Consultări la Cotroceni. Iohannis, delegațiilor PNL, PSD, UDMR: Cred că e bine că am ajuns în faza asta / USR nu a mers la consultări
La două săptămâni de la începerea negocierilor PN-PSD-UDMR pentru formarea ului guvern, preşedintele Klaus Iohannis are luni, la Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, după două desemnări eșuate – Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă, care nu au avut susținere parlamentară. PNL, PSD, UDMR și minoritățile sunt primii care au intrat la consultări, cu propunerea comună Nicolae Ciucă premier pentru primul an și jumătate, în sistemul de rotație cu PSD. „Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, le-a spus Iohannis. USR a anunțat că nu merge la Cotroceni.
HotNews.ro transmite livetext desfășurarea evenimentelor:
DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS LIVE AICI
UPDATE 13.16 Președintele Klaus Iohannis face declarații la ora 14.00
UPDATE 13.01 A intrat la consultări delegația AUR
UPDATE 12.53 Kelemen, după consultările de la Cotroceni. Am spus că suntem obligați să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituției în câteva puncte
UPDATE 12.38 Liderul PNL Florin Cîțu, la finalul discuțiilor de la Cotroceni:”Sunt două luni de zile în care nu s-a găsit o majoritate, și am ajuns la acest compromis (cu PSD- n.red). Această coaliție nu este una necondiționată. Mă voi asigura că interesele românilor și stabilitatea financiară nu vor fi puse în pericol. Vom lupta în continuare pentru principiile liberale”.
Referitor la criticile unor liberali, el a susținut că acestea vor fi discutate în partid, nu prin presă.
Întrebat despre afirmațiile Ralucăi Turcan potrivit cărora nu mai sunt bani de pensii și alocații, Cîțu a spus: ”Este ministru al muncii, să își asume”.
UPDATE 12.00 Au început consultările la Cotroceni, unde Iohannis a primit delegațiile PNL, PSD, UDMR și minorităților naționale. „Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, le-a spus președintele reprezentanților partidelor care vor forma noul guvern – Florin Cîțu, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Kelemen Hunor, Cseke Atila și Varujan Pambuccian.
UPDATE 11.25 PNL va avea premierul pentru următorul an și jumătate în Guvernul PNL-PSD-UDMR, a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD Radu Oprea, în urma ședinței conducerii partidului. Astfel, cele trei partide vor merge la Cotroceni cu propunerea Nicolae Ciucă primul premier în sistemul de rotație cu PSD.
Noul guvern va avea 20 de ministere, față de 18 acum, ir funcția de secretar general va fi asimilată celei de ministru.
Partidul condus de Marcel Ciolacu va avea 9 ministere, între care Finanțe, Apărare, Transporturi, și funcția de secretar general, asimilată celei de ministru, PNL va avea 8 portofolii, UDMR – 3.
UPDATE 11.01 Dacian Cioloș a anunțat că USR nu va merge la conultări: „Constatăm că președintele si-a abandonat rolul de mediator și s-a pozițonat ca fiind nașul acestei monstruoase coalții. USR nu poate gira continuarea unui nou FSN. USR va conduce, din acest moment, opoziția la acest bloc antireformator?.
UPDATE 10.09 Deși este propus pentru excludere din partid, fostul președinte liberal Ludovic Orban a mers luni la Vila Lac unde se reunește Biroul Permanent Național al PNL. El a declarat că alianșa cu PSD este o ”rușine” și trădează electoratul.
Despre premierul propus de PNL, Orban a spus că un partid liberal nu poate susține ”un om care toată viața a dat sau a executat ordine”.
UPDATE 09.58 Administrația prezidențială anunță că grupul minorităților naționale vine la consultări odată cu PNL; PSD și UDMR, începând cu ora 12.00
UPDATE 09.37 Social-democrații și liberalii se reunesc în ședințe pentru a stabili mandatul cu care merg la cosultări și pentru a valida negocierile.
Întrebat dacă PSD va aproba astăzi, înainte de a merge la Cotroceni, varianta desemnării lui Nicolae Ciucă drept premier, liderul PSD Marcel Ciolacu a spus că le va prezenta colegilor din partid ambele variante legate de primul partid care va da premierul în cadrul sistemului de rotație.
”Cred că cel mai important e ce au românii de câștigat, faptul că se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta”, a spus el, refuzând să dea mai multe detalii legate de funcțiile negociate cu liberalii la nivel de guvern și Parlament.
În același timp, el a precizat că, după consultările de la Cotroceni, va fi convocată o nouă ședință pentru a discuta titularii portofoliilor ministeriale.
Programul consultărilor de luni de la Cotroceni:
Ora 12:00
- Partidul Naţional Liberal (PNL)
- Partidul Social Democrat (PSD)
- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
Ora 12:30
- Uniunea Salvaţi România (USR);
Ora 13:00
- Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 13:30
- Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.
Îm 4 noiembrie, preşedintele a anunţat că va chema partidele la consultări pentru formarea noului Guvern în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară. „Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, afirma atunci Klaus Iohannis.
Înainte de consultările de la Cotroceni, PNL şi PSD trebuie să valideze în forurile de conducere premierul cu care vor merge în faţa preşedintelui, după ce au decis că și PNl, și PSD vor avea premier prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Acum, trebuie să decidă dacă primul premier va fi Nicolae Ciucă de la PNL, sau Marcel Ciolacu de la PSD.
Pentru liberali decizia este o formalitate, pentru că au stabilit deja în BEx că premierul PNL va fi primul care va conduce Guvernul. Marcel Ciolacu însă trebuie să primească acordul PSD pentru a ceda în faţa PNL şefia Guvernului pentru primul an şi jumătate, urmând ca PSD să intre cu premier din 1 iulie 2023.
Pentru portofoliile din Guvern, bătălia în interiorul partidelor este în plină desfășurare. Social-democrații au obținut în urma negocierilor portofolii cheie în Guvern. Este vorba despre Finanțe, Transporturi, Muncă și Sănătate. Conducerea PSD intenționează să propună numele de lideri ai partidului pe ministerele importante.
La PNL, Florin Cîțu este în conflict direct cu cei patru prim-vicepreședinți și încearcă să-și impună oamenii pe portofoliile importante. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Cîțu a cerut garanții președintelui Klaus Iohannis că va avea un cuvânt greu de spus la formarea Guvernului, într-o întâlnire privată care a avut loc în cursul acestei săptămâni.
În UDMR lucrurile sunt clare și nu se așteaptă să apară modificări pe portofoliile pe care și le-au păstrat și în noua Coaliție.
Cum ar putea arăta Guvernul PSD-PNL-UDMR
- premier – Nicoale Ciucă
- vicepremier – Sorin Grindeanu
- vicepremier – Kelemen Hunor
PSD
- secretar General al Guvernului – Marian Neacșu
- Finanțelor – Adrian Câciu/ Leonardo Badea
- Transporturi – Sorin Grindeanu
- Munca – Marius Budăi
- Sănătatea – Alexandru Rafila
- Apărare – Titus Corlățean / Vasile Dîncu
- Agricultura – Adrian Chesnoiu
- Economie – Radu Popa
- Cultură – Lucian Romașcanu / Vasile Dîncu
- Tineret și Familie – Gabriela Firea
PNL
- Justiţie – Cătălin Predoiu
- Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
- Cercetare Digitalizare – Florin Roman
- IMM și Turism – Daniel Cadariu
- Interne – Lucian Bode
- Educație – Sorin Cîmpeanu
- Energie – Virgil Popescu
- Externe – Bogdan Aurescu
UDMR
- Dezvoltare – Cseke Attila
- Mediu – Tancsoz Barna
- Sport – Eduard Novak
Împărțirea funcțiilor din eșaloanele 2 și 3
La ultima rundă de negocieri, liderii celor trei partide au discutat și tranșat împărţirea funcţiilor din eşaloanele doi și trei din guvern, dar și din legislativ.
Astfel, șefia Parlamentului va fi împărțită între PSD și PNL. Social-democrații au revendicat funcția de președinte al Camerei Deputaților, post cheie pentru controlul întregului Legislativ și al proiectelor de lege din domenii importante ca social-economic, educație și justiție.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vizează acest post și cel mai probabil va fi și votat în plen de către deputații PSD, PNL și UDMR care vor face o majoritate confortabilă.
Funcția de președinte al Senatului va fi preluată de către Florin Cîțu după negocieri ale liberalilor cu propriul șef de partid pentru a-l convinge să renunțe la o nouă nominalizare pentru funcția de premier.
Totodată, în comisiile de specialitate ale Parlamentului se vor face schimbări iar parlamentarii USR care dețin conducerea comisiilor vor fi înlocuiți cu cei ai PSD și PNL, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ. PSD va primi șefia a 9 comisii iar PNL – 7.
Astfel, la Camera Deputațior, PSD va lua şefia comisiei juridice şi a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi preşedinţia comisiei de cultură. La Senat, PNL va prelua şefia comisiei Economice.