Sari direct la conținut

George Simion primește o lovitură de la Viktor Orban. „Nici vorbă de așa ceva!” / Ce a decis Meloni

HotNews.ro
George Simion primește o lovitură de la Viktor Orban. „Nici vorbă de așa ceva!” / Ce a decis Meloni
Viktor Orban și Giorgia Meloni. FOTO: Geert Vanden Wijngaert / AP / Profimedia

Partidul lui Viktor Orban nu vrea să stea cu AUR în grupul ECR din Parlamentul UE, la care partidul românesc tocmai a aderat. Presa italiană scrisese deja că Fidesz nu e binevenit în grupul condus de Meloni.

Máté Kocsis, liderul parlamentarilor Fidesz, a anunțat miercuri că partidul de guvernământ din Ungaria nu dorește să facă parte alături de AUR din grupul politic al Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European (ECR).

„La facțiunea ECR s-a adăugat și extrema românească antimaghiară AUR. Nici vorbă ca Fidesz să stea cu un astfel de partid în aceeași facțiune în Parlamentul European! Nici vorbă de așa ceva!”, a scris el pe Facebook, miercuri seară.

Kocsis a reacționat astfel la vestea că europarlamentarii AUR s-au alăturat grupului condus de prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni.

AUR a anunțat, mercuri, că a aderat la ECR, prin cei şase europarlamentari ai săi – Cristian Terheş, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu şi Șerban-Dimitrie Sturdza.

„Conducerea ECR a aprobat în această după-amiază, cu unanimitate de voturi, integrarea europarlamentarilor AUR în grup, urmând să lupte, de la Bruxelles, umăr la umăr pentru interesele europenilor”, a precizat miercuri AUR, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

ECR a depăşit miercuri ca număr de mandate grupul liberal Renew, devenind astfel după alegerile europarlamentare a treia familie politică din punctul de vedere al ponderii în legislativul comunitar, după populari (PPE) şi social-democraţi (S&D).

Mai multe dezavantaje decât avantaje

Publicația maghiară HVG amintește însă că Fidesz, partidul lui Viktor Orban, nu este tocmai dorit în ECR, grupul condus de prim-ministra italiană Giorgia Meloni. Informația a apărut inițial pe 18 iunie în cotidianul italian Corriere della Sera, care a scris că Meloni vede mai multe dezavantaje decât avantaje în aderarea Fidesz la ECR.

Potrivit site-ului maghiar 444.hu, Orban a indicat anterior în mai multe rânduri că Fidesz, care a rămas neafiliat în Parlamentul European de când a părăsit Partidul Popular, ar dori să adere la ECR.

Însă probabil din cauza prieteniei Fidesz cu Rusia, mai multe partide membre ale ECR au adoptat o poziție negativă în această privință, inclusiv, de exemplu, Partidul Finlandez, Noua Alianță Flamandă din Belgia, Partidul Civic Democrat Ceh (ODS) și Democrații Suedezi, scrie 444.hu.

Creșterea partidelor eurosceptice, naționaliste și extremiste

Impulsionate mai ales de Giorgia Meloni şi Marine Le Pen, partidele europene de extremă dreapta, naţionaliste sau eurosceptice au înregistrat un progres la alegerile europarlamentare, fără a reuşi neapărat schimbarea raporturilor de forţe în Parlamentul European.

În urma rezultatelor bune obţinute la alegerile europene în ţări precum Italia, Franţa, Germania, Olanda, Austria sau Grecia, partidele suveraniste vor căuta totuşi să influenţeze mai mult politicile UE, mizând şi pe sprijinul altor circa 50 de eurodeputaţi de aceeaşi orientare, dar neafiliaţi vreunuia din cele două grupuri politice naţionaliste în Parlamentul European.

Aceste două grupuri, respectiv Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) şi Identitate şi Democraţie (ID), au totuşi divergenţe importante, cum ar fi de pildă poziţionarea faţă de susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia.

În grupul ECR regăsim în special partidul italian Fraţii Italiei, pe cel spaniol Vox şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS) polonez, iar în grupul ID formaţiunea italiană Liga şi cea franceză Adunarea Naţională (RN).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro