Sari direct la conținut

Proiect de lege: Tinerii instituționalizați pot beneficia de 3 salarii minime brute la ieșirea din sistem

HotNews.ro

Tinerii care ies din sistemul de protecție specială, cât și mamele din centrele maternale, ar putea beneficia timp de trei luni de o indemnizație egală cu valoarea salariului minim brut pe țară, în valoare de 1.900 de lei, potrivit unui proiect de lege depus de mai mulți parlamentari la Senat, scrie Mediafax.

Inițiativa legislativă propune modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, mai precis a alineatului (4) al articolului 129.

„Copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, precum și mamele protejate în centre maternale au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă în primele 3 luni consecutive de la ieșirea din sistemul de protecție specială, egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară, garatant în plată, stabilit potrivit legii. Indemnizația se acordă, la ieșirea din sistemul de protecție specială, și copiilor pentru care s-a pronunțat o hotărâre definitivă de încuviințare a adopției”, se arată în textul proiectului de lege.

În forma actuală a legii, articolul prevede: „Copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, precum și mamele protejate în centre maternale au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă o singură dată, egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, stabilit potrivit legii. Indemnizația se acordă, la ieșirea din sistemul de protecție specială, și copiilor pentru care s-a pronunțat o hotărâre definitivă de încuviințare a adopției”.

Proiectul legislativ mai propune introducerea unui nou articol, 114¹, care prevede obligația pentru serviciile publice de a anunța cu un an înainte autoritățile locale în legătură cu numărul tinerilor care vor ieși din sistemul de protecție socială.

„(1) Serviciile publice de asistență socială au obligația de a informa cu un an înainte autoritățile administrației publice locale cu privire la numărul de tineri care urmează să iasă din sistemul de protecție specială din raza lor administrativ-teritorială, cu scopul pregătirii de măsuri care să le asigure tranziția către viață independentă. (2) Măsurile menționate la alin. (1) vor viza soluții de locuire, inclusiv sprijin financiar pentru plata chiriei, consiliere și suport pentru găsirea și menținerea unui loc de muncă, consiliere în vederea incluziunii sociale, etc.”, potrivit textului inițiativei.

Inițiatorii susțin nevoia unei astfel de măsuri, în condițiile în care foarte mulți tineri, din totalul de aproximativ 9.000 care ies anual din sistem, nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru a se întreține.

„Cei aproximativ 9.000 de tineri care ies anual din sistemul de protecție specială reprezintă aproape 43% din totalul ieșilor din sistem înregistrate anual, majoritatea fiind integrați în societate (39% din totalul ieșilor) și sub 4% fiind reintegrați în familiile lor. De cele mai multe ori, acești tineri, își încep viața independentă cu forție proprii, beneficiind din partea statului doar de o indemnizație de părăsire a sistemului în cuantum de 1.900 lei, echivalentul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, stabilit potrivit legii pentru anul 2018. Practic, cu cei 1.900 lei ei trebuie să își asigure o locuință, să își caute un loc de muncă și să reușească să se întrețină până când vor primi sau dacă vor primi un salariu. Toate acestea în condițiile în care ies dintr-un sistem unde nu sunt învățați cum să își gestioneze singuri traiul zilnic, unde nu sunt nevoiți să își gătească, să gestioneze bani sau să meargă la cumpărături, de exemplu” se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților. Proiectul de lege este semnat 12 parlamentari, printre care și fostul premier Victor Ponta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro