Sari direct la conținut

Porosenko i-a spus patriarhului Daniel ca vrea ca ucrainenii din Romania sa aiba slujbe in limba materna

HotNews.ro

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a fost primit joi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, prilej cu care a exprimat dorinta ca ucrainenii din Romania sa poata avea slujbe religioase in limba materna.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, transmis joi AGERPRES, seful statului ucrainean a mentionat ca in Ucraina exista peste 100 de parohii ortodoxe in care slujbele religioase se oficiaza in limba romana si, in acest context, a exprimat dorinta ca si ucrainenii din Romania sa poata avea slujbe religioase in limba materna, inclusiv in Bucuresti.

De asemenea, in ceea ce priveste situatia bisericeasca din tara sa, presedintele Ucrainei a adresat rugamintea ca patriarhul BOR sa sustina si sa faciliteze realizarea dorintei ucrainenilor de a avea o Biserica Ortodoxa unita.

La randul sau, patriarhul Daniel a amintit ca in Romania functioneaza un Vicariat Ortodox Ucrainean, care are 32 de biserici parohiale si trei manastiri, in care slujbele religioase se oficiaza in limba ucraineana. El a exprimat disponibilitatea pentru infiintarea unei parohii care sa deserveasca comunitatea ucraineana din capitala Romaniei.

De asemenea, in cadrul intrevederii de la Resedinta Patriarhala, intaistatatorul BOR a subliniat importantele legaturi istorice si duhovnicesti intre cele doua popoare vecine.

In acest sens, patriarhul a amintit de Sfantul Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului, de origine romana, precum si de Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt, staret de origine ucraineana al Manastirii Neamt in secolul al XVIII-lea, mentionand ca fratietatea duhovniceasca dintre cele doua popoare dureaza pana astazi, fapt dovedit si de multimea pelerinilor romani care viziteaza locurile cele mai importante din punct de vedere spiritual din Ucraina.

Totodata, presedintele Petro Porosenko a multumit patriarhului Daniel pentru eforturile depuse in directia apropierii dintre cele doua popoare, care au foarte multe lucruri in comun ca tari majoritar ortodoxe in care Biserica se bucura de pretuirea deosebita a poporului, mai informeaza comunicatul BOR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro