Mezzosoprana Margarita Mamsirova si Andrei Licaret, in concert la Castelul Cantacuzino
Mezzosoprana Margarita Mamsirova, tenorul Roman Muravitsky, baritonul Evgeny Polikanin şi pianistul Andrei Licareţ, invitat special al acestei ediţii Prahova Classic Nights, vor concerta pe 26 şi 27 februarie, de la ora 19.00, la Castelul Cantacuzino din Buşteni, în cadrul celui de-al doilea sezon al concertelor de muzică clasică.
Cunoscuţii artişti de operă vor încânta audienţa cu arii celebre şi foarte rar interpretate datorită dificultăţii tehnice a acestora compuse de Giacomo Puccini, Piotr Ceaikovsky, Franz Shubert, Frederic Chopin, Giuseppe Verdi şi Gioachino Rossini.
Margarita Mamsirova este solist invitat al Bolshoi Theatre din Moscova din 2002 şi a cântat, la fel ca şi invitaţii săi din 26 şi 27 februarie, pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, precum Teatro alla Scala (Milano), Grand National Theatre (Beijing), Royal Opera House (London), Teatro Real (Madrid), Teatr Wielki – Opera Narodowa (Warsaw), Opera National de Paris etc.
De asemenea, Roman Muravitsky este un tenor cu excelente calităţi lirico-dramatice, solist principal al Bolshoi Theatre din Moscova din 2003. Unele dintre cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Herman (“Queen of Spades”), Glitzy (Khovanshina), Calaf (Turandot), Cavaradossi (Tosca) etc.
Publicul va fi fermecat şi de vocea puternică a baritonului Evgeny Polikanin, solist principal al Teatrului Academic de Muzică “Stanislavsky şi Nemirovich-Danchenko” din Moscova, unde interpretează roluri precum Athanael (Tais), Jago (Othello), Don Carlos (Ernani), Escamillio (Carmen). Baritonul Evgeny Polikanin îmbină, în reprezentaţiile sale, o tehnică vocală clasică perfectă cu o voce puternică şi spectaculoasă.
Cei trei solişti vor fi acompaniaţi de Tatiana Lobyreva, una dintre pianistele preferate ale multor solişti de operă.
Invitatul special al concertelor din luna februarie este celebrul pianist Andrei Licareţ. Considerat drept un artist care „se aventurează până în miezul muzicii“ („România Literară“) și a cărui „bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacităţi“ („L’Unione Sarda“), pianistul Andrei Licareţ a susţinut concerte și recitaluri în orașe importante din Europa și din Statele Unite ale Americii.
Născut la București, Andrei Licareţ a început studiile de pian cu tatăl său la vârsta de cinci ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de Mozart, alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din București. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu“ din București, unde a studiat cu Gabriela Enășescu. A susţinut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varșovia și Bruxelles. În Statele Unite a concertat la New York, Washington D.C., Boston, Houston, Pella, New Jersey și Northampton, Massachusetts. Ca solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre românești, precum și de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari și Mexico City, colaborând cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz și Jose Arean. Pianistul a realizat înregistrări la „Radiodifuziunea Română“, cu lucrări de: Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin și Ravel, înregistrări care au fost difuzate de postul TV naţional. Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile „Jeunesses Musicales“ și „București Yamaha“ și a fost distins cu Premiul „Lory Wallfisch“.
De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai și Concursul Concertelor Shreveport. Printre profesorii săi cunoscuţi s-au numărat: Viniciu Moroianu, Dana Borșan și Dan Dediu, cu care a studiat și compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică din București. La Paris și Berlin a studiat cu Jacques Rouvier, iar la Salzburg cu Dmitri Bashkirov, în cadrul cursurilor de master de la Mozarteum. A participat la programul prestigiosului Institut Steans pentru tinerii muzicieni de la Ravinia Festival. Solistul a obţinut diploma de licenţă în muzică și Master în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din București. Recent, Andrei Licareţ a obţinut „Graduate Performance Diploma“ și „Artist Diploma“, la Conservatorul Peabody, unde a studiat cu ilustrul Leon Fleisher, muzician care promovează, în rândul discipolilor săi, moștenirea pianistică preluată de la Beethoven. În aprilie 2013 Andrei Licareţ a susţinut un recital foarte aplaudat la Chamber Hall al Filarmonicii din Moscova, iar în februarie 2013 și-a făcut debutul la Carnegie Hall, cu un recital de succes, la Weill Recital Hall. „Sensibilitatea sa rafinată și căldura sunetului, precum și virtuozitatea interpretării au fost pe măsura acestei lucrări monumentale“ („Lübecker Nachrichten“, octombrie 2011). „Licareţ a interpretat cu naturaleţe, poetic și cu o extraordinară atenţie pentru detalii – o sclipire care te face să dorești mai mult“.
Prahova Classic Nights reprezintă un concept artistic creat de mezzosoprana Margarita Mamsirova, în colaborare cu Zamora-Estate şi cu artişti celebri. Aceştia au iniţiat o manifestare unică în Romania, aducând împreună, în această serie de concerte, staruri muzicale internaţionale.
Castelul Cantacuzino din Buşteni, construit între anii 1901 şi 1911 de Prinţul Gheorghe G. Cantacuzino, a fost deschis publicului pentru vizitare începând cu 2010. Castelul Cantacuzino a găzduit unele dintre cele mai impresionate şi interesante expoziţii din România. Astfel, în 2015, iubitorii de artă s-au putut bucura de litografii şi gravuri ale celebrului Salvador Dali, în prezent, simezele edificiului purtând lucrările ale marelui artist spaniol Pablo Picasso.