AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Loteria Nationala Olandeza sprijina proiectele de mediu din Muntii Carpati si Delta Dunarii. Cum ii spioneaza companiile de energie pe activistii ecologisti
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Chinezii vor sa construiasca hidrocentrale si drumuri in Romania
Chinezii vor sa investeasca in proiecte pentru protectia mediului si in domeniul energetic, in Romania. Doua mari companii chineze si-au anuntat intentia sa participe la realizarea unor astfel de proiecte, in parteneriat public-privat, a anuntat Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Potrivit reprezentantilor ministerului, cele doua companii au fost prezente, in cursul lunii ianuarie, pe piata romaneasca pentru documentare in vederea participarii la realizarea unor proiecte. Autoritatile romane par sa-si indrepte atentia catre investitorii chinezi in ceea ce priveste parteneriatele public private. Recent, premierul Emil Boc a invitat oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in Romania. „Exista discutii la nivel guvernamental intre cele doua tari in ceea ce priveste implementarea viitoarelor proiecte, companiile chineze aratandu-se interesate sa se implice in realizarea unor proiecte in Romania”, sustine Ministerul Economiei. Printre domeniile vizate de investitorii chinezi se numara cel al infrastructurii rutiere, maritime si aviatie, al exploatarii resurselor minerale, precum si domeniul agriculturii si zootehniei.
Loteria Nationala Olandeza sprijina proiectele de mediu din Muntii Carpati si Delta Dunarii
Aproximativ 1 milion de hectare de terenuri agricole abandonate din Muntii Carpati si Delta Dunarii vor fi redate faunei salbatice. Actiunea face parte dintr-un proiect sustinut de Loteria Nationala Olandeza. Valoarea totala a proiectului este de peste 3 milioane de euro, iar printre obiectivele sale se numara si reintroducerea in salbaticie a ierbivorelor mari, precum si dezvoltarea unor ecosisteme functionale ca bază pentru noile economii rurale. Aria de implementare include cinci regiuni pilot din Europa, printre care Delta Dunarii (in Romania si Ucraina) si Carpatii de Sud (in Romania). In Europa se gasesc zeci de milioane de hectare de terenuri abandonate. Un studiu recent al Institutului European pentru Politici de Mediu arata ca suprafata acestora va creste, ajungandu-se la aproximativ 30 milioane de hectare, pana in anul 2020.
Cum ii spioneaza companiile de energie pe activistii ecologisti
Trei mari companii de energie au efectuat operatiuni de culegere de informatii cu privire la activistii ecologisti. Dezvaluirea a fost facuta de ziarul The Guardian, care a descris modul in care ii spioneaza companiile de energie pe activisti. Compania E.ON, alaturi de cea de-a doua mare producatoare de carbune a Marii Britanii, Scottish Resources Group si de Scottish Power, una dintre cele mai importante companii de energie electrica din Marea Britanie, au platit o firma de securitate pentru a-i monitoriza in secret pe activistii ecologisti. Documentele arata cum proprietara firmei de securitate i-a informat pe directorii companiilor de energie cu privire la planurile ecologistilor, dupa ce e-mailurile acestora au fost sparte. De asemenea aceasta a fost surprinsa instruind un agent cu privire la participarea acestuia la intalnirile ecologistilor, invatandu-l cum sa intre in gratiile activistilor. Dezvaluirile au fost facute intr-o perioada in care sefii politiei, acuzati ca sunt infiltrati printre activisti, sustin ca in grupurile de protest sunt mai multi spioni angajati de companii, decat agenti sub acoperire ai politiei.
Toshiba deschide reprezentanta regionala in Bulgaria si confirma ca va investi 37 milioane euro in energie solara
Concernul nipon Toshiba deschide reprezentanta regionala in Bulgaria, pentru a conduce operatiunile din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Oficialii japonezi au confirmat ca vor investi peste 37 de milioane euro pentru un parc fotovoltaic si s-au aratat interesati si de alte proiecte de energie regenerabila in tara vecina. Bulgaria devine, dupa Marea Britanie, a doua tara in care compania deschide un birou de coordonare a operatiunilor din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Manageri de la Toshiba au participat la o conferinta pe tema masinilor electrice la Sofia si au prezentat baterii pentru astfel de masini, proiecte de utilizare a energiei solare si pentru retele electrice inteligente.