Comitetul de Macroprudențialitate recomandă BNR să monitorizeze nivelul de îndatorare al populației
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a făcut, în ședința din 24 septembrie, două recomandări Băncii Naționale a României (BNR) și a aprobat implementarea recomandărilor Fondului Monetar Internațional (FMI), potrivit unui comunicat de presă al instituției de marți, potrivit Mediafax.
Mai exact, CNSM i-a recomandat BNR să mențină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0% și să monitorizeze evoluțiile privind îndatorarea sectorului populației, prin Recomandarea CNSM nr. R/5/2018 care se referă la amortizorul anticiclic de capital în România. La finele lunii iunie, oficialii Băncii centrale au precizat că discută cu băncile o plafonare a gradului de îndatorare, în condițiile în care datele monitorizate de ei arată că, pentru cei cu venituri reduse, este în creștere riscul de neplată a ratelor la credite.
De asemenea, prin Recomandarea nr. R/7/2018, care se referă la amortizorul de capital pentru riscul sistemic în România, CNSM i-a indicat BNR să implementeze Recomandarea CNSM nr. R/9/2017. Mai exact, BNR trebuie să realizeze reevaluarea semestrială și să stabilească intervalul de referință de 12 luni pentru valorile medii ale indicatorilor în funcție de care se determină amortizorul de capital pentru risc sistemic, prin care sunt stabilite băncile de risc sistemic din România. În plus, Banca centrală trebuie să stabilească nivelul la care instituțiile de credit aplică acest amortizor, respectiv nivelul individual și/sau nivelul consolidat.
„În privința amortizorului pentru alte instituții de importanță sistemică (amortizorul O-SII) s-a discutat modul de implementare al acestuia în anul 2019. O decizie finală în acest sens va fi publicată după expirarea perioadei de notificare prealabile (30 zile) a CERS (Comitetul european pentru risc sistemic – n.red.), CE (Comisia Europeană – n.r.), ABE (Autoritatea Bancară Europeană – n.red.) și al autorităților naționale competente și desemnate relevante, în conformitate cu reglementările europene aplicabile”, se mai scrie în comunicatul de presă al instituției.
De asemenea, în ședința din 24 septembrie, CNSM a aprobat planul de acțiune privind implementarea recomandărilor prezentate în documentul FMI „Romania: Financial Sector Assessment Program și procedura de evaluare comună la nivelul CNSM a riscurilor sistemice”.
Consiliul general al CNSM s-a întrunit în data de 24 septembrie 2018, pentru a treia oară în acest an, iar cele două recomandări și planul de acțiune al FMI au fost aprobate cu unanimitate de voturi a membrilor prezenți.
În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR și trei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituției: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF); Ovidiu Răzvan Wlassopol (prim-vicepreședintele ASF) și Ion Giurescu (vicepreședintele ASF, sectorul sistemului de pensii private).
Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice: Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice). De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.