Război în Ucraina, ziua 853: Mandate de arestare emise de CPI pentru Șoigu și Gherasimov / Rusia sancționează zeci de instituții media din UE, inclusiv trei posturi TV din România / UE deschide oficial negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova
Curtea Penală Internațională a decis marți să emită mandate de arestare pe numele fostului ministru al Apărării din Rusia Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gherasimov, pentru crime de război comise în Ucraina. Sancționată de UE, Rusia a luat și ea măsuri împotriva mai multor instituții media europene, sancționând, printre altele, trei televiziuni românești. Tot marți, Ucraina și Republica Moldova au început oficial, la Luxemburg, negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unor conferinţe interguvernamentale.
SINTEZA ZILEI
- Rusia avertizează din nou asupra unor consecințe „tragice și fatale” dacă Occidentul subestimează hotărârea Moscovei
- Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri. Fiecare țară a eliberat câte 90 de militari
- Statele UE au aprobat proiectul de acord de securitate cu Ucraina
- Cehia anunță că au ajuns în Ucraina primele muniții achiziţionate prin iniţiativa cehă
- Ursula von der Leyen, mesaj pentru Ucraina şi Republica Moldova: „Drumul spre UE este dificil, dar plin de oportunităţi”
- Ungaria susţine că Ucraina este „departe” de a îndeplini criteriile de aderare la UE
- „Suficiente dovezi”: Ce menționează CEDO în hotărârea sa unanimă de marți, în care a stabilit că Rusia a comis încălcări ale drepturilor în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o şi anexat-o în 2014, încălcând dreptul internaţional.
Cehia anunță că au ajuns în Ucraina primele muniții achiziţionate prin iniţiativa cehă
Praga a anunțat marți sosirea în Ucraina a primei livrări de muniție achiziționată din afara Europei, ca parte a unei inițiative cehe. „Primul transport de muniție din inițiativa noastră a sosit în Ucraina cu ceva timp în urmă. Facem ceea ce este necesar”, a transmis premierul ceh Petr Fiala pe X.
Potrivit guvernului de la Praga, s-au strâns până acum în jur de 1,7 miliarde de euro în plăţi sau angajamente ferme din partea a 15 ţări donatoare, o sumă suficientă pentru livrarea a circa 500.000 de obuze de artilerie Ucrainei până la sfârşitul anului.
Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri. Fiecare țară a eliberat câte 90 de militari
Rusia a anunțat marți că a predat 90 de prizonieri de război ucraineni pe care îi deținea, în schimbul a 90 de soldați ruși deținuți în Ucraina, transferul fiind realizat în urma medierii Emiratelor Arabe Unite.
Rusia avertizează din nou asupra unor consecințe „tragice și fatale” dacă Occidentul subestimează hotărârea Moscovei
Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a afirmat marți că, dacă Occidentul subestimează hotărârea Moscovei, acest lucru ar putea duce la consecințe „tragice şi fatale”, întrucât Statele Unite și aliații lor se confruntă cu o mare putere nucleară.
Statele UE au aprobat proiectul de acord de securitate cu Ucraina
Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale blocului comunitar, a aprobat marţi proiectul de acord de securitate între UE şi Ucraina, care urmează să fie semnat săptămâna aceasta în timpul unei vizite pe care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski o va efectua la Bruxelles.
UE deschide oficial negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova
Mesajele preşedinţilor Maia Sandu şi Volodimir Zelenski în contextul lansării negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova şi Ucrainei:
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că viitorul ţării este în Uniunea Europeană, înaintea începerii, la Luxemburg, a primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană, la care au fost lansate oficial negocierile de aderare.
„Astăzi, Republica Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Viitorul nostru este în cadrul familiei europene”, a menţionat Maia Sandu, conform Agerpres. Ea a adus mulţumiri liderilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene. „Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit”.
La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat lansarea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una „istorică” pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse, scrie AFP.
„Astăzi este o zi istorică”, a scris Zelenski pe reţelele sociale. „Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică”, a subliniat şeful statului ucrainean.
Ursula von der Leyen, mesaj pentru Ucraina şi Republica Moldova: „Drumul spre UE este dificil, dar plin de oportunităţi”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis marţi Ucrainei şi Republicii Moldova, cu ocazia deschiderii oficiale a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, că va fi „un drum dificil”, dar care oferă „oportunităţi imense”.
„Drumul de urmat va fi dificil, dar este şi plin de oportunităţi imense pentru Moldova şi Ucraina, precum şi pentru întreaga noastră Uniune”, spune șefa executivului UE într-un clip postat pe X.
Ungaria susţine că Ucraina este „departe” de a îndeplini criteriile de aderare la UE
Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarat marţi că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană, în aceeaşi zi în care blocul comunitar deschide negocierile de aderare cu această ţară şi cu Republica Moldova.
UE deschide oficial negocierile de aderare cu Ucraina
Uniunea Europeană a lansat oficial marți, la Luxemburg, negocierile de aderare cu Ucraina, o etapă descrisă drept „istorică” atât de Bruxelles, cât și de Kiev, relatează AFP.
„O Ucraină puternică nu este posibilă fără UE, iar o UE puternică nu este de asemenea posibilă fără Ucraina”, a declarat prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal la deschiderea negocierilor.
Trei televiziuni din România, pe lista sancțiunilor impuse de Rusia
„Suficiente dovezi”: Ce menționează CEDO în hotărârea sa unanimă de marți, în care a stabilit că Rusia a comis încălcări ale drepturilor în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o şi anexat-o în 2014, încălcând dreptul internaţional.
Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți că interzice accesul în Rusia la resursele de radiodifuziune pentru zeci de instituții media din Uniunea Europeană, ca represalii pentru o interdicție similară impusă de UE la adresa a trei instituții media ruse. Pe lista publicată de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se numără trei televiziuni din România: ProTV, Digi24 și B1TV.
În total, pe lista publicată marți de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova se numără 81 de publicații europene, precum Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País (Spania), La Stampa, La Repubblica (Italia), Le Monde, Liberation (Franța), dar și canale pan-europene precum Politico and EUobserver.
Curtea Penală Internațională a emis marți mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu, fostul ministru rus al apărării, și al generalului rus Valeri Gerasimov pentru presupuse crime comise în timpul războiului din Ucraina.
Rusia a comis multiple încălcări ale drepturilor omului în Crimeea de când a anexat peninsula în 2014, a stabilit marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-un caz intentat de Ucraina.
Încălcările includ, printre altele, încălcări ale dreptului la viață, ale libertății religioase și ale libertății de exprimare, a declarat Curtea în hotărârea sa, potrivit Reuters.
Rusia a negat anterior acuzațiile de încălcare a drepturilor omului și de oprimare a oponenților politici din peninsulă.
Cum arată planul de pace pentru Ucraina care a ajuns pe masa lui Trump
Doi consilieri cheie ai fostului președinte Donald Trump i-au prezentat un plan de a pune capăt războiului din Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, condiționând continuarea ajutorului american pentru Kiev de intrarea în negocieri de pace cu Rusia, scrie Reuters.
General-locotenentul în retragere Keith Kellog, unul dintre consilierii lui Trump pe probleme de securitate națională, a declarat într-un interviu că planul prevede de asemenea ca Rusia să fie avertizată că SUA își vor spori ajutoarele militare către Ucraina, dacă Moscova refuză să se așeze la masa negocierilor.
Ucraina vrea o decizie „puternică” la summitul NATO de la Washington de luna viitoare, într-un moment în care Kievul încearcă să își promoveze obiectivul strategic de a adera la alianța militară, a declarat pentru Reuters consilierul pentru politică externă al președintelui Volodimir Zelenski.
Ihor Jovkva a declarat că Kievul dorește ca summitul NATO să se încheie cu rezultate concrete.
„Cred că acest summit merită să aibă o decizie puternică, inclusiv cu privire la Ucraina. Pentru că, dacă lipsește o decizie fermă privind Ucraina, summitul va fi inutil”, a declarat el la Kiev.
Oficialul nu a precizat ce ar implica o astfel de decizie.
Zelenski, care a militat fără succes pentru o invitație politică de aderare la alianță la summitul de la Vilnius din vara anului trecut, a declarat că summitul din acest an ar trebui să rezolve problema invitării Kievului.
În timp ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, și Washingtonul au declarat că nu se așteaptă ca cei 32 de membri ai alianței prezenți la summitul din 9-11 iulie să invite oficial Kievul să adere, Stoltenberg a spus că speră ca reuniunea să arate că Ucraina se apropie de aderare.
Consilierul lui Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că propunerile de pace ale președintelui rus pot opri conflictul din Ucraina aproape imediat, a relatat marți agenția de presă de stat TASS.
Putin a declarat la 14 iunie că ar fi pregătit pentru discuții de pace chiar „mâine” dacă trupele ucrainene se retrag din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk.
Atac cu drone în Belgorod
O femeie în vârstă a fost ucisă, patru persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate în atacurile aeriene multiple ale Ucrainei asupra regiunii Belgorod, a declarat marți guvernatorul regiunii din sudul Rusiei, într-o actualizare a bilanțului.
Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus 29 de drone lansate de Ucraina deasupra teritoriului regiunii.
Statele Unite se pregătesc să anunțe un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, relatează Associated Press, citând doi oficiali americani anonimi.
Noul pachet, care urmează să fie dezvăluit marți, va include noi rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), armament antiblindare, arme de calibru mic și grenade, precum și obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, a relatat AP.
Un atac de amploare cu drone asupra orașului rus Belgorod și a așezărilor din regiunea cu același nume a avariat mai multe clădiri, vehicule și o conductă de alimentare cu gaz, rănind în același timp patru persoane, a afirmat guvernatorul Viacheslav Gladkov.
Relatările privind atacurile aeriene împotriva regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov și Luhansk, au devenit un eveniment obișnuit în ultimele luni.
Potrivit lui Gladkov, un atac „masiv” cu drone împotriva Belgorodului a provocat pagube la patru clădiri de apartamente din oraș și a spart geamurile altor trei din orașul vecin Severni. O casă, patru vehicule și o conductă de gaz au fost, de asemenea, avariate în oraș, a afirmat Gladkov.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- EXCLUSIV Interviu cu un expert militar din Rusia: „Dacă nu se măreau salariile, situația pe front ar fi fost mult mai proastă ”. Cât se câștigă în Rusia
- Zelenski mai înlocuiește un comandant de top după acuzele aduse de un lider Azov
- Kremlinul amenință Statele Unite cu „consecințe”, după lovitura efectuată de ucraineni în Crimeea
- Cum a fost evitat un veto al Ungariei. Miniştrii de externe ai UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate
- Reacție virulentă a Ungariei după noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina: „UE a depășit liniile roșii”
- Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii privind ţintele, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite pentru loviturile cu ATACMS asupra Crimeei, relatează Reuters.
- Germania, Franţa şi Polonia intenţionează să dezvolte împreună arme cu rază lungă de acţiune, afirmând că lipsa acestui tip de arme reprezintă o lacună gravă în apărarea europeană.
––
Cele mai importante informații de duminică privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro