Tensiunea persistă între China și Statele Unite după o întâlnire la nivel înalt
Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de poziția Chinei de „aliniere la Rusia” cu privire la războiul din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă, după o întâlnire la nivel înalt la Roma, care nu a contribuit cu nimic pentru a reduce tensiunea, potrivit AFP.
Discuția condusă de consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și Yang Jiechi, principalul diplomat al Partidului Comunist Chinez, a durat șapte ore, a spus Casa Albă, numind-o „intensă” și „foarte sinceră”.
Casa Albă a lansat o declarație în care evocă o „discuție substanțială despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei” și subliniază „importanța menținerii unor linii deschise de comunicare între Statele Unite și China”.
Înaltul oficial, care a cerut anonimatul, a dat însă asigurări că întâlnirea în sine a fost pregătită din decembrie.
El nu a dorit să comenteze informațiile care circulă în presa americană, potrivit cărora Moscova a cerut Beijingului să îi ofere ajutorul economic și militar pentru a finaliza invazia Ucrainei.
Rusia, care se pregătește pentru un default, a negat acest lucru, în timp ce China i-a învinuit pe americani că au răspândit „știri false”.
„Urmărim foarte îndeaproape în ce măsură China sau orice altă țară oferă asistență Rusiei, fie că este material, economic sau financiar”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, menționând că Beijingul are o „pârghie foarte importantă” asupra Moscovei, care ar putea permite-i să „pună capăt acestei violențe fără sens” în Ucraina.
„I-am spus foarte clar Beijingului că nu vom sta cu mâinile încrucișate. Nu vom lăsa nicio țară să compenseze pentru pierderile suferite de Rusia” din cauza sancțiunilor occidentale, a continuat el.
Dar Statele Unite nu au specificat până acum ce acțiuni chineze ar putea atrage un răspuns american sau ce formă ar putea lua acel răspuns.
De asemenea, Washingtonul a acuzat China pentru că a contribuit la răspândirea „minciunilor” rusești despre presupusele laboratoare de arme biologice și chimice ale SUA din Ucraina.
De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, regimul comunist chinez, acordând prioritate relației cu Moscova și împărtășind cu Rusia o ostilitate profundă față de Statele Unite, s-a abținut să ceară președintelui rus Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina.
Dar „prietenia fără margini” mărturisită de Beijing este testată de războiul din Ucraina.
Regimul președintelui Xi Jinping pare într-adevăr să fi fost surprins de rezistența ucraineană la ofensiva rusă și de vigoarea sancțiunilor occidentale.