Sari direct la conținut

EUObserver: Mulțumiți-le polonezilor, nu guvernului polonez, pentru buna primire a refugiaților ucraineni

HotNews.ro
EUObserver: Mulțumiți-le polonezilor, nu guvernului polonez,  pentru buna primire a refugiaților ucraineni

Guvernul polonez este lăudat pentru răspunsul umanitar aparent spectaculos față de miile de oameni care fug din Ucraina. Dar adevărul este acela că admirația globală ar trebui să fie îndreptată spre societatea civilă poloneză, care s-a unit pentru a oferi ajutor în acest moment de criză, scrie EUObserver, citat de Rador.

Sunt aceleași ONG-uri poloneze care sunt hăituite de șase ani de guvernul Partidului Lege și Justiție (PiS) fiindcă luptă pentru drepturile omului și stat de drept, cărora li se adaugă poporul polonez însuși, care a creat în mod spontan o rețea ce oferă adăpost refugiaților sosiți din Ucraina.

Guvernul polonez a fost bucuros că-și poate aroga meritul pentru această demonstrație de responsabilitate civică. Responsabilitate civică pe care era pornit s-o distrugă cu nici o lună în urmă în altă parte a frontierei estice a Poloniei, legalizând respingerea în Belarus a unor oameni disperați în căutare de protecție internațională.

În acea zonă guvernul a interzis atât prezența ONG-urilor cât și a presei. Această abordare schizofrenică ridică întrebări cu privire la intențiile reale ale guvernului.

Oare modul în care reacționează la criza refugiaților ucraineni are cu adevărat legătură cu femeile și copiii care fug de războiul din Ucraina?

Cum Polonia așteaptă acum ca UE să-i aprobe planul de redresare post-pandemie (estimat la 24 de miliarde de euro în subvenții și 12 miliarde de euro în credite ieftine), guvernul autocrat ar putea să-și considere răspunsul la criză drept o modalitate de a se ascunde în spatele unei măști pretins umanitare.

UE și NATO trebuie să fie în măsură să se bazeze pe membrii lor pentru a putea acționa eficient. Dar pot avea statele membre încredere în acele țări partenere care ieri contestau însăși esența acelei solidarități – iar azi se dau drept campioni ai democrației?

Nu toți inamicii inamicilor noștri ne sunt automat prieteni. Atunci când te afli sub presiune tot ce îți trebuie e o criză mai mare decât cea provocată de tine. O criză în care poți să joci rolul eroului – și să ignori întrebările supărătoare.

Întrebări supărătoare cum ar fi: Ce a făcut Polonia cu sistemul ei juridic și cu cel judiciar? Ce a făcut cu independența parchetului național? Ba chiar, cum a încercat să atace investițiile străine prin adoptarea de legi neconstituționale?

Cum a nesocotit deciziile instanțelor internaționale și – în fine – cum a încercat să distrugă societatea civilă, cea care acum îi face efectiv treaba guvernului în privința protecției refugiaților?

Guvernul polonez este în mod natural un partener crucial în discuțiile despre conflictul ruso-ucrainean și modalitățile de gestionare a acestuia.

Totuși, concomitent el refuză să coopereze în alte chestiuni, în privința cărora este investigat de UE pentru degradarea statului de drept.

Iar această realitate nu trebuie trecută cu vederea – indiferent de circumstanțe. Renunțarea bruscă la discursul anti-UE, pe care s-au concentrat cei mai mulți demnitari polonezi în ultimii doi ani, nu ne poate convinge pe noi, cei care ne-am implicat în lupta pentru restaurarea statului de drept și a democrației în Polonia.

Oamenii care vor să credem că au schimbat placa sunt aceeași care calificau recent UE drept o „comunitate imaginară, de pe urma căreia Polonia nu trage prea multe foloase” (declarația președintelui Andrzej Duda) ori „o creație care nu e guvernată de statul de drept și care nu-și respectă propria legislație” (declarația ministrului învățământului Przemysław Czarnek).

Acum ei spun că văd în UE garantul siguranței Poloniei și insistă în favoarea cooperării internaționale.

Actuala conducere poloneză și-a exprimat sprijinul pentru accederea rapidă a Ucrainei în UE – cu toate că Polonia însăși nu ar fi admisă în acest moment, din cauza crizei statului de drept.

Conform criteriilor de accedere stabilite de Consiliul European de la Copenhaga în 1993, orice țară care dorește să adere la UE trebuie să se conformeze principiului stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția pentru minorități.

Însă Polonia de astăzi e guvernată de autorii legii care subminează independența parchetului național, de exemplu. Curtea Supremă e sabotată din interior de către judecători numiți recent de către Consiliul Național al Magistraturii, instituție acum politizată care le subminează independența.

Tribunalul Constituțional al Poloniei a devenit acum o mașinărie de ștampilat ideile anti-constituționale ale PiS, permițându-i să încerce să conteste verdictele instanțelor internaționale precum Curtea de Justiție a UE.

Toată lumea iubește un erou autentic, iar nu un lup deghizat în oaie. EUOBSERVER (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro