Stoltenberg: "Iranul trebuie să se abţină de la mai multă violenţă şi provocări"
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Iranului să evite „mai multă violență și provocări”, după o reuniune extraordinară a ambasadorilor Alianței Atlantice cu privire la criza dintre Washington și Teheran, care acuză Statele Unite pentru moartea generalului iranian Qassem Soleimani și a locotenentului său irakian, Abu Mehdi al-Mouhandis. „La întâlnirea noastră de astăzi, aliații au făcut apel la reținere și detensionare, potrivit Le Vif, citat de Rador.
Un nou conflict nu ar fi în interesul nimănui, așa că Iranul trebuie să se abțină de la mai multă violență și provocări”, a declarat dl Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă, la Bruxelles. Potrivit acestuia, cele 29 de țări NATO au îndemnat Iranul la „reţinere”. „De ani buni, toți aliații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile destabilizatoare ale Iranului în întregul Orient Mijlociu”, a adăugat Stoltenberg.
„Suntem de acord că Iranul nu ar trebui să achiziționeze niciodată arme nucleare. Ne împărtășim îngrijorarea cu privire la testele cu rachete efectuate de Iran și suntem uniți în condamnarea sprijinului iranian pentru o serie de grupări teroriste”, a asigurat dl Stoltenberg. Întrebat despre acțiunea unilaterală a Statelor Unite – din ordinul președintelui Donald Trump – pentru eliminarea generalului Soleimani, liderul Forței Quds a Gărzilor Revoluționare, însărcinat cu operațiuni externe, secretarul general a subliniat că a fost vorba despre o „decizie a Statelor Unite, nu a coaliției (anti-Stat Islamic, condusă de Washington) sau a NATO”, în timp ce a fost atent să nu o condamne.
„Dar toți aliații sunt îngrijorați de activitățile de destabilizare ale Iranului în regiune”, a adăugat el. „Am văzut recent o escaladare din partea Iranului, inclusiv o lovitură împotriva unei instalații petroliere saudite și o doborâre a unei drone americane”, a continuat el. Stoltenberg a confirmat suspendarea activităților misiunii de instruire condusă de NATO în Irak, care a primit sprijin unanim în cursul zilei de luni pentru rolul său în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS).
„Siguranța personalului nostru este primordială”, a spus el, amintind că această „NATO Mission Iraq” (INM) a fost implementată la cererea autorităților irakiene. „Suntem gata să ne continuăm misiunea atunci când circumstanțele o vor permite”, a spus Stoltenberg. Cu câteva sute de soldați, această misiune este responsabilă din octombrie 2018 pentru instruirea forțelor de securitate irakiene pentru a preveni întoarcerea ISIS (sau DAESH, conform acronimului său arab).