Sari direct la conținut

Cum se fac sarmalele, rețetă traditională pentru masa de Crăciun

HotNews.ro
Sarmale, Foto: Cooking & Photo, Andi Radiu
Sarmale, Foto: Cooking & Photo, Andi Radiu

Sarmalele tradiționale românești se fac în foi de varză murată și sunt preferate pentru masa de Crăciun. Gospodinele caută cea mai bună rețetă de sarmale, însă sunt câteva reguli de care trebuie să țină cont atunci când se apucă de gătit. Dacă le respectă, toată lumea va aprecia gustul sarmalelor tradiționale românești.

Cum se fac sarmalele. 10 secrete pe care trebuie să le știi înainte de a intra în bucătărie

Din rețeta de sarmale tradiționale nu trebuie să lipsească varza murată, carnea de porc, orezul, ceapa și condimentele. Sunt câteva secrete pentru a obține gustul delicios. Iată mai jos 10 sfaturi de la savoriurbane.com pentru o reteță perfectă de sarmale.

  • 1. Varza murată nu trebuie să fie prea acră sau prea sărata. Dacă este așa, foile de varză se pot limpezi cu apă rece. Frunzele mici din centru și cotoarele se toacă pentru a se pune pe fundul oalei în care se pun sarmalele.
  • 2. Carnea pentru sarmale este recomandat să fie una mai grasă deoarece grăsimea le face mai fragede – pulpă cu grăsime, spată și piept de porc.
  • 3. Orezul și ceapa dau și ele frăgezime sarmalelor, însă nu trebuie exagerat. Proporția ideală este orezul să fie 10% față de cantitatea de carne, de exemplu la un kilogram de carne tocată se pun 100 de grame de orez. Eu pun 10% orez față de cantitatea de carne – adică 100 gr orez la 1 kg de carne tocată. Orezul și ceapă pot fi călite înainte. Atenție, nu puneți ouă în compoziție pentru că se va întări.
  • 4. Condimentele de sarmalele se pun după gust: sare, piper, cimbru uscat și boia dulce. Se poate poate adăuga și mărar, pătrunjel verde sau chiar suc de roșii sau bulion.
  • 5. Modelarea sarmalelor se face după preferințe – mai mari sau mici. Foilor de varză li se îndepărtează cotoarele și se folosesc doar porțiunile subțiri. În procesul de învelire trebuie să fim atenți ca umplutura să fie bine închisă.
  • 6. Organizarea sarmaleor în oală: pe fund se pune un strat de varză acră tocată, câteva rămurele de cimbru uscat și ceapă tocată. Sarmalele se aranjează în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură sau de carne crudă. Nu trebuie îngrămădite deoarece orezul din ele își va mări volumul la fiert.
  • 7. Deasupra sarmalelor se pune un strat de varză tocată și crenguțe de cimbru. Cele mai bune sarmale se fierb în zeamă de varză diluată cu apă. Lichidul trebuie să cuprindă bine sarmalele și trebuie completat din când în când. Se pune și suc gros de roșii.
  • 8. Fierberea sarmalelor se face fie în oală metalică așezată pe foc, fie la cuptor (în oale metalice sau ceramice). În ambele cazuri sarmalele se fierb sub capac și la foc mic. Fierberea sarmalelor (la foc mic) durează cca. 1,5 – 2 ore calculate din momentul în care acestea fierb în masă. Cele mai gustoase sarmale se fac la cuptor, la temperatură mică (150 C) iar gătirea lor dureaza 3-4 ore.
  • 9. Sarmalele sunt mai gustoase dacă sunt lăsate la odihnit 1-2 ore în vasul sau oala în care s-au gătit și că sunt parcă și mai bune în zilele următoare, reîncălzite.
  • 10. Servirea sarmalelor se face după gust, cu pâine de casă, cu mămăliguță, cu smântână și ardei iuți proaspeți sau murați .

Cele mai bune rețete de sarmale pentru masa de Crăciun

Sarmale cu varză murată

25 de sarmale tradiționale românești

Ingrediente

500 g carne tocată de porc (mai grasă)

1 ceapă medie tocată

50 g orez

1 lingură de ulei

sare, piper

cimbru uscat, puțină boia dulce (paprika)

2 verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase)

În plus:

2 linguri de ulei

1 ceapă tocată

crenguțe de cimbru uscat

1 foaie de dafin (opțional)

250 g piept crud de porc (cu șoric)

250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)

500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros)

500 ml zeamă de varză

Pentru servire:

smântână

ardei iuți

mămăligă sau pâine

Mod de preparare

Se toacă mărunt o ceapă și se pune la călit cu o lingură de ulei și un fir de sare. Se pune și orezul crud (uscat) peste ea și se călește 2 minute la foc mic, amestecând constant. Se dă de o parte ca să se răcească.

Se pune carnea tocată într-un castron adânc și se adaugă orezul cu ceapa. Se pune sare, piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat și 2 lingurițe de boia dulce care dă aromă și culoare.

Se amestecă totul bine cu mâinile până compoziția devine omogenă.

Foile de varză se croiesc cu cuțitul prin îndepărtarea porțiunilor îngroșate. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de foaie de varză și se rulează.

Cum se fierb sarmalele

Pe fundul oalei se pune o ceapă tocată crudă, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Se pune apoi un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale și operațiunea se repetă. Se umple oala, lăsându-se 3 centimetri liberi în partea se sus.

Se acoperă cu un strat de varză tocată și două crenguțe de cimbru. Se poate pune și o foaie de dafin. Se toarnă sucul gros de roșii și zeama de varză diluată cu puțină apă. Sarmalelele trebuie să fie acoperite de lichid. Se completează cu apă după nevoie în timpul fierberii, cam o ceșcuță la o oră. Timpul de fierbere este între 2 și 3 ore.

Sarmale în foi de viță

Pentru cei cărora nu le place varza, se pot face sarmale în foi de viță, modul de preparare fiind similar sarmalelor în frunze de varză murată.

Ingrediente pentru 4-6 portii

40 – 50 frunze de vita de vie (cateva se pun la fundul oalei)

500 g carne tocata de porc sau in amestec cu vita

1 ceapa mare sau 2 mai mici (tocate)

50 g orez

1 lingura de ulei

sare, piper

½ legatura marar verde

½ legatura patrunjel verde

putin cimbru uscat

In plus:

1 ceapa mica tocata

2 linguri de ulei

Modul de preparare este similar cu rețeta pentru sarmale în foi de varză murată. Ingredientele se amestescă, ceapa si orezul trebuie calite. Pe fundul oalei se pun fâșii de frunze de viță și o ceapă tocată. Se fierb 30-40 de minute si se completează cu apă cand e necesar.

Cât orez se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale

Cantitatea de orez care se pune în compoziția pentru sarmale trebuie să reprezinte 10% din cantitatea de carne pe care o folosim. De exemplu, la un kilogram de carne pentru sarmale se pun 100 de grame de orez, la două kilograme de carne 200 de grame de orez și așa mai departe. Atenție, orezul se umflă la fiert.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro