Sari direct la conținut

Claudiu Saftoiu: TVR va accesa un imprumut de 15-20 milioane euro pentru investitii si refinantare de credite

HotNews.ro

TVR va accesa un imprumut de 15-20 milioane de euro pentru „mentinerea unui flux de numerar pozitiv”, banii urmand sa fie folositi pentru investitii si refinantarea creditelor bancare existente, a declarat, joi, pentru Mediafax, Claudiu Saftoiu, presedintele-director genral al SRTv. Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economica a TVR, potrivit caruia actuala conducere a institutiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro, la cursul leu-euro afisat joi de Banca Nationala a Romaniei, n.red.).

Raportul a fost aprobat cu 8 voturi „pentru” (Claudiu Saftoiu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Nitulescu, Nagy Zoltan Levente) si cinci „impotriva” (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Mesesan).

In raport se precizeaza si faptul ca: „In vederea mentinerii unui flux de numerar pozitiv, in intervalul de 36 de luni care urmeaza, grevat in primele 10 -12 luni si de plata salariilor compensatorii generate de incheierea procesului de selectie in urma caruia vor fi concediati peste 800 de angajati, se impune obtinerea unui credit bancar pe termen de 5 ani, in valoare de maxim 20.000.000 euro”.

Potrivit raportului, acest credit are o dubla destinatie: refinantarea creditelor bancare existente: la RBS, in valoare de 6 milioane de euro – rata 1.000.000 euro/luna, si la BRD linia de credit – 8.000.000 lei (garantii 200%), dar si pentru finantarea activitatii curente (productii noi performante, achizitii de licente sportive lei/an – 9.600.000 lei/an, achizitii de filme si programe – 8.400.000 lei/an, plata datoriilor fiscale lunar si a ratelor aferente datoriilor reesalonate).

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca a fost aprobata de Consiliul de Administratie al TVR „achizitionarea de servicii de consultanta financiara pentru obtinerea unui credit operational in valoare cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de euro”.

Potrivit lui Saftoiu, Televiziunea Romana este in prezent in faza finala a acestei etape de obtinere a acestui credit operational. „Pe ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, n.r.) este (anuntata, n.r.) licitatie deschisa si ramane ca plicurile sa fie deschise pe 8 ianuarie”, a explicat Saftoiu.

El a mai spus ca banii din acest credit vor fi folositi si pentru acele investitii care, „o data cu redefinirea grilelor in noua Televiziune Romana, prin organigrama, vor constitui elemente care sa aduca mai muta audienta, o mai mare credibilitate”. „In Televiziunea Romana, desi s-au facut an de an investitii in retehnologizare, fiind o societate atat de mare, intotdeauna au ramas lucruri in urma. In asa fel incat acum lucram cu unele echipamente noi, inca neuzate moral, dar si cu foarte multe echipamente vechi, care trebuiau de mult sa fie inlocuite”, a explicat el.

Claudiu Saftoiu a mai spus ca cele 15-20 de milioane de euro nu vor fi folosite si pentru plata salariilor compensatorii in urma procesului de concediere colectiva din TVR.

„Salariile compensatorii nu tin de destinatia acestor bani. E vorba doar de investitii in televiziune si de operatiuni curente. Salariile compensatorii vor fi sustinute din cash flow-ul pe care il avem, practic din taxa, care este cash flow-ul cel mai sigur. Nu vom lua credit. Salariile compensatorii vor fi sustinute prin acest efort de eficientizare a activitatilor curente. Salariile compensatorii pot fi platite, esalonat, din taxa TV si evident din profitul din publicitate atat cat e. Nimeni nu te imprumuta pentru a plati salarii sau salarii compensatorii. Se dau bani pentru dezvoltare, intr-un credit operational”, a explicat Claudiu Saftoiu.

El a precizat ca in prezent nu exista o estimare a sumei necesare TVR pentru plata salariilor compensatorii.

„Chiar acum am iesit din sedinta comisiei de solutionare a contestatilor. Ea a inceput activitatea acum zece zile, va continua si dupa Anul Nou, in asa fel incat contestatiile sa fie solutionate in timp util, iar decizia referitoare la concedierea colectiva sa poata fi aprobata in CA, spre sfarsitul lunii ianuarie”, a mai spus Saftoiu.

Societatea Romana de Televiziune este in prezent in plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administratie al Societatii Romane de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, sa continue restructurarea TVR (demarata de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Saftoiu) si a aprobat documentele privind procesul de selectie a personalului Televiziunii Romane, in urma caruia vor ramane 2.395 de locuri de munca.

Un numar total de 309 locuri de munca nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Romana, la sfarsitul caruia TVR va avea un numar de 2.395 de angajati, dintr-un total actual de 3.235 salariati. Procesul de restructurare ar urma sa se finalizeze in luna ianuarie 2013.

Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, in timp ce TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Romane a gasit o solutie. Astfel, Societatea Romana de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info in TVR News. Noua televiziune a inceput sa emita din 15 noiembrie si difuzeaza in mare parte programe ale Euronews, dar si continut produs de Televiziunea Romana.

In schimb, SRTv a informat Consiliul National al Audiovizualului ca renunta la licenta TVR Cultural, ca urmare a situatiei financiare critice a televiziunii publice. Licenta TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro