Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 854: Moscova susține că a distrus trei HIMARS într-o zi / Atac cu rachetă balistică asupra orașului Odesa / Zelenski, vizită pe front / Engleza a devenit limbă de comunicare internațională în Ucraina

Șefii apărării din SUA și Rusia au vorbit marți la telefon, într-o conversație rară între cele două puteri și în contextul în care tensiunile au crescut după ce Moscova a acuzat Washingtonul pentru un atac ucrainean în Crimeea în weekend. Cele două părți au oferit relatări foarte divergente ale discuției - prima dintre secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Andrei Belousov. Austin a inițiat conversația și a fost prima astfel de convorbire din martie 2023, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că Belousov l-a avertizat pe Austin cu privire la pericolele continuării livrărilor de arme americane către Ucraina.
Sistem HIMARS, Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images
Sistem HIMARS, Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Sinteza zilei:

Evenimentele din ziua 854 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis felicitări echipei naţionale de fotbal pentru parcursul la Euro-2024. Deşi a acumulat patru puncte, naţionala Ucrainei, care a făcut parte din grupe E alături de România, Belgia şi Ucraina, a fost eliminată din competiţie, relatează News.ro.
„O naţiune puternică este cea care rămâne unită şi se ajută reciproc în toate circumstanţele, atât în momente de înfrângere, cât şi în momente de victorie”, a comentat preşedintele ucrainean pe Telegram. „Astăzi, mulţumim echipei naţionale de fotbal a Ucrainei. În ciuda acestui rezultat dezamăgitor, aţi luptat pentru ţara noastră”, a continuat el. „Ne aşteaptă marile victorii, victoriile Ucrainei. Până atunci, să continuăm lupta, să ne ridicăm pentru a avansa şi a deveni mai puternici în viitor”, a adăugat el înainte de a încheia cu „Slavă Ucrainei”.

Ungaria și-a exercitat încă o dată dreptul de veto pentru a deraia politica externă a Uniunii Europene, blocând miercuri publicarea unei declarații comune care denunță decizia recentă a Kremlinului de a interzice 81 de instituții media europene în Rusia, relatează Euronews.

Un diplomat american a murit în Kiev, scrie Ukrainska Pravda, citând surse.
Cadavrul unui reprezentant al Ambasadei SUA în Ucraina a fost găsit în hotelul Hilton pe 25 iunie. Nu au fost găsite urme de violență, a murit din cauze naturale, notează sursa citată, în timp ce Ambasada americană a confirmat decesul.
„Putem confirma decesul unui angajat al guvernului SUA sub autoritatea șefului misiunii de la Ambasada Kiev. Departamentul de Stat al SUA își exprimă profundele condoleanțe familiei și prietenilor colegului nostru. Nu putem oferi detalii suplimentare din motive de confidențialitate.”

Farsorii ruși care l-au păcălit pe ministrul britanic de externe David Cameron la începutul lunii iunie dându-se drept fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko publică înregistrarea video a convorbirii. În videoclipul de miercuri, a cărui autenticitate Reuters nu a putut-o verifica în mod independent, DavId Cameron este văzut și auzit vorbind despre subiecte sensibile legate de Ucraina.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că intransigenţa manifestată atât de Rusia, cât şi de Occident, face imposibil de evitat escaladarea războiului din Ucraina, conflict în care niciuna dintre tabere nu este capabilă să o înţeleagă pe cealaltă, scrie agenţia spaniolă de presă EFE.

„Dacă aveţi două părţi şi fiecare consideră din punctul său de vedere că nu ar trebui învinsă, şi niciuna nu vrea să vadă cum vede cealaltă lucrurile, atunci este clar că acest război nu va face decât să escaladeze”, a spus Vucic în faţa presei sârbe, la Bruxelles.

Occidentul, argumentează preşedintele sârb, crede că dacă Rusia câştigă războiul în Ucraina, atunci se va prăbuşi dominaţia economică şi politică occidentală şi de asemenea armata rusă va ataca apoi alte ţări.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin consideră că, dacă pierde războiul, Rusia va dispărea ca ţară aşa cum este ea acum, şi în plus liderul de la Kremlin „nu-şi poate permite ca moştenirea sa politică să fie o înfrângere”, a explicat Aleksandar Vucic.

Prin urmare, trebuie doar să evaluăm onest poziţiile celor două tabere pentru a vedea „că este imposibil să se evite escaladarea”, a concluzionat preşedintele sârb, potrivit Agerpres.

El a salutat inițiativa Chinei de promovare a păcii şi de creare a condiţiilor pentru negocieri, dar crede că este foarte puţin probabil ca aceasta să reuşească.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancţiunilor contra Rusiei, ţară cu care menţine legături tradiţionale de prietenie. Totuşi, preşedintele Vucic a admis săptămâna aceasta că arme şi muniţii exportate de Serbia au fost apoi reexportate către Ucraina.

Ramzan Kadîrov cere omorârea familiilor militanților islamici suspectați de atacurile din Daghestan: „Îi vom ucide pe toți cei care se află într-o relație de sânge”

Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, le-a cerut oficialilor din domeniul aplicării legii și din cel al securității să-i ucidă pe membrii familiilor militanților islamici suspectați că au comis în weekend atacurile sângeroase asupra siturilor religioase din republica vecină Daghestan, scrie miercuri portalul Kavkaz.Realii, filială a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Președintele rus Vladimir Putin a susținut miercuri o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, a anunțat Kremlinul, relatează Reuters.

Putin și Mokhber au discutat despre „cooperare bilaterală reciproc avantajoasă în toate domeniile cheie”, inclusiv în domeniul energiei și „proiecte de infrastructură la scară largă”.

Gigantul energetic rus Gazprom GAZP.MMa anunțat miercuri mai devreme semnarea unui memorandum cu Compania Națională Iraniană de Gaze (NIGC) pentru a furniza gaze rusești către Iran.

Preşedintele slovac Peter Pellegrini a anunţat miercuri în timpul unei vizite în Republica Cehă că iniţiativa gestionată de aceasta din urmă pentru achiziţia de obuze destinate Ucrainei va beneficia şi de implicarea industriei militare slovace, deşi Slovacia a sistat ajutorul militar pentru Ucraina şi pledează pentru negocieri de pace cu Rusia, scriu agenţiile EFE şi TASR.

Iniţiativa gestionată de Republica Cehă urmăreşte achiziţia a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm care să fie livrate Ucrainei. Circa 15 state membre ale UE şi NATO finanţează această acţiune, iar primul transport de obuze în cadrul iniţiativei a fost expediat Kievului luna aceasta.

Slovacia, cu capacităţile sale de producţie, va contribui semnificativ la succesul iniţiativei gestionate de Republica Cehă, a declarat la Praga preşedintele slovac Peter Pellegrini, după o întrevedere cu omologul său ceh Petr Pavel, un fost general care a activat în cadrul NATO şi este în prezent unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia.

„Slovacia şi-a sporit producţia în fabricile sale, unde muniţia de calibrele solicitate este produsă sau recondiţionată”, a precizat Pellegrini, potrivit Agerpres.

Pellegrini a mai spus că o proporţie semnificativă din muniţiile de artilerie care vor fi furnizate Ucrainei urmează să fie recondiţionate în fabrici din Slovacia.

Un oligarh rus scapă de sancțiunile UE

Tribunalului UE a dispus Consiliului UE să elimine sancțiunile împotriva oligarhului rus Dmitri Pumpiansky și a soției sale Galina Pumpyanskaya, după ce acesta a făcut a făcut apel împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, scrie Kyiv Independent.

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să semneze joi un acord de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, angajându-se că va continua să livreze Kievului arme, pregătire militară și alte ajutoare pentru anii următori, relatează Reuters.


Acordul va prezenta angajamentul UE de a ajuta Ucraina în nouă domenii ale politicii de securitate și apărare – inclusiv livrările de arme, pregătirea militară, cooperarea în industria de apărare și deminarea, potrivit unui proiect văzut de Reuters.

Trupele ruse au atacat sediul cartierului general umanitar din orașul Herson, cinci oameni fiind răniți, a anunțat Roman Mrochko, șeful administrației militare ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

„Armata rusă a atacat districtul Dniprovskyi din Herson, atacul fiind efectuat de pe malul stâng (al fluviului Nipru, n.r.) ocupat. Inamicul a lovit clădirile sediului umanitar al administrației militare a orașului și zona din apropierea acestuia. Au fost sparte ferestre și pereți, au fost avariate depozite și trei vehicule folosite pentru a livra ajutoare celor nevoiași”, a scris Mrochko, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Cinci bărbați s-au ales cu contuzii în urma atacului. Ulterior, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a solicitat asistență medicală și a fost diagnosticat cu o rană provocată de explozie și multiple răni provocate de șrapnel. Rănile acestuia au fost evaluate ca fiind moderate.

Bărbatul a intrat sub tirul forțelor ruse în jurul orei locale 14:20, în același cartier, Dniprovskyi.

Engleza a devenit limbă de comunicare internațională în Ucraina

Trupele ruse au atacat miercuri orașul Derhachi din regiunea Harkov cu o bombă aeriană ghidată. Nouă persoane au avut de suferit în urma atacului, a anunțat guvernatorul regional ucrainean Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.

Bomba rusească ghidată a avariat mai multecase, provocând un incendiu la o anexă, a precizat poliția din regiunea Harkov.

Patru persoane au fost spitalizate cu răni provocate de explozii, iar alte patru persoane, inclusiv trei copii, au suferit șocuri, a mai anunțat poliția.

Forțele ruse și-au intensificat în ultima perioadă atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, precum și asupra regiunii omonime, prin utilizarea de rachete, bombe ghidate și drone.

Un atac al rușilor asupra unei clădiri rezidențiale și a unei întreprinderi din Harkov, efectuat pe 22 iunie, a ucis trei persoane și a rănit alte peste 50, potrivit autorităților locale.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care stabilește oficial engleza ca limbă de comunicare internațională în Ucraina, arată site-ul Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), relatează Ukrainska Pravda. Cunoașterea limbii engleze va fi obligatorie pentru anumite funcții

Eforturile SUA de a plasa Rusia, Iranul și Venezuela pe lista de sancțiuni au intrat în coliziune cu campania de realegere a președintelui Joe Biden și cu dorința aferentă de a menține prețurile interne la gaze scăzute, rezultând în măsuri mai slabe decât și-ar dori unii membri ai administrației de la Washington, potrivit unor surse citate miercuri de Wall Street Journal (WSJ).

Statele Unite și alte țări occidentale au pus în aplicare runde repetate de sancțiuni împotriva Moscovei de la începutul invaziei pe scară largă, cu scopul de a slăbi sprijinul financiar pentru mașinăria rusă de război, amintește The Kyiv Independent.

Cu toate acestea, economia Rusiei a rămas neașteptat de rezistentă, susținută în mare parte de vânzările de petrol și alți combustibili fosili. Statele Unite au fost prudente în ceea ce privește vizarea prea agresivă a industriei energetice rusești, deoarece aceasta ar putea avea potențialul de a crește prețurile combustibililor la nivel național.

Problemele economice, inclusiv prețurile la energie, se numără în mod regulat printre principalele îngrijorări ale alegătorilor americani. O creștere bruscă a prețului benzinei ar putea afecta popularitatea lui Biden în viitoarele alegeri prezidențiale. Sondajele recente au indicat că între Biden și Donald Trump cursa rămâne foarte strânsă.

Biden „a vrut să facă tot ce a putut pentru a se asigura că consumatorii americani au cel mai mic preț posibil la pompă, deoarece acest lucru afectează viața de zi cu zi a familiilor”, a declarat pentru WSJ un înalt oficial al administrației americane.

„Nimic nu îngrozește mai mult un președinte american decât o creștere a prețului benzinei la pompă”, a declarat, pentru WSJ, Bob McNally, președintele firmei de consultanță Rapidan Energy Group și fost oficial al Casei Albe.

„Vor face tot posibilul pentru a preveni acest lucru, mai ales într-un an electoral”, a precizat el.

Țările membre ale UE au ajuns miercuri la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarus pentru a închide „cea mai mare portiță” prin care Rusia putea ocoli penalitățile occidentale împotriva sa, au anunțat oficiali europeni citați de Reuters.

Moscova nu exclude un răspuns militar la atacul ucrainean cu rachete ATACMS asupra Sevastopului, afirmă adjunctul lui Lavrov

Moscova nu exclude un răspuns militar la atacul cu rachete al Ucrainei care a lovit o plajă din Crimeea cu rachete ATACMS furnizate de SUA, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de Reuters, însă responsabili ucraineni au declarat că au fost vizate doar ţinte militare în cursul acestui atac, iar fragmentele căzute pe plajă sunt o consecinţă a activităţii sistemului antiaerian rus.

Rusia a atribuit duminică SUA responsabilitatea pentru atacul ucrainean asupra peninsulei Crimeea, anexată de Moscova, soldat cu patru morţi, inclusiv doi copii, şi alţi 151 de răniţi, ameninţând Washingtonul cu represalii, întrucât rachetele le-au fost furnizate ucrainenilor de către Statele Unite, notează Agerpres.

Conform armatei ruse, cinci rachete ATACMS au fost lansate de forţele ucrainene duminică, iar patru au fost distruse în zbor în apropierea oraşului-port Sevastopol, baza flotei ruse din Marea Neagră. Guvernatorul local a indicat că fragmente ale proiectilelor interceptate au căzut „pe zonele de coastă”.

Luni, diplomaţia rusă a convocat-o pe ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, pentru a-i transmite avertismentul că Rusia prevede „măsuri de retorsiune”, întrucât consideră că „SUA au devenit parte a conflictului” în Ucraina.

Pentru Ucraina, obiectivele militare din Crimeea şi de pe teritoriul Rusiei sunt ţinte legitime, mai ales într-un moment în care forţele ucrainene, care suferă de un deficit de personal şi de arme, se confruntă cu o presiune sporită din partea armatei ruse pe front. „Crimeea este o vastă tabără militară (rusă) şi un depozit cu sute de ţinte militare directe”, a explicat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Țările membre NATO din Europa se confruntă cu un deficit de personal militar și nu vor putea trimite suficienți soldați pe front în cazul unui război cu Rusia, au apreciat analiști militari pentru Financial Times.

Moscova susține că armata rusă a distrus trei sisteme HIMARS într-o zi, potrivit presei de stat.

Anunțul a fost făcut de Ministerului rus al Apărării, care a precizat că a distrus și „specialiști străini”.

„Aviația operațional-tactică, vehiculele aeriene fără pilot, trupele de rachete și artilerie ale grupurilor de trupe ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au distrus trei lansatoare de rachete multiple HIMARS fabricate de Statele Unite, precum și un vehicul de transport-încărcare și specialiștii străini care asigurau utilizarea acestora”, a declarat departamentul militar, conform TASS.

Ministerul rus al Apărării a mai afirmat că a lovit și „locurile de pregătire pentru lansarea vehiculelor aeriene fără pilot”.

Kremlinul aconsideră absurde mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională pentru Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, adăugând că Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI, informează Reuters.

Curtea Penală Internațională a emis marți mandate de arestare pentru Șoigu, fostul ministru rus al apărării, și pentru generalul rus de rang înalt Gherasimov pentru presupuse crime comise de forțele ruse în Ucraina.


Șoigu este în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Gerasimov este șeful Statului Major al armatei ruse.


„Nu recunoaștem jurisdicția acestei instanțe”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


„Nu suntem membri ai statutelor relevante. În consecință, nu recunoaștem aceste ordine. În plus, le considerăm destul de absurde, la fel ca ultimele două mandate care îi vizau pe șeful statului și pe ombudsmanul copiilor noștri”, a declarat Peskov.

Preşedinţia ucraineană a salutat miercuri numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al NATO, subliniind rolul crucial al acestuia în înfruntarea invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.
`Felicitări, Mark Rutte”, a scris pe X şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

`Leadershipul şi ataşamentul dumneavoastră faţă de principiile democratice sunt cruciale viitorului nostru comun”, adaugă el.

Iermak i-a mulţumit olandezului pentru `susţinerea de nezdruncinat”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat numirea lui Mark Rutte drept viitorul secretar general al NATO.

El l-a catalogat drept un `lider puternic şi care respectă principiile”.

`Eu ştiu că Mark Rutte este un lider puternic şi respectă principiile, care a dat dovadă de spirit de decizie şi de viziune în multe rânduri în ultimii ani”, a scris pe X Volodimir Zelenski. (news.ro)

Mark Rutte, numit oficial la șefi NATO

Kremlinul a declarat miercuri că desemnarea lui Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO nu ar trebui să ducă la nicio schimbare în „linia generală” a Alianței, pe care Rusia o consideră „ostilă”, informează AFP.


„Este puțin probabil ca această alegere să schimbe ceva în linia generală a NATO”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „În prezent, această alianță ne este ostilă”, a adăugat el.

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte în funcția de viitor secretar general, într-un moment crucial pentru Alianță, în condițiile în care Rusia își continuă războiul în Ucraina, informează AFP și Reuters.

Un atac al Rusiei cu rachetă balistică asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a lovit o infrastructură civilă la primele ore ale zilei de miercuri, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper, citat de Reuters şi Ukrainska Pravda.

O clădire administrativă a fost avariată în urma atacului în sectorul industrial al oraşului, a afirmat Kiper, adăugând că nu au existat victime umane, notează Agerpres.

Anterior, săptămâna aceasta, o rachetă lansată de forţele ruse a avariat o facilitate de depozitare din Odesa, rănind trei persoane.

Gruparea de forţe de apărare ucrainene (Pivden/sud) au raportat că invadatorii au atacat regiunile sudice ale ţării în noaptea de marţi spre miercuri, notează Ukrainska pravda.

O primă lovitură cu rachetă lansată de un bombardier al aviaţiei tactice ruse asupra regiunii Mikolaiv a declanşat un amplu incendiu de vegetaţie pe un teren viran. Autorităţile locale asigură că focul a fost stins rapid, fără să provoace victime.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele din regiunea Donețk, aflată pe linia frontului estic, împreună cu oficili miliari de rang înalt, informează Reuters.

Zelenski a înregistrat un discurs video în orașul Pokrovsk, de-a lungul unei părți a frontului care a cunoscut unele dintre cele mai intense lupte în timpul invaziei declanșată în urmă cu 28 de luni.

„Regiunea Donețk. Împreună cu soldații noștri, împreună cu comandantul șef Sîrskî și cu noul comandant al forțelor comune, generalul Hnatov. Astăzi, l-am prezentat oficial pe Andrii Hnatov tuturor celor responsabili de apărare din regiunea Donețk. Am auzit rapoarte direct de pe linia frontului”, a scris liderul de la Kiev pe Facebook.

Președintele ucrainean le-a mulțumit soldaților care luptă pe front, dar și medicilor.


Zelenski a mai spus că populația din Donețk se confruntă cu mai multe probleme în timp ce a criticat oficialii ucrainenii care nu au mai mers în comunitățile aflate aproape de linia frontului.

„Și va exista o conversație separată la Kiev, în special cu oficialii guvernamentali care ar trebui să fie aici și în alte locuri din apropierea frontului – în comunitățile dificile în care oamenii au nevoie de soluții imediate. Soluții care nu sunt vizibile de la Kiev. Și am fost surprins că unii oficiali guvernamentali relevanți nu au fost aici de șase luni sau mai mult. Voi trage concluziile adecvate cu privire la aceștia”, a declarat Zelenski.

Rusia susține că ucrainenii au distrus un post de control al radiațiilor din Zaporojie

Bombardamente ucrainene au distrus un post de control al radiaţiilor de la Velika Znamianka, din regiunea Zaporojie, a declarat miercuri managementul rus al Centralei Nuclear-Electrice Zaporojie din Ucraina, informează Reuters.

„Specialişti (ai centralei nucleare Zaporojie) au implementat mai multe măsuri compensatorii pentru a controla situaţia radiaţiilor în zonă”, a precizat managementul centralei pe aplicaţia de mesagerie Telegram, adăugând că nivelul radiaţiilor nu depăşeşte pragul de siguranţă.

Nu există deocamdată comentarii din partea Ucrainei, precizează Reuters.

Trupele ruse au ocupat centrala nucleară din Zaporojie în primele zile ale invaziei lansate în februarie 2022, iar de atunci Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de periclitarea siguranţei din jurul complexului nuclear.

Reporterilor li s-a permis pentru scurt timp să îl filmeze pe jurnalistul american Evan Gershkovich miercuri, înainte de începerea procesului său în orașul rus Ekaterinburg pentru acuzații de spionaj pe care acesta le neagă, informează Reuters.

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus în timpul nopții două drone ucrainene deasupra regiunii Smolensk, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, citat de TASS.

„A fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind vehicule aeriene fără pilot de tip aeronavă împotriva unor instalații de pe teritoriul Rusiei. Două UAV-uri aflate deasupra teritoriului regiunii Smolensk au fost distruse de mijloacele de apărare antiaeriană aflate în serviciu”, se arată în comunicatul citat de presa de stat.

Potrivit guvernatorului regiunii Smolensk, Vasily Anokhin, dronele ucrainene au încercat să atace instalații militare din districtul Vyazemsky.

De la începutul războiului, Rusia a pierdut 538 060 de soldați în Ucraina, susține armata ucraineană.

Conform sursei citate, Moscova a înregistrat 1 220 de pierderi în ultima zi, notează The Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder, a declarat jurnaliştilor că secretarul american a iniţiat conversaţia şi că aceasta a fost prima convorbire între Austin şi omologul său rus din martie 2023, când ministrul rus al apărării era Serghei Şoigu, transmit Reuters şi EFE.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit marţi la telefon cu ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, şi a discutat despre importanţa unor linii deschise de comunicare, a anunţat marţi Pentagonul.

Belousov, economist de formaţie şi vicepremier în guvernul rus din ianuarie 2020, a preluat Ministerul Apărării la mijlocul lunii mai. (Agerpres)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro