AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Criminalitatea informatica a costat 114 miliarde de dolari in 2010. Restrictionarea creditarii in valuta. Ce spun bancherii si cu cat scade suma ce poate fi imprumutata de clienti?
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Companiile asiatice vor sa achizitioneze pachete importante de actiuni la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Companiile asiatice interesate de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor sa cumpere pachete importante de actiuni la compania de proiect Energonuclear. Presedintele Consiliului de Administratie al acestei companii, Tudor Serban, a declarat pentru HotNews.ro ca nu s-a stabilit care va fi participatia companiilor din China si Coreea, „dar cu siguranta va fi importanta, interesul fiind mai mare din partea companiei din Coreea”. Tudor Serban a mai spus ca se poarta discutii si cu ceilalti actionari implicati deja in proiect pentru majorarea participatiilor. Un consortiu coreean si o companie chineza si-au manifestat recent interesul fata de proiectul de la Cernavoda. De asemenea, celelalte companii implicate in proiect, Enel si ArcelorMittal, au posibilitatea prin contract sa cumpere pachete suplimentare. Statul roman intentioneaza sa vanda jumatate din actiunile detinute in prezent la compania de proiect, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.
Restrictionarea creditarii in valuta. Ce spun bancherii si cu cat scade suma ce poate fi imprumutata de clienti?
Proiectul Bancii Nationale a Romaniei de restrictionare a creditarii in valuta a populatiei ar putea suferi modificari. O serie de banci urmeaza sa trimita propriile propuneri de amendamente, sustin surse din piata bancara, citate de HotNews.ro. Cei mai multi vorbesc despre eliminarea uniformizarii avansului, care este de 30% in actualul proiect. Desi au existat consultari intre BNR si Asociatia Romana a Bancilor, reprezentantii bancherilor comerciali spun ca proiectul mai poate fi modificat. Oficial, nimeni nu comenteaza nimic, pana cand varianta finala a proiectului va fi disponibila. Surse din BNR spun ca nu se asteapta la proiecte similare si pentru companii. „Deocamdata e vorba despre persoanele fizice. In cazul companiilor nu cred sa asistam la proiecte similare”, au declarat acestea.
Comisia Europeana vrea ca tarile membre UE sa discute „printr-o singura voce” cu Rusia si Gazprom
Comisia Europeana vrea ca tarile membre ale Uniunii Europene sa discute „printr-o singura voce” cu Rusia si Gazprom. In cazul in care o propunere prezentata miercuri de executivul european se va concretiza, statele europene trebuie sa obtina acordul Comisiei Europene pentru marile contracte energetice semnate cu terte parti. Aceasta propunere „risca sa puna probleme multor state membre”, a avertizat un diplomat european, sub protectia anonimatului, citat de Agentia France Presse. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, spune ca este vorba de crearea unei „abordari coerente in relatiile energetice cu tari terte”. Este necesara imbunatatirea „coordonarii interne” astfel incat „Uniunea si statele membre sa actioneze impreuna si sa vorbeasca printr-o singura voce”, in special in ceea ce priveste relatia cu Rusia, a sustinut acesta. Potrivit Bruxellesului, tarile Uniunii care se confrunta cu riscuri potentiale in aprovizionare sunt supuse in prezent „unor presiuni in crestere din partea unor terte state pentru a accepta concesiuni incompatibile cu legea europeana” a concurentei. Propunerea lui Oettinger vine la o zi dupa inaugurarea de catre premierul rus Vladimir Putin a gazoductului Nord Stream, care va livra gaze naturale direct spre Europa de Vest via Baltica, fara a trece prin Ucraina sau Polonia.
Criminalitatea informatica a costat 114 miliarde de dolari in 2010 – studiu
Criminalitatea informatica a costat anul trecut 114 miliarde de dolari si a afectat 431 de milioane de entitati din intreaga lume. Rezultatele apartin unei cercetari publicate de Symantec. Potrivit producatorului antivirusului Norton, 74 de milioane de americani au cazut anul trecut victime criminalitatii informatice; pierderile financiare directe au fost de 32 de miliarde de dolari.
In China, costul a fost de 25 de miliarde de dolari, in Brazilia de 15 miliarde. Studiul arata ca 69% dintre internautii adulti interogati au fost victima a cel putin unui atac cibernetic. Cercetarea subliniaza dezvoltarea exponentiala a infractiunilor de acest tip pe telefoanele mobile. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 20.000 de persoane din 24 de tari, in perioada februarie-martie 2011.