Macron spune că e „pregătit” de un referendum în cazul reformei electorale care a dus la violențe în Noua Caledonie
Emmanuel Macron s-a declarat pregătit să supună unui referendum reforma contestată de corpul electoral din Noua Caledonie, mai ales dacă aleșii locali nu reușesc să cadă de acord între ei pe această temă, relatează AFP.
„Pot merge oricând la referendum” pe această reformă deja adoptată de Senat, apoi de Adunare, a spus Emmanuel Macron, într-un interviu pentru Le Parisien publicat sâmbătă, amintind însă că dorința sa inițială era ca aleșii din Noua Caledonie să convină asupra „un acord global care să îmbogățească textul deja votat de Parlament.
După australieni și neo-zeelandezi, primii europeni, în principal francezi, au fost evacuați sâmbătă din Noua Caledonie, a doua zi după moartea celei de-a șaptea persoană în revoltele care au zguduit arhipelagul Pacificului de Sud.
Turiştii au decolat la bordul aeronavelor militare spre Australia şi Noua Zeelandă de pe aerodromul Magenta din Nouméa, a notat un jurnalist AFP. Aeroportul internațional Tontouta, închis zborurilor comerciale din 14 mai, va rămâne închis cel puțin până marți.
Australia și Noua Zeelandă au început marți să-și repatrieze cetățenii în același mod. Vineri, cetățenii din Vanuatu au părăsit Noua Caledonie la bordul aeronavelor militare franceze.
Vineri, procurorul din Nouméa Yves Dupas a anunțat că un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost ucis de un polițist.
Adoptarea de către senatorii și deputații de la Paris a unui proiect de lege controversat a declanșat un val de violențe pe care arhipelagul nu îl mai văzuse de patru decenii.
Textul în cauză prevede extinderea corpului electoral pentru alegerile provinciale din Noua Caledonie, rezervat în prezent nativilor și rezidenților sosiți înainte de 1998 precum și descendenților acestora.
Oponenții se tem că măsura va aduce beneficii politicienilor pro-Franța din Noua Caledonie și îi va marginaliza și mai mult populația kanacă, care a avut de suferit din cauza politicilor stricte de segregare și a discriminării pe scară largă.
Poporul indigen kanak reprezintă mai mult de 41% din populația locală.
Citește și:
- Mii de oameni, inclusiv trei români, blocați în Noua Caledonie deoarece niciun zbor nu a mai plecat de pe insulă de marți
- Macron a aterizat în Noua Caledonie: „Vom discuta despre reconstrucția economică. Până la sfârșitul zilei, vor fi luate decizii și vor fi făcute anunțuri”
-
Australia şi Noua Zeelandă trimit zboruri de evacuare a cetăţenilor lor din Noua Caledonie