Sari direct la conținut

[P] La ce trebuie să fii atent când investești în aur în România

Smile Media
La ce trebuie să fii atent când cumperi aur de investiții, Foto: freepik.com
La ce trebuie să fii atent când cumperi aur de investiții, Foto: freepik.com

Investiția fizică în aur s-a dovedit a fi o abordare bună pentru a păstra valoarea economiilor și a veniturilor în timp. Dar este important ca și consumator să fii conștient de practicile neloiale de pe piață. Unii dealeri din România folosesc practici neloiale pentru a face profit sau recomandă produse nepotrivite.

În acest articol, vom analiza la ce ar trebui să fiți atenți atunci când cumpărați aur de investiții. Acest lucru vă va ajuta să luați o decizie informată atunci când investiți în metalul prețios.

Cele mai frecvente abuzuri

Există diverse practici la care un investitor în aur de investiții trebuie să fie atent. Uneori acestea se întâmplă din greșeală, dar în alte situații sunt rezultatul unor acțiuni rău intenționate ale unor comercianți de aur.

Mai jos am adunat câteva dintre cele mai frecvente pe piața românească.

Vânzarea de produse non-investiţionale

Unii dealeri își pot prezenta produsele ca fiind produse de investiții, fără ca acestea să îndeplinească caracteristicile prevăzute de lege. Spre deosebire de aurul de investiții, produsele din metale prețioase care nu sunt destinate investițiilor sunt, în general, supuse taxei pe valoarea adăugată. Unele dintre acestea, cum ar fi bijuteriile, includ costul de fabricație în prețul lor. Produsele de colecție sau numismatice pot avea un adaos semnificativ față de prețul curent al aurului pe care îl conțin la cumpărare.

Acest lucru poate duce la pierderi pentru dumneavoastră atunci când încercați să le revindeți unui comerciant de metale prețioase.

Prin urmare, atunci când cumpărați aur, este recomandat să fiți extrem de atenți și să aveți grijă la cumpărarea de lingouri și monede de aur pentru investiții. Acestea urmăresc în timp real prețul internațional al aurului pe piețele mondiale. Întotdeauna să vă bazați pe comercianții de aur care oferă condiții transparente clienților lor.

Dealeri care nu sunt specializați în aur de investiții

Cumpărați aur de la comercianți de renume, specializați în aur de investiții și care nu numai că vând, dar și răscumpără produsele, indiferent de cantitatea acestora. Asigurați-vă întotdeauna că dealerul are un preț de răscumpărare precizat în mod și actualizat.

Companiile cu o altă orientare comercială pot oferi metalul la un adaos mai mare, nu oferă răscumpărare sau vă pot sfătui să investiți într-un produs care nu este de investiții sau care nu corespunde nevoilor dumneavoastră.

Prețuri de vânzare și cumpărare nerealiste

Atunci când observați că un comerciant oferă o diferență marginală între prețurile de vânzare și de cumpărare care nu se schimbă în timp sau care se aplică tuturor produselor, fiți sigur că ceva este în neregulă. În acest caz, oferta poate părea tentantă. Dar este o idee bună să vă întrebați dacă dealerul va fi dispus să vă răscumpere produsele, dar și în ce cantități.

Deși un preț scăzut poate fi rezonabil în unele cazuri și poate servi drept stimulent pentru cumpărători, prețul de vânzare trebuie neapărat să aducă un profit.

Un alt lucru pe care trebuie să-l căutați la un preț scăzut este ca acesta să nu fie însoțit de taxe suplimentare. Comercianții de renume nu percep astfel de taxe.

Eliberarea de către dealer a unui certificat pentru aurul de investiții

Dacă este un lucru de reținut, acesta este că numai rafinăriile și monetăriile care au produs lingourile și monedele pot emite certificate de autenticitate pentru acestea.

Fiți atenți la comercianții care oferă propriile certificate, deoarece acestea nu au nicio valoare reală și nu dovedesc autenticitatea produselor.

Fără reduceri

Comercianții de renume pot oferi reduceri clienților lor atunci când aceștia investesc în cantități mai mari de aur. Acestea vin sub forma unei reduceri procentuale a prețului sau printr-o cantitate suplimentară de aur. Dacă un dealer refuză o reducere, acesta este un semn rău.

În cazul dealerilor dovediți, termenii și condițiile sunt întotdeauna transparente și veți putea vedea prețurile și ofertele pe site-ul lor.

La ce altceva ar trebui să fiți atenți?

Mai sus, am discutat principalele semnale de alarmă care să vă spună că dealerul de la care doriți să cumpărați aur de investiție nu este de încredere. Acum este momentul să vi le prezentăm pe cele mai puțin comune, pe care nu ar trebui în niciun caz să le ignorați.

Refuzul de a vinde sau de a cumpăra

În cazurile în care prețul de piață al aurului fluctuează, unii dealeri pot refuza să vă vândă sau să vă răscumpere aurul. Motivul este pierderea potențială pentru comerciant.

Dealerii cinstiți ar trebui să le permită clienților lor să facă tranzacții în orice moment, indiferent de prețul aurului în acel moment.

Prețuri foarte mici pentru aurul care nu este în stoc

Feriți-vă de comercianții care oferă prețuri extrem de mici pentru aurul care nu este disponibil pentru vânzare. Această tactică este folosită pentru a atrage clienții, dar de multe ori sunt oferite produse alternative sau disponibile care sunt mai scumpe.

În această situație, dealerul spune, de obicei, că aurul de investiții la preț redus s-a epuizat.

Dealerulcumpără doar cantități mici de aur

Toți dealerii ar trebui să trateze aurul de investiții în mod egal, indiferent de cantitatea acestuia. Dacă cineva refuză să vă cumpere un număr mai mare de monede sau lingouri, este un semn că trebuie să reconsiderați colaborarea cu acel dealer.

În concluzie, este important să fii bine informat și să fii mereu vigilent atunci când investești. Având încredere într-un comerciant de aur de renume, veți putea evita astfel de practici neloiale și vă veți consolida o investiție sigură în metalul prețios.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro