Sari direct la conținut

Politico: Politica din spatele crizei din Polonia legate de blocajul de la frontieră

HotNews.ro
Tensiuni la granita Polonia-Belarus (captura de ecran) , Foto: Hotnews
Tensiuni la granita Polonia-Belarus (captura de ecran) , Foto: Hotnews

Fără îndoială, Polonia se confruntă cu o situație de urgență legitimă. Mii de migranți, care vor să treacă peste frontiera cu Belarus, și-au stabilit tabere în pădurile dese și umede care marchează frontiera dintre cele două țări. Potrivit unor informații, opt oameni au murit până acum încercând să-și croiască drum spre această țară, iar grănicerii de la granița poloneză afirmă că, începând din luna august, s-au înregistrat peste 30.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei.

Polonia și-a înmulțit forțele de securitate de-alungul frontierei și, potrivit unor recente imagini video, zeci de militari polonezi au format un scut pentru a-i împiedica pe migranții care au dat jos un gard de sârmă ghimpată, să năvălească în țară. Acesta este rezultatul politicii liderului belarus Aleksandr Lukașenko, care încearcă să-i folosească drept armă pe acești oameni disperați și înfometați, doritori să intre în UE, și să pedepsească astfel organizația (UE) pentru sancțiunile pe care le-a impus lui și aliaților săi din cauza brutalității cu care a înăbușit protestele în sprijinul democrației, provocate de rezultatele contestatelor alegeri prezidențiale de anul trecut.

Dar asta nu înseamnă că actuala criză nu a survenit la momentul oportum pentru partidul naționalist de guvernământ din Polonia, Lege și Dreptate (PiS).

Popularitatea PiS a scăzut în sondaje după înăsprirea legislației împotriva avortului, presupusul motiv care a dus la moartea unei tinere aflate în șoc septic din cauză că medicii au tot amânat extragerea fătului. Mii de oameni au manifestat în orașele din țară protestând împotriva partidului de guvernământ și a polticii sale adoptate în strânsă alianță cu Biserica Romano-Catolică.

Un nou sondaj demonstrează că PiS deține 32,5% din sprijinul populației, el rămânând astfel un partid încă popular la nivelul țării, dar în urma totalului adunat de două dintre cele mai importante partide de centru din opoziție.

Dar situația de urgență ivită la frontieră îndepărtează astfel atenția de la problema avortului, întărind totodată popularitatea partidului printre principalii săi alegători, care se arată îngrijorați de orice creștere a imigrației. Totodată, situația îi oferă guvernului o pârghie la îndemână prin care să lovească opoziția.

Eforturile Varșoviei de a-și apăra frontiera s-au bucurat totodată și de puternicul sprijin al unor țări și instituții care, de obicei, se aflau în conflict cu guvernul polonez din cauza regresului înregistrat de ea în privința democrației și a statului de drept, de la Olanda la Germania și până la Comisia Europeană. Luni, președinta comisiei, Ursula von der Leyen, a discutat cu premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru a-și exprima solidaritatea.

Controlată de stat, presa din Polonia – care în principal este portavocea partidului PiS – a fost prima care a atacat opoziția. Duminică seara, TVP, canalul de știri al televiziunii de stat, a transmis un reportaj cu titlul „Opoziția îi sprijină pe migranți și pe Lukașenko”.

Luni, același canal a menționat: „Acest război hibrid împotriva Poloniei este sprijinit de unii politicieni ai opoziției poloneze și de susținătorii din presă ai acestora”.

La rândul lor, politicienii PiS și aliații lor au lansat și ei atacuri la adresa adversarilor lor politici.

„ÎN GENUNCHI!!!”, scria pe Twitter Krystyna Pawłowicz, judecător la Curtea Constituțională, una dintre principalele instanțe ale țării, ea somând opoziția să-și ceară scuze pentru neîncrederea lor din trecut în politicile guvernului. „CEREȚI SCUZE POLONEZILOR pentru ATACUL CONCERTAT, împreună cu (președintele rus) Putin și cu Lukașenko, DE LA FRONTIERA ESTICĂ A REPUBLICII POLONE… în genunchi TRĂDĂTORILOR!”

Deși Pawłowicz se numără printre cei mai colorați și mai vocali susținători ai guvernului, ea face parte dintr-un front mult mai larg, care profită de situația de la frontieră ca să bombardeze opoziția.

O poziție delicată

Pentru partidele de opoziție, problema constă în faptul că ele nu au găsit vreo modalitate prin care să soluționeze situația de la frontieră. Riposta dură a guvernului în vederea întăririi frontierei este agreată, dar mulți alegători ai opoziției se arată îngrijorați de aspectele umanitare. Unii politicieni de stânga au cerut ca migranților să li se premită intrarea în Polonia și să li se acorde azil, în timp ce alții s-au arătat mai precauți, dar totuși dispuși să sprijine dura politică a PiS de la frontieră.

O serie de parlamentari ai opoziției, mișcați de soarta oamenilor surprinși în zona de frontieră și lipsiți de adăpost, de hrană și de căldură într-o perioadă cînd vremea devine tot mai rece, au pledat pentru o politică mai generoasă. Unii chiar s-au deplasat până la frontieră – într-o zonă de 3 km de-a lungul frontierei polono-belaruse – încercând să îi ajute pe migranți.

Donald Tusk, liderul Platformei Civice, un partid de opoziție, s-a arătat mai atent în modul de abordare. El a condamnat guvernul pentru felul în care gestionează polticile de la frontiră, dar a subliniat că este just să se încerce stoparea a mii de migranți fără acte de identitate.

„Frontierele Poloniei trebuie închise și bine protejate”, spunea el în luna august, când a început criza. Dar, în aceeași lună, Tusk a mai spus: „Sunt niște oameni sărmani care își caută un loc pe Pământ”, iar declarația a apărut online într-un videoclip difuzat în prezent de presa de stat.

Luni, Tusk i s-a adresat direct lui Morawiecki, avertizându-l: „Migranții nu sunt aur politic”.

Adjunctul ministrului de interne, Pawel Szefernaker, a avut să îi spună lui Tusk doar un singur cuvânt: „Ticălosule!”.

„Trebuie să mulțumim opoziției pentru luarea cu asalt a frontierei de către migranți după ce tocmai ea a pledat pentru primirea migranților și s-a certat cu grănicerii și cu armata poloneză”, a scris pe Twitter Adam Andruszkiewicz, un parlamentar PiS.

Asta pune opoziția într-o poziție extrem de dificilă. Ea fie trebuie să renunțe la a mai critica partidul și să sprijine elogiile acestuia la adresa armatei și a eforturilor ei de apărare a frontierei sau, în caz contrar, ea riscă să fie acuzată de trădare și să își piardă aderența printre niște alegători îngrijorați de un val necotrolat al migranților.

Guvernul nu se lasă

Marți, parlamentul urma să țină o sesiune specială pentru discuții pe tema crizei.

„Mâine vom vedea cum se vor comporta doamnele și domnii din întreaga opoziție”, declara luni seara, ministrul apărării, Mariusz Błaszczak, după care a adăugat: “Alegătorii îi vor estima”.

de Jan Cienski, Politico (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro