AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Ministerul Economiei a gasit un investitor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: Consortiul Korean Nuclear. Christine Lagarde (FMI): Suntem inca in situatia in care putem evita o noua criza
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ministerul Economiei a gasit un investitor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: Consortiul Korean Nuclear
Ministerul Economiei a gasit un investitor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: Consortiul Korean Nuclear. Ministrul Ion Ariton a primit o scrisoare de intentie din partea acestei companii, semnata de presedintele ei. In cadrul scrisorii, compania isi declara intentia ferma de a achizitiona actiuni ale companiei EnergoNuclear SA, precum si de a efectua o vizita in Romania pentru discutii tehnice cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu EnergoNuclear. Liderul consortiului Korea Nuclear precizeaza in mesajul trimis Ministerului ca „tehnologia Korean CANDU este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, deoarece aceasta tehnologie este recunoscuta la nivel mondial”. Potrivit ministerului, in scrisoare preşedintele companiei coreene a precizat că decizia de a investi în proiectul de la Cernavodă a fost luată după întâlnirea avută în luna ianuarie cu Ion Ariton. Nu este pentru prima oara cand coreenii isi manifesta interesul fata de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. In 2006, presedintele Coreei de Sud a efectuat o vizita in Romania, prima in istoria relatiilor bilaterale, ocazie cu care a discutat cu partea romana despre constructia celor doua reactoare. Pana acum, au mai tatonat terenul si companii chineze. Subiectul investitiei de la Cernavoda a fost abordat si in cadrul vizitei guvernamentale in China. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, acordat dupa intalnirea delegatiei romane cu delegatia premierului chinez, ca cel mai probabil participarea unei companii chineze in compania care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va fi prima investitie majora din pachetul de 5 proiecte prezentate de premierul Emil Boc. Insa pot fi acceptati in continuare si investitori chinezi, chiar daca partea coreeana si-a manifestat intentia clara de a participa la constructia reactoarelor, in conditiile in care statul roman are de vandut o participatie de peste 40%.
Gazprom isi va dezvolta afacerile in Romania prin compania sarba NIS
Gazprom isi va dezvolta afacerile in Romania printr-o companie sarba. Compania petroliera NIS, controlata de grupul rus Gazprom, a anuntat ca vrea sa se extinda in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia si a infiintat subsidiare in aceste tari. Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului Gazprom, a platit in urma cu doi ani 400 de milioane euro pentru 51% din actiunile NIS si si-a urcat participatia la 56,15% in luna martie a acestui an. Compania a aratat ca vrea sa-si tripleze productia de petrol si sa-si dubleze vanzarile pana in 2020, pentru a deveni liderul regional al pietei. NIS este una dintre cele mai mari companii din sud-estul Europei avand ca domenii de activitate explorarea, productia si rafinarea de titei si gaze naturale, precum si vanzarea de produse petroliere.
Christine Lagarde (FMI): Suntem inca in situatia in care putem evita o noua criza
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat ca lumea se afla astazi „intr-o situatie in care putem inca evita” o noua criza. Oficialul a facut apel la statele industrializate sa coopereze pentru a inlatura amenintarea unei recesiuni. Lagarde a facut aceste afirmatii intr-un interviu publicat de revista Der Spiegel. In cadrul Fondului Monetar International, in timpul verii a existat o criza clara de incredere, care a agravat situatia, a precizat Lagarde. Potrivit acesteia, in Europa trebuie sa existe consolidare fiscala obtinuta prin masuri de crestere economica intensiva. In plus, trebuie sa aiba loc o recapitalizare sustinuta a bancilor. „Pentru unele tari, adoptarea de masuri de austeritate este buna si ar trebui sa continue. Pentru altele, unele dintre masuri luate sunt atat de puternice incat pot sa apeleze la o relaxare”, sustine directorul Fondului.
Skoda a inceput productia primei sale flote de masini electrice
Skoda a demarat productia primei sale flote de masini electrice. Este vorba despre un numar limitat de autovehicule, iar primele teste vor incepe in aceasta toamna. Skoda a prezentat acum un an primul concept Octavia E Line 100% electric, masina avand o autonomie de 150 km. Compania va produce intai un lot limitat de zece masini electrice Octavia Green E Line. Modelul ajunge de la 0 la 100 km/h in 12 secunde, iar viteza maxima este limitata la 135 km/h.