Sari direct la conținut

„Jeff Bezos a decis” să n-o mai sprijine pe Kamala Harris. Tensiuni și acuzații de ingerințe în editorial în redacția Washington Post, cu 11 zile înainte de alegeri

HotNews.ro
„Jeff Bezos a decis” să n-o mai sprijine pe Kamala Harris. Tensiuni și acuzații de ingerințe în editorial în redacția Washington Post, cu 11 zile înainte de alegeri
Jeff Bezos. Sursa foto: Profimedia

The Washington Post, ziarul american cu o tradiție de peste 30 de ani în susținerea candidaților democrați la președinția SUA, a anunțat vineri că nu va susține niciun candidat în cursa pentru Casa Albă. Decizia a provocat critici imediate, chiar din interiorul ziarului, unde mai multe voci au acuzat că, deși a fost redactat un articol de susținere a candidatului democrat Kamala Harris, miliardarul Jeff Bezos, cel care deține The Post din 2013, a decis să nu-l publice.

„Ne întoarcem la rădăcinile noastre de a nu susține candidații la președinție”, a anunțat vineri, 25 octombrie, într-un articol de opinie, William Lewis, editorul și directorul executiv al ziarului. Persoane apropiate lui Lewis au declarat în trecut că acesta este în contact regulat cu Bezos și că nu ar lua decizii importante fără contribuția sa.

„Recunoaștem că acest lucru va fi citit într-o serie de moduri, inclusiv ca o susținere tacită a unui candidat, sau ca o condamnare a altuia, sau ca o abdicare de responsabilitate. Acest lucru este inevitabil”, a scris Lewis. „Noi nu o vedem așa. O vedem ca fiind în concordanță cu valorile pe care The Post le-a susținut întotdeauna și cu ceea ce sperăm de la un lider”. El a adăugat că a fost, de asemenea, „o declarație în sprijinul capacității cititorilor noștri de a se hotărî singuri” pe cine să voteze.

Ultima dată când The Washington Post nu a susținut un candidat la președinție în alegerile generale a fost în 1988, conform unei căutări în arhivele sale. În 2016 și 2020, ziarul i-a susținut pe adversarii lui Trump, Hillary Clinton și Joe Biden. Atunci, a publicat editoriale în care l-au condamnat pe republican în termeni tranșanți, potrivit canalului american de știri CNBC.

După anunțul făcut de William Lewis, ziarul a publicat și un articol scris de doi reporteri care au dezvăluit că angajații paginii editoriale au redactat un articol de susținere a candidatului democrat Kamala Harris în detrimentul candidatului republican Donald Trump.

„Decizia de a nu publica a fost luată de proprietarul The Post – fondatorul Amazon, Jeff Bezos”, se precizează în articol, care citează două surse informate cu privire la evenimente.

Într-o declarație pentru CNBC, când a fost întrebată despre presupusul rol al lui Bezos în anularea susținerii Kamalei Harris, șefa pe comunicare la ziarului, Kathy Baird, a declarat: „Aceasta a fost o decizie a Washington Post de a nu susține și vă trimit la declarația completă a editorului.”

Jurnaliștii The Post acuză „o abandonare a convingerilor editoriale fundamentale”

The Post a publicat, vineri seară, un al treilea articol, semnat de editorialiștii de opinie ai ziarului, care au declarat: „Decizia Washington Post de a nu susține niciun candidat în campania prezidențială este o greșeală teribilă”.

„Reprezintă o abandonare a convingerilor editoriale fundamentale ale ziarului pe care îl iubim și pentru care am muncit împreună 218 ani”, se arată în articol. „Acesta este un moment în care instituția ar trebui să își clarifice angajamentul față de valorile democratice, statul de drept și alianțele internaționale, precum și amenințarea pe care Donald Trump o reprezintă pentru acestea – adică exact ceea ce The Post a subliniat în susținerea adversarilor lui Trump în 2016 și 2020”.

The Washington Post Guild, sindicatul care reprezintă personalul ziarului, într-o declarație postată pe X, s-a declarat „profund îngrijorat de faptul că The Washington Post – o instituție americană de știri din capitala națiunii – a luat decizia de a nu mai susține candidații la președinție, mai ales cu doar 11 zile înainte de niște alegeri extrem de importante”.

„Mesajul din partea directorului nostru executiv, Will Lewis – și nu din partea consiliului editorial în sine – ne face să fim îngrijorați că managementul a interferat cu activitatea membrilor noștri din redacție”, a afirmat sursa citată, care a menționat raportarea ziarului cu privire la rolul lui Bezos în decizie.

„Vedem deja anulări din partea cititorilor cândva loiali”, a transmis personalul ziarului, aduăgând că „această decizie subminează munca membrilor noștri într-un moment în care ar trebui să consolidăm încrederea cititorilor noștri, nu să o pierdem”.

Foștii reporteri de la Post, Bob Woodward și Carl Bernstein, ale căror povești despre Watergate din timpul administrației Nixon au adus ziarului un premiu Pulitzer pentru servicii publice, au reacționat și ei la decizia anunțată de William Lewis:

„Respectăm independența tradițională a paginii editoriale, dar această decizie la 11 zile de la alegerile prezidențiale din 2024 ignoră dovezile copleșitoare din reportajele proprii ale Washington Post privind amenințarea pe care Donald Trump o reprezintă pentru democrație”.

„Sub proprietatea lui Jeff Bezos, operațiunea de știri a Washington Post și-a folosit resursele abundente pentru a investiga riguros pericolul și daunele pe care o a doua președinție Trump le-ar putea cauza viitorului democrației americane, iar acest lucru face ca această decizie să fie și mai surprinzătoare și dezamăgitoare, mai ales atât de târziu în procesul electoral”, au mai transmis Woodward și Bernstein.

Marty Baron, fost editor executiv al The Post, a descris decizia drept „lașitate, cu democrația ca victimă”. „O slăbiciune tulburătoare la o instituție renumită pentru curaj”, a adăugat el.

Robert Kagan, redactor-șef adjunct al ziarului, membru al secției de opinii a ziarului, a demisionat în urma deciziei, au relatat mai multe agenții de presă.

Trump și Bezos, înainte și după tentativa de asasinat din Pennsylvania

„The Post este deținut ca o jucărie de Jeff Bezos, care controlează Amazon. El folosește asta ca un instrument de putere politică împotriva mea și a altor oameni. Și vă spun ceva: nu-l putem lăsa să scape cu asta”, spunea Donald Trump în 2016, când se afla în plină campanie electorală și a fost întrebat despre un raport conform căruia The Post a desemnat 20 de reporteri pentru a cerceta diferitele faze ale vieții sale, potrivit ProspectMagazine.co.uk.

În 2018, Vanity Fair a raportat că Trump era „obsedat” de represalii împotriva lui Bezos, declarând: „Amazon scapă basma curată, din punct de vedere fiscal”.

Tensiunea dintre miliardarul fondator al companiei Amazon, Jeff Bezos, care a cumpărat cotidianul Washington Post în 2013, pentru suma de 250 de milioane de dolari, a atins cote maxime în 2019, când Amazon a susținut că a pierdut un contract de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul în favoarea Microsoft, deoarece Trump a folosit „presiune necorespunzătoare pentru a dăuna inamicul său politic” Bezos.

Câțiva ani mai târziu, în luna august a acestui an, Trump a declarat pentru Fox Business News că Bezos l-a sunat după ce a scăpat la limită de o tentativă de asasinat, la un miting de campanie în vestul Pennsylvaniei.

„A fost foarte amabil, chiar dacă deține The Washington Post”, a spus Trump despre Bezos, care la câteva ore după tentativa de asasinat, pe 13 iulie, a scris pe X: „Fostul nostru președinte a dat dovadă de o grație și un curaj extraordinare. Atât de recunoscător pentru siguranța sa și atât de trist pentru victime și familiile lor”.

La câteva luni după ce tensiunile dintre Trump și Bezos păreau să atingă cote mai mici, mai exact vineri, 25 octombrie, în aceeași zi în care The Washington Post a anunțat că nu va susține un candidat la președinție în alegerile din 2024, Donald Trump s-a întâlnit în Austin, Texas, cu directori ai companiei de explorare spațială Blue Origin, deținută de Bezos, printre care CEO-ul David Limp, a relatat Associated Press.

INTERVIURILE HotNews.ro