războiul cibernetic este una dintre ele, tentativele de lovitură de stat vizând răsturnarea guvernului de la Kiev, sabotajul – ei au agenţi de informaţii care lucrează în Ucraina chiar în acest moment. Trebuie deci să ne pregătim pentru un evantai larg de diferite acţiuni agresive ale Rusiei contra Ucrainei”, a declarat el.

Stoltenberg s-a arătat totuşi reticent în a merge prea departe cu speculaţiile, întrucât obiectivul rămâne acela de a reduce tensiunile. „Noi facem apel la Rusia să se aşeze şi să înceapă discuţii pentru a evita acest gen de scenarii şi a găsi o soluţie politică”, a explicat el.

22.51Joe Biden şi Ursula von der Leyen s-au angajat să coopereze pentru garantarea securităţii energetice a Europei şi a Ucrainei

„SUA şi UE lucrează împreună pentru aprovizionarea continuă, suficientă şi în timp util a UE cu gaze naturale din diverse surse de pe tot globul, pentru a evita şocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă a Ucrainei”, au spus aceştia într-o declaraţie comună.

21.16Germania trimite avioane de luptă în România pentru a întări apărarea NATO

20.56Preşedintele Ucrainei le cere occidentalilor să nu creeze panică și spune că principalul risc nu e o invazie rusă, ci „destabilizarea din interior”

„Nu avem nevoie de această panică”, pentru că „trebuie să stabilizăm economia” ţării, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă pentru media străine.

„Probabilitatea unui atac (rus) există, nu a dispărut şi nu a fost mai puţin gravă în 2021”, dar „nu vedem o escaladare superioară celei care exista” anul trecut, a asigurat el.

În schimb, dacă ne luăm după media internaţionale şi „chiar după şefi de stat respectaţi”, s-ar putea crede „că suntem deja în război” în toată ţara, „că sunt trupe care avansează pe şosele. Dar nu este cazul”, a insistat Zelenski.

„Cât costă această panică pentru Ucraina?”, a punctat şeful statului.

„Cel mai mare risc pentru Ucraina” este „destabilizarea situaţiei din interiorul ţării”, mai curând decât ameninţarea unei invazii ruse, a mai adăugat preşedintele ucrainean.

19.03 Rusia interzice intrarea mai multor oficiali europeni (diplomația rusă)

Moscova a interzis intrarea mai multor oficiali ai Uniunii Europene, a declarat vineri diplomația rusă într-o declarație, precizând că face acest lucru ca răspuns la o politică de „restricții unilaterale absurde” de la Bruxelles, potrivit AFP.

Printre aceștia se numără reprezentanți ai organelor de aplicare a legii, legislative și executive din unele țări ale UE, care sunt „personal responsabili pentru răspândirea politicii anti-ruse”, se arată în comunicat.

18.47Moscova aşteaptă un răspuns şi de la OSCE privind preocupările sale de securitate

18.23 Liderul Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat că forțele externe ostile sucesc în mod deliberat mințile ucrainenilor și îi pregătesc pentru agresiune împotriva vecinilor cu scopul de a „îneca în sânge frăția ruso-ucraineană”.

Legăturile noastre inextricabile stau la baza securității comune și a supraviețuirii… Vom întoarce Ucraina noastră în sânul slavilor noștri. Cu siguranță vom face acest lucru”, a subliniat Lukașenko.

Liderul bielorus, pe care Uniunea Europeană nu îl recunoaște drept președinte legitim al țării, a mai declarat că Belarusul nu își dorește un război cu Ucraina însă că va fi nevoită să se alăture conflictului în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei.

17.13Ministrul ucrainean al apărării reproşează Germaniei că încurajează agresiunea rusă şi sugerează că Moscova ar putea dori refacerea RDG

16.01 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Alianța este pregătită să își sporească prezența în Europa de Est și că urmărește foarte atent cum Rusia mută soldați și arme în Belarus.

Stoltenberg a spus că Rusia desfășoară mii de soldați pregătiți de luptă, avioane și sisteme de armament S-400 în Belarus.

„Din partea NATO, suntem pregătiți să ne angajăm într-un dialog politic. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem dacă Rusia alege o confruntare armată”, a declarat Stoltenberg.

„Nu plănuim să desfășurăm forțe pregătite de luptă în Ucraina”, a adăugat înaltul oficial al NATO.

15.49 Un important parlamentar britanic și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la faptul că banii ruși se infiltrează în economia britanică și contribuie la destabilizarea geopolitică în Europa.

„În timp ce Moscova își încordează mușchii în Ucraina, banii rușilor continuă să ne otrăvească țara”, a declarat Tom Tugendhat, președintele comisiei parlamentare britanice pentru afaceri externe, într-un editorial publicat în CityAm, unul dintre cele mai importante ziare financiare din Marea Britanie.

„Nu doar tancurile reprezintă o amenințare, ci și banii lichizi”, a adăugat el, afirmând că fondurile plasate în „conturi și proprietăți din Londra sunt folosite pentru a submina securitatea Regatului Unit”. (AFP)

15.34 Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că răspunsurile SUA și ale NATO la propunerile rusești privind securitatea nu au abordat principalele preocupări ale Moscovei, a anunțat vineri Kremlinul într-un comunicat.

„Răspunsurile Statelor Unite și ale NATO nu au ținut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei”, potrivit sursei citate.

„Întrebarea cheie a fost ignorată, și anume cum intenționează Statele Unite și aliații lor (…) să pună în aplicare principiul conform căruia nimeni nu ar trebui să-și consolideze securitatea în detrimentul altor țări”, a continuat președinția rusă.

Potrivit Kremlinului, Rusia va „decide reacția sa viitoare” după ce va studia în detaliu răspunsurile rivalilor săi.

15.24 Companiile aerospațiale occidentale au mărit stocurile de titan și se străduiesc să consolideze lanțurile de aprovizionare în cazul în care acest metal utilizat pe scară largă în construcția de avioane va fi prins la mijloc într-un potențial război comercial între Rusia și Occident.

Titanul, în mare parte furnizat de Rusia, este folosit de zeci de ani la motoarele avioanelor comerciale și la alte piese. Utilizarea sa a crescut vertiginos în ultimii ani, în cazul celor mai recente avioane ușoare, precum Boeing 787 și Airbus A350, ajungând la 14-15% din greutatea unui avion de pasageri gol. (Reuters)

13.42Lituania discută aducerea mai multor soldați germani: ”Cu cât este mai agresivă Rusia, cu atât mai mulți aliați vor fi în Lituania”

11.18Viktor Orban se va duce marți la Moscova să-i ceară lui Vladimir Putin mai multe gaze pentru Ungaria

–––––––

„Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi niciun război. Noi nu vrem războaie. Dar, de asemenea, nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare în mod grosolan, să fie ignorate”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat posturilor de radio rusești.

Lavrov a mai afirmat că Occidentul ignoră interesele Rusiei, dar există cel puțin „ceva” în răspunsurile scrise prezentate miercuri de Statele Unite și NATO la garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Occidentul rămâne în alertă, în pofida declarațiilor conciliante ale Rusiei

Însă Pentagonul a afirmat vineri că desfășurarea de forțe rusești în apropierea graniței Ucrainei a crescut în ultimele 24 de ore, în pofida afirmațiilor aparent conciliante făcute de oficialii ruși și joi.

„Vedem în continuare, inclusiv în ultimele 24 de ore, o acumulare mai mare a unor forţe de luptă credibile desfăşurate de ruşi în partea de vest a ţării şi în Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat la rândul său vineri, după afirmațiile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că rușii spun că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă.

Într-o conferință de presă online de la Moscova, Sullivan a descris acumularea a zeci de mii de trupe rusești ca fiind „excepțională” și a spus că nu poate fi explicată drept un exercițiu militar obișnuit.

„Este echivalentul unei situații în care noi doi am avea o discuție sau o negociere. Dacă pun o armă pe masă și spun că vin cu gânduri de pace, asta este o amenințare. Asta se întâmplă acum”, le-a spus Sullivan jurnaliștilor.

„Sperăm ca guvernul rus să se țină de cuvânt, că nu plănuiește să invadeze Ucraina și că nu o va face. Dar faptele sugerează că are acum capacitatea de a face acest lucru”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro