AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Discutiile cu FMI pe bugetul din 2012 pornesc de la o prognoza PIB de 2,3-2,5%. Jeffrey Franks (FMI): Romania ar putea deveni un exportator de energie daca ar fi aplicate politicile corecte
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Jeffrey Franks (FMI): Romania ar putea deveni un exportator de energie daca ar fi aplicate politicile corecte
Romania ar putea deveni un exportator de energie daca ar fi aplicate politicile corecte si daca autoritatile ar sti sa atraga investitiile necesare in acest domeniu. Declaratia a fost facuta de seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks. „Energia este unul dintre domeniile in care este cea mai mare nevoie sa se inregistreze progrese. Vanzarea pachetelor minoritare si a celor majoritare de actiuni in companiile energetice ar trebui sa se faca mai rapid, iar reforma legislativa in acest sector treneaza si chiar a ramas in urma programului stabilit”, a declarat Franks, intr-un interviu pentru Agerpres. In ce priveste problemele din Uniunea Europeana, oficialul Fondului a declarat ca acestea vor determina in 2012 o crestere economica pentru Romania mai mica decat estimarile. Referitor la o posibila scadere a contributiilor sociale – masura ceruta insistent de mediul de afaceri – Franks spune intr-un interviu acordat HotNews.ro ca „va fi foarte putin spatiu pentru noi initiative in bugetul de anul viitor”. Reamintim ca o delegatie a FMI soseste in Romania saptamana aceasta pentru a discuta cu autoritatile proiectul de buget pentru 2012, precum si indeplinirea masurilor asumate in acordul de tip precautionary.
Discutiile cu FMI pe bugetul din 2012 pornesc de la o prognoza PIB de 2,3-2,5%
Discutiile cu FMI pe bugetul din 2012 pornesc de la o prognoza a Produsului Intern Brut de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in limita a 3% din PIB, au declarat surse guvernamentale, potrivit Mediafax. Negocierile cu FMI vor viza in continuare nivelul deficitului cash, iar in cazul in care deficitul bugetar va depasi tinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o incetinire a economiilor europene mai abrupta decat se anticipeaza, se ia in calcul si posibilitatea ca Romania sa solicite derogare din partea consiliului de ministri ECOFIN. Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumata de Guvern in acordul cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009. „Se lucreaza in acest moment la datele privind veniturile si cheltuielile pe anul viitor. Cifrele finale nu au fost inca stabilite, calcule urmand sa continue si in timpul misiunii FMI si a Comisiei Europene”, au spus sursele. Premierul Emil Boc a afirmat in urma cu o saptamana ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern luna aceasta, in urma consultarilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. In prezent, estimarea oficiala de crestere economica este de 3,5-4%, dar cifra urmeaza sa fie revizuita in scadere in timpul misiunii celor trei institutii internationale, care vor sosi la Bucuresti marti.
Liderii UE evalueaza introducerea de garantii pentru banci – document
Liderii Uniunii Europene analizeaza ideea introducerii de garantii pentru sustinerea bancilor si pentru a facilita accesul institutiilor de credit la finantare. Informatia face parte dintr-un document pregatit de ministrii de Finante pentru summitul sefilor de state, obtinut de Reuters. Bancile europene au dificultati in a se imprumuta, ca urmare a ingrijorarilor legate de intrarea Greciei in incapacitate de plata. Capitalizarea bancilor europene a scazut cu aproximativ o treime incepand din luna iulie. Propunerea, care prevede si noi reglementari privind capitalul bancilor, prezinta trei posibile variante pentru a ajuta bancile europene prin garantarea imprumuturilor pe termen mediu si lung de pe piata interbancara. Primul scenariu vizeaza reintroducerea unor programe de suport nationale, similare celor folosite de guverne in urma crizei declansate de falimentul Lehman Brothers. Al doilea se refera la „agregarea garantiilor nationale” sub coordonarea autoritatii europene de supraveghere bancara. Al treilea scenariu reprezinta o concentrare a tuturor programelor nationale de sprijin intr-o singura facilitate mai mare europeana.
Ministrii de finante din zona euro au aprobat acordarea urmatoarei transe de imprumut pentru Grecia, de 8 mld. euro
Ministrii de finante din zona euro au aprobat deblocarea urmatoarei transe din imprumutul acordat Greciei, de care statul elen are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Pentru ca Grecia sa primeasca aceasta noua transa, in valoare de 8 miliarde de euro, este asteptata si aprobarea board-ului FMI. „Am convenit aprobarea platii urmatoarei transe din ajutorul financiar pentru Grecia (…) suma ar urma sa fie transferata in prima jumatate a lunii noiembrie”, se arata intr-un comunicat transmis de ministrii de finante ai zonei euro. Fara aceasta transa, statul elen se confrunta cu posibilitatea de a intra in incetare de plati pana la sfarsitul acestui an.