Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Comisia Europeana a efectuat inspectii la mai multe banci europene, suspectate de manipularea Euribor. Firma franceza Filasa va investi 780 de milioane de euro in 11 parcuri eoliene in judetul Suceava

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Guvernul a aprobat inca doua acorduri petroliere pentru explorare si exploatare, titularii fiind Lukoil si Vanco

Guvernul Romaniei a aprobat ieri doua acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare, exploatare, in platforma Marii Negre. Beneficiarii sunt doua firme: una ruseasca: Lukoil Overseas, si alta americana: Vanco International Ltd. Fiecare perimetru are o suprafata de circa 1.000 de kilometri patrati. In ultima luna, Executivul a aprobat circa 10 acorduri de acest fel. In cazul acestora din urma, valoarea investitiilor in primii trei ani se ridica la 75 de milioane de dolari, urmand ca in functie de rezultatele obtinute in aceasta etapa, in urmatorii doi ani, investitiile sa continue pana la 160 de milioane de dolari.

Firma franceza Filasa va investi 780 de milioane de euro in 11 parcuri eoliene in judetul Suceava

Tot la capitolul investitii straine in tara noastra, compania franceza Filasa va cheltui in urmatorii doi ani 780 milioane de euro pentru constructia a 11 parcuri eoliene in judetul Suceava. Proiectul va incepe in primavara anului viitor, potrivit autoritatilor locale. Puterea totala instalata a acestor parcuri eoliene va fi de 516 MW, de zece ori mai mult decat consumul orasului Suceava. Cele 11 parcuri eoliene vor fi construite in noua localitati, iar fiecare va avea o suprafata intre 350 si 400 de hectare. Primariile localitatilor unde se vor construi aceste centrale eoliene sunt partenere in proiect si vor primi o cota de 0,3% din profit, precum si intre 20.000 si 30.000 de euro anual, pentru concesiunea terenurilor, in timp ce proprietarii de terenuri care au inchiriat pentru instalarea acestor centrale vor primi, in medie, anual, o suta de euro pe hectar.

Comisia Europeana a efectuat inspectii la mai multe banci europene, suspectate de manipularea Euribor

Comisia Europeana a facut mai multe razii la sediile unor importante banci europene. Oficialii de la Bruxelles au anuntat ca exista suspiciuni despre un cartel interbancar. Mai exact, ar fi vorba despre o intelegere intre mai multe institutii de creditare europene, dintre cele 44 care stabilesc indicele Euribor, intelegere prin care ar fi influentat cresterea nejustificata a acestuia. Autoritatile incearca acum sa afle daca bancile au actionat concertat pentru a manipula rata dobanzii de referinta pentru creditele acordate in euro. Aceasta ancheta vine dupa ce in luna martie autoritatile au anuntat ca cerceteaza cinci grupuri bancare internationale pentru o presupusa manipulare a ratei Libor, dobanda de referinta pentru dolar pe piata interbancara londoneza. Euribor este rata dobanzii la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro. Aceasta se calculeaza zilnic ca medie a dobanzilor practicate de cele mai importante banci din zona euro. Pana in 2010, Euribor era cotat in urma participarii a 42 de banci dintre cele mai importante. Din 2011, au mai fost incluse inca doua banci, numarul lor fiind acum de 44.

Apple a vandut peste 17 milioane de iPhone-uri si 11 milioane de iPad-uri trimestrul trecut. China a devenit a doua piata ca marime

Compania americana Apple a vandut in ultimele trei luni peste 17 milioane de iPhone-uri. Asta inseamna o crestere cu 20% fata de perioada similara din 2010. Cu toate acestea, vanzarile sunt mult sub cifra asteptata de analisti, de circa 20 de milioane, potrivit The Guardian. In piata s-a creat o asteptare alimentata de zvonurile legate de noul iPhone, astfel ca multi si-au amanat achizitiile trimestrul trecut. Compania a vandut peste 11 milioane de iPad-uri in perioada iulie-septembrie, care a fost cea mai buna din istoria computerelor Macintosh, cu aproape cinci milioane de unitati comercializate. China a devenit a doua piata ca volum de vanzari pentru compania care isi are sediul in Cuppertino, California. Profiturile acesteia au urcat intr-un singur trimestru pana la 6,6 miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro