Sari direct la conținut

Voce critică din societate, după ce Crin Antonescu a rămas „deocamdată” candidatul coaliției: „E mai bine să se pună batista pe țambal”

HotNews.ro
Crin Antonescu, Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Crin Antonescu, Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi a apreciat decizia lui Crin Antonescu de a accepta statutul de „candidat deocamdată” în contextul alegerilor prezidențiale, subliniind importanța stabilizării situației politice, dar și capacitatea fostului lider PNL să decidă în mod strategic asupra continuării candidaturii sale, în funcție de evoluția sondajelor.

„Cred că e frumos din partea dlui Antonescu că acceptă acest statut de „candidat deocamdată” pentru că, la drept vorbind, sunt niște avantaje să stabilizezi situația și, având în vedere câți pescuitori în ape tulburi sunt și câți candidați se oferă în fiecare zi, că nu e mascul alfa în România care să nu vrea să candideze la Președinție, e mai bine să se pună batista pe țambal și să se spună că există un „candidat deocamdată” și e bine că acceptă cineva statutul și că acel cineva e un om rezonabil ca Antonescu, care dacă nu va sta bine în sondaje, acum sau mai târziu, e cineva pe care-l creditez cu capacitatea să se retragă, să nu stea până la sfârșit, cum au stat domnii Ciucă și compania. (…) S-a făcut o pacificare temporară și să sperăm că în spatele acestei pacificări temporare are loc un proces mai rațional, mai ales că urmează o campanie”, a declarat Alina Mungiu Pippidi la B1 TV.

Coaliția de guvernare a stabilit, miercuri seară, ca Crin Antonescu să rămână în continuare candidatul pentru alegerile prezidențiale.

„Coaliția a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale”, a anunțat PNL, printr-un comunicat transmis la finalul ședinței Coaliției.

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro și că urmează să fie făcut un sondaj pentru a testa candidatul comun. Candidatura ar urma să fie validată în forurile de conducere ale partidelor după rezultatele sondajului, au precizat sursele citate.

În ședința de miercuri seară, Coaliția a stabilit ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna mai: 4 mai, primul tur de scrutin, 18 mai, cel de al doilea tur.

Alina Mungiu Pippidi a subliniat și că este nevoie de o anchetă serioasă privind neregulile de la alegerile prezidențiale care au dus în cele din urmă la anularea lor prin decizia CCR din 6 decembrie, cu doar două zile înainte de votul pentru turul al doilea.

Pippidi a arătat că este necesară stabilizarea țării înainte de alegeri, pentru ca procesul electoral să nu mai fie afectat de alte încălcări.

„Trebuie să vedem exact unde a fost trișat jocul și să întărim instituțiile statului, astfel încât lumea să aibă încredere că de data aceasta alegerile sunt pe bune. Faptul că încă sunt oameni care cred că alegerile au fost pe bune și nu realizează enorma dimensiune a trișării care a avut loc, și că de ea a profitat puteri străine care vor să ne destabilizeze, cu Rusia în cap, e din nou numai eroarea acestor instituții, care nu comunică bine de ani de zile”, a mai declarat Alina Mungiu Pippidi pentru B1 TV.

INTERVIURILE HotNews.ro