Financial Times: Personalul UE, avertizat să nu mai facă schimb de informaţii cu Regatul Unit
Diplomaţii britanici din capitala UE vor fi primii care vor resimţi impactul noii realităţi geopolitice. Deşi cele 11 luni de tranziţie post-Brexit conferă o temporară continuitate industriilor şi pieţelor, în privinţa accesului guvernului britanic la canalele de putere ale uniunii uşa este deja închisă, citează Rador.
La Bruxelles, nimic nu poate reflecta mai bine noul statut de outsider al Marii Britanii decât mesajul trimis joi, prin email, celor peste 3.000 de oameni din personalul Consiliului Uniunii Europene, forul UE care reuneşte oficialii, ambasadorii şi miniştrii ţărilor membre ale blocului. Prin acest mesaj, personalul este avertizat că „nu mai poate face schimb de informaţii şi de documente cu delegaţii sau reprezentanţii Regatului Unit”. Listele conturilor de email pentru documente sunt astfel refăcute încât să elimine oficialii britanici, iar parolele lor de acces la conturile cartierului general al Consiliului să fie dezactivate.
Denumirea prezenţei diplomatice a Marii Britanii la Bruxelles, cunoscută până acum drept „Reprezentanţa Permanentă a Regatului Unit la UE” va fi schimbat, devenind „misiune” şi situându-se alături de cele ale altor ţări care nu sunt membre ale UE, precum Statele Unite, Japonia şi Islanda.
În cadrul Consiliului UE au loc anual mii de reuniuni, la toate nivelurile diplomatice. Până acum, Marea Britanie avea un loc la masă. De-acum înainte, accesul oficialilor britanici în clădire va fi chiar mai restricţionat decât al jurnaliştilor. Ei vor fi „vizitatori din partea unui stat terţ” şi nu vor mai avea dreptul să asiste la niciun fel de acţiuni ale UE.
Rămâne un etern mister la Bruxelles de ce Theresa May nu a putut profita mai mult de întâlnirile la vârf ale UE cu alţi lideri europeni pentru a-şi explica strategia pe tema Brexitului. Boris Johnson nu avea atât de des asemenea ocazii. Prima reuniune la vârf dintre UE şi Regatul Unit nu va avea loc mai devreme de luna iunie. Între timp, noua Uniune Europeană a celor 27 de state va avea primul summit în cursul lunii viitoare. Lideri precum Emmanuel Macron şi Angela Merkel se vor târgui în privinţa următorului buget multianual al organizaţiei, hotărând ce resurse poate să aloce continentul pentru nişte obiective precum lupta împotriva schimbării climei, tehnologia de ultimă generaţie şi ajutoarele internaţionale.
Marea Britanie a hotărât că e mai bine să se situeze în afara acestor discuţii, afirmând că s-a săturat să mai finanţeze „eurocraţia” Bruxelles-ului.
Dl Johnson a susţinut că Marea Britanie părăseşte UE, dar nu părăseşte Europa. Problema e că este foarte greu să le separi pe cele două.