Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Resursele de energie au crescut cu 3,2%, iar consumul de electricitate a urcat cu 4,2% în primele 11 luni din 2011

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Noua taxa de poluare auto a fost publicata in Monitorul Oficial

Noua taxa de poluare auto a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Guvernul a aprobat miercuri si normele de aplicare a actului normativ, astfel ca cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare taxa auto 2012 va intra in vigoare. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ca de luni, 16 ianuarie, oamenii pot cere la ANAF restituirea diferentei de bani de taxa pe poluarea auto. Ministerul Mediului a spus in repetate randuri că legea, care are la baza principiul poluatorul plateste, prevede că taxa de poluare va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, cat si pentru masinile inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Resursele de energie au crescut cu 3,2%, iar consumul de electricitate a urcat cu 4,2% în primele 11 luni din 2011

Resursele de energie au crescut cu 3,2%, iar consumul de electricitate a urcat cu 4,2% în primele 11 luni ale anului trecut. Potrivit Institutului National de Statistica, producţia internă a crescut cu aproape 2 procente fata de aceeasi perioada din 2010. Cea mai mare cantitate de energie electrica se produce in acest moment in termocentrale, urmata de cea obtinuta in hidrocentrale si in centralele nuclearo-electrice. In ce priveste centralele eoliene, in 2011 se remarca pentru prima data o crestere substantiala a productiei de energie electrica. Daca in 2010 Romania producea circa 2 milioane de kilowati ora, in primele 11 luni ale anului trecut centralele eoliene din tara au produs nu mai putin de 710 milioane kilowati ora.

Emisiile de dioxid de carbon „amana o noua Era Glaciara”

Emisiile de dioxid de carbon produse de activitatea umana vor amana urmatoarea Era Glaciara, sustin oamenii de stiinta citati de BBC. Cercetatorii au folosit informatii de pe orbita Pamantului pentru a descoperi perioada istorica interglaciara care seamana cel mai mult cu perioada curenta. In revista Natura Geoscience, acestia scriu ca urmatoarea Era Glaciara ar trebui sa inceapa peste 1.500 de ani, dar emisiile sunt la un nivel atat de ridicat, incat cel mai probabil ea va incepe mult mai tarziu. „La nivelurile curente de dioxid de carbon, chiar daca emisiile sunt stopate acum, am avea probabil o durata interglaciara lunga, determinata de procese pe termen lung”, a declarat Luke Skinner de la Universitatea Cambridge, coordonatorul echipei de cercetatori care include oameni de la Universitatea College London, Universitatea din Florida sau Universitatea din Bergen, Norvegia. Cauzele care stau la baza tranzitiei de la Era Glaciara la perioada interglaciara si inapoi sunt variatii subtile in orbita Pamantului, spun cercetatorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro