Sari direct la conținut

Premierul Ucrainei: Peste 125.000 de ucraineni vor beneficia de acordul cu România pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor

HotNews.ro
Denis Smihal si Marcel Ciolacu, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Denis Smihal si Marcel Ciolacu, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Cei peste 120.000 de ucraineni aflaţi în România vor putea profesa, în funcţie de studiile lor, fără alte restricţii, iar în momentul în care va începe reconstrucţia Ucrainei românii vor putea activa acolo mult mai uşor, după acordul semnat de Ucraina și România pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor de studiu, a declarat Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal.

Denîs Șmîhal a precizat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti, a fost semnat un acord care vizează modificările reciproce ale documentelor educaţionale, care vor permite cetăţenilor din cele două state să folosească diplomele ”fără nicio permisiune sau aprobare” în cele două ţări, pentru a lucra ”în funcţie de profesia lor”.

  • ”Am semnat un acord cu privire la modificările reciproce ale documentelor educaţionale, care vor permite poporului ucrainean şi românilor să-şi folosească documentele educaţionale, diplomele, fără nicio permisiune sau aprobare, în ţările noastre, pentru a lucra în funcţie de profesia lor. Este extrem de important. De ce? În primul rând, este important pentru Ucraina, pentru că peste 125.000 de ucraineni sunt găzduiţi acum în România ca refugiaţi, majoritatea femei şi copii. Suntem cu adevărat foarte recunoscători şi apreciem enorm găzduirea de către România a refugiaţilor ucraineni şi pentru ei este important să aibă această posibilitate să lucreze şi să câştige bani, să plătească impozite la bugetul românesc. Şi, de asemenea, este important pentru români, în procesele viitoare de reconstrucţie a Ucrainei, pentru că românii vor merge în Ucraina şi ne vor ajuta, ne vor sprijini şi vor face afaceri în Ucraina, ajutând la vindecarea ţării noastre. Acest document este foarte promiţător şi foarte important pentru ambele noastre ţări. De asemenea, am semnat încă o notă despre crearea unui nou punct de frontieră între ţările noastre”, a precizat premierul Ucrainei, într-un interviu acordat, vineri, postului de televiziune Digi 24, potrivit News.ro.
  • ”Am avut astăzi o întâlnire foarte fructuoasă cu prim-ministrul României, cu miniştrii (români – n.r.). Este foarte important ce am agreat împreună. În primul rând, am dori să ne intensificăm cooperarea în privinţa logisticii Dunării, în logistica feroviară şi auto. De asemenea, am convenit cu privire la utilizarea portului Constanţa pentru logistica şi transportul încărcăturilor de cereale ucrainene, astfel încât să ne permită să ne creştem capacitatea de export de două ori, cu România. Şi este important, nu doar pentru Ucraina şi România, ci şi pentru Uniunea Europeană şi pentru alte ţări care aşteaptă cereale şi alimente ucrainene. Am semnat câteva acorduri. În primul rând, a fost declaraţia reciprocă a prim-miniştrilor cu privire la dezvoltarea logisticii şi logisticii personalizate între ţările noastre. Este vorba despre automobile, puncte de frontieră, cale ferată şi căi navigabile, înseamnă Dunărea şi porturile de la mare, puncte de frontieră. Şi, de asemenea, sunt puncte despre dezvoltarea drumurilor şi podurilor, infrastructura dintre ţările noastre. Cred că în viitorul apropiat, cu sprijinul Comisiei Europene, vom creşte de două ori sau chiar mai mult capacităţile noastre de infrastructură”, a mai afirmat prim-ministrul Ucrainei.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, aflat vineri la București, că România plănuieşte ca în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună, cât este acum, la 4 milioane de tone pe lună.

Citește și:

Cum se desfășoară, în practică, tranzitul pe Dunăre al cerealelor ucrainene și ce presupune „dublarea capacității”, anunțată de România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro