Sari direct la conținut

Risc de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor. La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri

HotNews.ro
Risc de avalansa, Foto: Salvamont
Risc de avalansa, Foto: Salvamont

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în majoritatea masivelor, este mare, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece vremea se încălzește și zăpada se va topi.La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri și jumătate, iar la Cuntu depășește 170 de centimetri, transmite Mediafax.

Vineri la prânz, stratul de zăpadă măsura 259 de centimetri la Bâlea-Lac, 178 de centimetri la Cuntu, 160 de centimetri la Vârful Țarcu, 140 de centimetri la Vârful Omu, 105 centimetri la Vârful Călimani, 97 de centimetri la Parâng, 125 de centimetri la Sinaia, etc.

În munții Făgăraș, meteorologii anunţă risc mare – respectiv gradul 4 pe o scară de la 1 la 5 – de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri, pe fondul încălzirii vremii. Zăpada se va umezi puternic în partea superioară și se va topi, iar apa rezultată se va acumula în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior, pelicule peste care, spontan, straturile instabile din partea superioară vor aluneca cu ușurință.

Sub 1.800 de metri, temperaturile vor crește semnificativ și vor determina umezirea și topirea accelerată a stratului, ducând la declanșarea avalanșelor spontane.

Și în munții Bucegi, Țarcu, Godeanu și Parâng, riscul de producere a avalanşelor este mare la altitudini de peste 1.800 de metri, iar în munții Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău riscul este însemnat, respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro