Joia Mare din Săptămâna Patimillor. Ce se spune că se întâmplă cu ouăle vopsite în această zi
Mai sunt doar câteva zile până la Sărbătoarea Paștilor. În joia mare, creștin-ortodocșii au parte de o slujbă specială.
În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ortodocșii merg de dimineață la biserică, să se spovedească, pentru că seara are loc o slujbă importantă. Este vorba de Slujba celor 12 Evanghelii. Oamenii merg la biserică îmbrăcați în haine de doliu, făcute din pânză albă și cusute cu negru, conform site-ului www.crestinortodox.ro.
La biserică se duce pâine, care va fi sfințită de preot, stropită cu vin și împărțită enoriașilor în noaptea de Înviere.
Se spune ca din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.
Joia Mare din Săptămâna Patimilor, dedicată înroșirii ouălor
În majoritatea gospodăriilor, Joia Mare este ziua dedicată mâncărurilor care se coc pascale și înrosirii ouălor. Se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică niciodată. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare in care se fac slujbe pentru sufletele morților. Se crede că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta de dinainte de Rusalii.
În Joia Mare, oamenii aprind focuri în curți, pe dealuri sau în cimitire, pentru ca aceștia să aibă lumină și căldură. Aprinderea acestora reiterează focul pe care l-au aprins slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, pentru a se încălzi, atunci când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, atunci când s-a lepădat de Hristos.
În Joia Mare, femeile duc la biserică colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe si, după ce sunt sfințite, se împart pentru sufletul celor duși pe lumea cealaltă. Se obisnuiește să se dea de pomană apă, fie se aruncă pe mormânt o găleată de apă, fie se duce apă la femeile mai bătrâne.
Se spune că nu e bine să speli rufe în Joia Mare.