The New York Times: NATO și Rusia n-au reușit să se înțeleagă în chestiunea rachetelor; SUA vor părăsi tratatul
NATO și Rusia au eșuat vineri în a soluționa o dispută pe tema unor noi rachete rusești despre care aliații occidentali afirmă că amenință Europa, fapt ce aduce Washingtonul mai aproape de retragerea dintr-un tratat crucial pentru controlul armamentului, relatează The New York Times citat de Rador.
La o ședință a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, delegații celor 29 de state NATO și-au reiterat apelul către adjunctul ministrului rus de externe de a distruge un sistem de rachete de croazieră capabil să poarte focoase nucleare, până la termenul-limită de 2 februarie.
În lipsa unei soluții, SUA vor începe procesul de șase luni pentru retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, după ce notificaseră intenția de retragere la începutul lui decembrie și acuzaseră Moscova de încălcarea lui.
Rusia neagă că ar fi violat termenii INF, care elimină arsenalele de rachete cu rază medie ale celor mai mari două puteri nucleare din lume.
„Tratatul este într-un pericol real”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Cu cât mai repede va reveni Rusia la conformare, cu atât mai bine. Tratatul nu are nici o valoare dacă nu este respectat, problema o reprezintă rachetele rusești din Europa”, a declarat el la o conferință de presă de după ședință.
Un diplomat al NATO a declarat că ambasadorul american la alianță le-a spus diplomaților și demnitarilor prezenți că SUA vor demara pe 2 februarie procesul de retragere din INF. Ambasada americană nu a fost pe moment disponibilă pentru declarații.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat în ședința cu ușile închise că SUA sunt cele care încalcă tratatul, au relatat diplomați ai NATO.
Riabkov, care a vorbit atât în rusă cât și în engleză, a invocat sistemul de apărare anti-rachetă construit de SUA în România drept violare a INF. NATO afirmă că sistemul e proiectat pentru a doborî rachete iraniene, nu rusești.
Pe de altă parte, ministerul rus de externe a acuzat SUA că reînvie planul din vremea războiului rece de a detașa un sistem de apărare anti-rachetă în spațiu.
Deși diplomații NATO au calificat întrunirea de vineri drept calmă și profesională, Stoltenberg a declarat că Rusia nu a demonstrat nici o disponibilitate pentru compromis. Însă el și unele state europene precum Germania mai speră încă la un progres diplomatic în cursul celor șase luni ale procesului de retragere.
„Pur spectacol”
Rusia e acuzată de producerea unor rachete cu rază intermediară și lansare de la sol capabile să poarte focos nuclear și să lovească în timp scurt orașe europene, încălcând INF, care eliminase acest tip de rachete din Europa.
Însă Kremlinul, care săptămâna aceasta și-a prezentat rachetele atașaților militari străini de la Moscova, afirmă că raza scurtă a rachetelor sale le plasează în afara acoperirii INF. Conform lui, rachetele Novator 9M729/SSC-8 au o rază maximă de 480 kilometri.
Diplomați ai NATO și-au reiterat opinia că informația nu e verificabilă, întrucât rachetele nu au fost prezentate public decât printr-o „etalare statică”, ceea ce nu oferă vreun indiciu privind raza lor de acțiune. Un diplomat NATO a calificat expunerea Rusiei de miercuri drept „pur spectacol”.
Unii diplomați NATO consideră că Rusia a creat noul sistem de rachete, care este mobil și ușor de disimulat în păduri și alte locuri strategice, ca o contrapondere la programele chinezești de rachete, însă acest lucru nu justifică și activarea lui.
INF obligă SUA și Rusia „să nu dețină, producă ori testeze în zbor” o rachetă de croazieră cu lansare de la sol cu rază de 500 până la 5.500 de kilometri „sau să dețină ori să producă lansatoare pentru asemenea rachete”.
Rusia, SUA, Franța, Regatul Unit și China – cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – au programată pe 30 ianuarie o reuniune la Beijing pentru a discuta controlul armamentelor, au declarat diplomați pentru Reuters. Însă nu este clar dacă se va discuta și chestiunea INF.