Sari direct la conținut

SUA nu au permis Ucrainei să folosească armele lor pentru a ataca baze cheie ale aviației rusești, dezvăluie Washington Post

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statele Unite au permis Ucrainei să utilizeze armele americane predate pentru atacuri în interiorul Rusiei dar nu la o distanță mai mare de 100 km de frontieră, relatează Washington Post care citează surse oficiale ucrainene. Potrivit ziarului american, Ucraina nu are permisiunea de a lovi aerodromurilor-cheie din Rusia utilizate de avioanele care lansează bombe letale care provoacă cele mai mari pagube pozițiilor militare și populației civile.

Publicația citează un oficial anonim din Ministerului ucrainean al Apărării care spune că permisiunea primită de armata ucraineană de a lovi obiective militare din Rusia cu arme americane „a schimbat definitiv situația”, dar „nici raza de acțiune, nici categoria de arme nu sunt suficiente”

Oficialii americani au negat pentru The Washington Post existența unei astfel de restricții. În același timp, aceștia nu au precizat distanța la care armata ucraineană are dreptul să lovească cu arme americane.

„Statele Unite au fost de acord să permită Ucrainei să atace Rusia cu arme furnizate de SUA până în punctul în care trupele ruse ajung în încercarea de a ocupa teritoriul ucrainean ,” a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz. El a adăugat că Kievului i se permite să folosească sisteme de apărare aeriană furnizate de SUA pentru a lovi avioanele rusești dacă acestea intenționează să „deschidă focul asupra țintelor din spațiul aerian ucrainean” .

Armata ucraineană nu se simte liberă să acționeze

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan, a declarat că „nu este vorba despre geografie, ci despre bun simț” și că Ucraina are dreptul să „riposteze împotriva forțelor care o atacă de peste graniță”.

Cu toate acestea, militarii ucraineni se îndoiesc că au „o asemenea libertate de acțiune, așa cum sugerează declarațiile Pentagonului și ale Casei Albe” , potrivit relatării Washington Post.

Pe fondul ofensivei armatei ruse în regiunea ucraineană Harkov, Statele Unite, Germania și o serie de alte state au permis Ucrainei să folosească armele care i-au fost furnizate pentru a lovi teritoriul rus.

Casa Albă a subliniat că poziția Washingtonului cu privire la interzicerea utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune în adâncimea teritoriului rus nu s-a schimbat. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că armele vor fi folosite pentru apărarea orașelor mari și în conformitate cu dreptul internațional, astfel încât mișcarea nu ar trebui să conducă la escaladare.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova ar putea oferi un răspuns asimetric dacă Ucraina obține arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei. El a declarat că Moscova ar putea, printre altele, să înceapă să furnizeze arme „acelor regiuni ale lumii unde vor avea loc lovituri asupra zonelor sensibile ale acelor țări care fac acest lucru împotriva Rusiei”. Loviturile ucrainene pe teritoriul Rusiei sunt „aproape de agresiune”, a spus Putin.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro