Fostul procuror general, originar din Găgăuzia, cu care socialiștii vor s-o bată pe Maia Sandu la prezidențiale: „Moscova vrea să joace cartea omului politic mai de centru”
Fostul procuror general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo va fi candidatul la prezidențiale al socialiștilor la alegerile de pe 20 octombrie. „Are multe schelete în dulapul său”, spune analistul politic de la Chișinău, Nicolae Negru, într-o discuție cu corespondenta HotNews.ro.
- Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție în 2021 când a fost reținut pentru abuz în serviciu. Mai este acuzat de legături cu oligarhul Veaceslav Platon.
Liderul socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon, fost președinte al țării în perioada 2016-2020, nu va mai candida pentru funcția de șef al statului, la alegerile din 20 octombrie, așa cum se așteptau mulți. El a anunțat astăzi că formațiunea pe care o conduce îl va susține pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, originar din Găgăuzia. Pe numele acestuia există mai multe dosare penale pe care însă Stoianoglo le califică drept „politice”.
Candidatura lui Stoianoglo a fost prezentată în cadrul unui briefing la sediul PSRM din Chișinău. În opinia lui Igor Dodon, „Alexandru Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și atitudine patriotică, și modestie personală, și curaj civic, și principialitate”.
„Eu știu sigur că în susținerea domnului Stoianoglo vor veni foarte mulți lideri de opinie, demnitari și politicieni care pun pe prim-plan interesele Republicii Moldova. Ei, ca și mine, au încredere că domnul Stoianoglo este acea personalitate, care exprimă voința și speranțele majorității cetățenilor, care își doresc o politică matură, responsabilă și statalistă”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PSRM.
În cadrul acestui eveniment, fostul procuror general a declarat că „o Moldovă europeană trebuie să fie neutră”.
Dodon a vorbit încă din martie despre candidatura lui Stoianoglo, dar nu l-a crezut nimeni
Despre candidatura lui Stoianoglo, Dodon a vorbit încă la sfârșitul lunii martie, în cadrul unei emisiuni TV. Atunci însă declarațiile lui au fost criticate și unii analiști au declarat că fostul președinte ar fi făcut aceste afirmații doar pentru „a-l compromite pe Stoianoglo”.
Cine este Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo, născut în 3 iunie 1967 la Comrat, Găgăuzia, este jurist de profesie și a activat în procuratura din autonomia găgăuză, apoi în Chișinău, iar ulterior a ajuns să lucreze la Procuratura Generală.
În perioada 2009–2010 și 2010–2014, a fost deputat din partea Partidului Democrat din Moldova, condus de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. În 2015, a candidat pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze, însă fără succes.
În 2019 a fost ales Procuror General, în urma unui concurs. A fost suspendat din funcție în toamna anului 2021, când a fost reținut și plasat în arest în cadrul investigației penale în care a fost învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații.
Stoianoglo respinge toate acuzațiile și susține că este persecutat de actuala guvernare de la Chișinău. La începutul anului curent, Stoianoglo a fost achitat în primă instanță în dosarul în care a fost învinuit de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Abia în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul de demitere a lui Stoianoglo, iar în toată această perioadă Procuratura Generală a fost condusă de interimari.
Una dintre acuzațiile publice care-i sunt aduse lui Stoianoglo sunt pretinsele legături cu omul de afaceri Veaceslav Platon (n.r.- acuzat că ar fi participat la furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești). Platon a fost eliberat din închisoare la decizia lui Stoianoglo, iar acum se află la Londra unde a solicitat azil politic.
„Alexandr Stoianoglo este o candidatură vulnerabilă”
Am cerut o opinie despre această candidatură și de la analistul politic de la Chișinău, Nicolae Negru.
„Stoianoglo este vulnerabil: el l-a eliberat din închisoare pe Platon, care a fugit. Dacă el era nevinovat, de ce nu a rămas (în Republica Moldova -n.r.), ca să-și apere punctul de vedere? Stoianoglo mai are niște dosare unul dintre care se referă la declararea unor bunuri, sau mai bine zis, așa cum a scris presa, a unor acțiuni într-o companie ucraineană deținute de soția sa. Stoianoglo are schelete în dulapul său.
Faptul că l-a eliberat pe Platon ar putea să-l lovească ca bumerang. Maia Sandu nu văd cum are de pierdut din cauza asta: ori Stoianoglo, ori Dodon – sunt făcuți din aceeași făină. Pe Maia Sandu sondajele o arată mult înainte”, a declarat Nicolae Negru, pentru HotNews.ro.
Plahotniuc în spatele candidatului socialist?
Nicolae Negru nu exclude varianta ca Vlad Plahotniuc să fie în spatele lui Stoianoglo.
„Dodon probabil că aștepta ca Moscova să-l binecuvânteze, însă Moscova, probabil, nu l-a binecuvântat. Atunci el a decis să-l propună pe Stoianoglo. Domnul Stoianoglo este o persoană care de demult este într-o relație cu Dodon, atunci când el a concurat pentru funcția de procuror general. Atunci socialiștii l-au sprijinit cel mai mult.
Deci, este o relație mai veche, o relație prin Partidul Democrat, prin Plahotniuc. Nu exclud ca undeva, în spatele lui Dodon și al lui Stoianoglo, să stea Plahotniuc. Eu cred că și Moscova, probabil, o să sprijine această candidatură”, a mai spus Nicolae Negru.
Vicepreședinte PAS: „Este candidatul oligarhilor și al Kremlinului”
Între timp, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a declarat pentru HotNews.ro că Alexandr Stoianoglo este candidatul „oligarhilor și a Kremlinului”.
„Oligarhii și Kremlinul și-au prezentat azi oficial un candidat la funcția de președinte, strategia și aliații. Alexandru Stoianoglo, candidatul care reprezintă interesele grupărilor criminale, candidatul minciunii și propagandei care se declară pro-european, dar este susținut fățiș de Kremlin și partide deschis pro-ruse.
Ei vor o coaliție împotriva Moldovei, care este în drumul său spre pace, prosperitate și democrație, în familia europeană. Cel mai grăitor e că nu au zis nimic de atacul terorist al rușilor asupra spitalului Ohmatdet din Kyiv! Acolo unde sub rachetele lui Putin au nimerit copii grav bolnavi de cancer și alte boli. Până la invazie, în acel spital treceau tratamentul și copiii grav bolnavi din Moldova. Pretinși pacifiști”, a declarat vicepreședintele PAS, Radu Marian.
„Moscova vrea mai degrabă să joace cartea omului politic mai de centru”
Analistul politic de la București, care urmărește situația din Republica Moldova, Cristian Hrițuc, a scris că anunțul PSRM privind susținerea candidaturii lui Stoianoglo „s-a vrut a fi o mișcare cu efect de bombă, însă l-a avut pe cel al unei petarde”.
„În primul rând, asta arată că Moscova nu mai pariază pe modele „Dodon”, ci se orientează pe modele mai degrabă de tip Ceban (primarul Chișinăului se declară pro-european – n.r.).
Moscova vrea mai degrabă să joace cartea omului politic mai de „centru”, cu o oarecare depărtare de discursul pro-rus dur. Se renunță la profilul „șefului de colhoz” și se trece spre un profil mai tehnocrat. Sunt doar aparente. Iar mișcarea nu e nici pe departe una bună. La câți scheleți are fostul procuror în dulap, nu va putea face mare brânză.
Oricum, Dodon poate să se relaxeze acum, nu mai contează nimeni pe el”, a scris Hrițuc.
Cristian Hrițuc este consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova, ex-consilier prezidențial în administrația lui Traian Băsescu.
Alegeri prezidențiale concomitent cu referendum pentru aderarea la UE
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024, concomitent cu referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Printre candidații care și-au manifestat intenția de a candida la acest scrutin se numără actuala șefa a statului Maia Sandu, fostul premier Ion Chicu și fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi.