Sari direct la conținut

Un alt efect al testelor antidrog imprecise ale Poliției: „Șeful mi-a spus că sunt drogat. Ulterior, m-a anunțat că mă dă afară”

HotNews.ro
Un alt efect al testelor antidrog imprecise ale Poliției: „Șeful mi-a spus că sunt drogat. Ulterior, m-a anunțat că mă dă afară”
Șofer testat pentru droguri (Foto: Inquam Photos)

Un bărbat din județul Olt a câștigat definitiv procesul cu statul român după patru ani, timp în care a trebuit să își schimbe locul de muncă și orașul în care locuia pentru a scăpa de eticheta de „drogat”. A solicitat 200.000 de lei daune morale. Judecătorii au stabilit că suma de 9.000 de lei este suficientă pentru prejudiciul suferit. HotNews.ro a identificat dosare la mai multe instanțe din țară, în care șoferii testați fals pozitiv la droguri, inclusiv după consum de Nurofen sau Paracetamol, cer despăgubiri statului.

  • În procesele deschise în instanță, șoferii vorbesc nu doar de disconfortul creat de imposibilitatea de a mai conduce, ci mai ales de umilințele pe care le-au trăit luni întregi, până când s-a confirmat că nu au consumat droguri.
  • „În familie, la locul de muncă, eram priviți suspect și se făceau glume proaste pe seama noastră”, reclamă cei care au trecut prin povestea testelor fals pozitive.  
  • Statul trebuie să se asigure că polițiștii sunt dotați cu „o aparatură care să asigure un rezultat corect al testării anti-drog efectuate și să verifice în ce măsură mijloacele tehnice folosite sunt unele corespunzătoare din punct de vedere tehnic”, atrag atenția judecătorii Curții de Apel București.
  • Premierul Marcel Ciolacu a negat public că ar fi șoferi care au fost testați fals pozitiv la droguri după consum de Nurofen.
  • O analiză realizată de jurnaliștii Snoop.ro, publicată marți, semnalează cum mai mulți români care au rămas fără permis în urma unor testări fals pozitive, inclusiv după consumul unor medicamente de răceală.

Pe 27 februarie 2020, două mașini s-au ciocnit pe strada Cireașov din municipiul Slatina, județul Olt. Accidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu daune la cele două mașini. Polițiștii sosiți la fața locului i-au testat pe cei doi conducători auto, iar rezultatul a indicat să șoferii se aflau sub influența drogurilor.

”Eu nici măcar nu am văzut droguri în viața mea, darămite să mai consum”, a relatat Adrian în fața judecătorilor. Același lucru l-a spus și polițiștilor, după ce a efectuat testarea cu drug-testul, însă nu a fost crezut.

„Polițiștii îmi reproșau atât mie, cât şi celuilalt conducător auto, că ne aflăm sub influenţa substanţelor psihoactive, respectiv că sunt drogaţi”, a povestit bărbatul care, ulterior, și-a căutat dreptatea în instanță.

Au ajuns la spital unde le-au fost recoltate probe de sânge și de urină. Rezultatele probelor s-au lăsat așteptate ca în multe alte cazuri, cu lunile.

Adrian a fost informat de polițiști că pe numele său s-a întocmit dosar penal, fiindu-i reținut permisul. I-a fost eliberată o dovadă, fără drept de conducere.

Cea mai neagră perioadă din viața mea

Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, avea un loc de muncă stabil și o relație bună cu colegii. Când a primit citația de la poliție, a fost nevoie să își anunțe șeful pentru a-l învoi. Știindu-se nevinovat, i-a povestit despre motivul citării. Episodul nu îl va uita niciodată, spune bărbatul.

„Când a observat motivul pentru care este citat, i-a reproşat că este consumator de droguri, aducând la cunoştinţă tuturor colegilor. De atunci a fost marginalizat în totalitate, nici un coleg nu mai stătea la masă cu el, nici prin preajma sa şi nici nu mai erau de acord să se mai vadă prin oraş. Până în luna iunie 2020 nu a mai putut nici măcar să se salute cu colegii, aceştia întorcându-i spatele, iar şeful l-a informat că va fi dat afară. În toată această perioadă a avut parte de cea mai neagră perioadă din viaţa sa, cea mai mare umilinţă, simţind ştirbită onoarea şi reputaţia, cum nu s-a mai întâmplat niciodată”, a susținut avocatul lui Adrian în instanță.

Pe 14 aprilie, medicii legiști au comunicat procurorilor rezultatul analizelor recoltate pe 27 februarie. Buletinul toxicologic era negativ. Adrian a trebuit să mai aștepte încă două luni până când procurorul de caz a soluționat dosarul său cu clasare. Abia în luna iunie i-a fost restituit și permisul.

Patru ani de procese

După ce i-a fost comunicată ordonanța privind clasarea dosarului, a decis să își caute dreptatea la instanțele civile. ”Pentru toată batjocura trăită”, a cerut judecătorilor să oblige statul român să îl despăgubească cu 200.000 de lei. Procesul civil a durat patru ani. Inițial, bărbatul s-a adresat Judecătoriei Balș. Magistrații de aici și-au declinat competența, considerând că dosarul trebuie soluționat de o instanță de pe raza localității unde domiciliază reclamantul.

După episodul testului fals pozitiv, Adrian a plecat din Olt, pentru a scăpa de rusine. Și-a găsit de muncă în Capitală, locuind în Ilfov. Astfel, dosarul a ajuns la Judecătoria Buftea. Aici, judecătorii i-au respins cererea, motivând că ”nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale”.

Adrian a contestat decizia instanței de fond. Dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov. Judecătorii de aici au dat dreptate bărbatului, arătând că instanța de fond a judecat greșit dosarul.

”Lipsirea apelantului-reclamant de dreptul de a conduce, fără o bază legală, pe perioada efectuării cercetărilor conduce, inevitabil, la producerea unui prejudiciu moral în plan familial şi social. Prin urmare, prejudiciul moral suferit de apelantul-reclamant este unul cert, existența acestuia fiind dincolo de orice îndoială”, au motivat judecătorii Tribunalului Ilfov.

Instanța a evaluat prejudiciul moral la 4.000 de lei. Câte 1.000 de lei pentru fiecare lună în care Adrian nu a putut conduce.

Atât Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, cât și Adrian au contestat decizia.

Instanța: Poliția trebuie dotată cu aparatură corespunzătoare

Victoria definitivă a bărbatului din Olt cu Statul Român a venit pe 5 aprilie 2024, la Curtea de Apel București. Instanța a reconfirmat că prin testarea fals pozitivă care a dus la îngrădirea dreptului de a conduce pe o perioadă de patru luni s-a adus atingere drepturilor persoanei. Judecătorii Curții de Apel București subliniază în motivarea sentinței că organele statului trebuie să se asigure că au mijloacele tehnice necesare pentru a se respecta toate garanțiile unui proces echitabil.

„În ceea ce privește vinovăția, instanța de recurs reține că aceasta a existat și a îmbrăcat forma culpei, respectiv a omisiunii organelor de poliție de a se dota corespunzător cu o aparatură care să asigure un rezultat corect al testării anti-drog efectuate sau de a verifica în ce măsură mijloacele tehnice folosite sunt unele corespunzătoare din punct de vedere tehnic, neputându-se primi susținerea potrivit căreia acestea nu au nici o răspundere pentru că ar fi acționat potrivit normelor legale, cât timp, s-a dovedit că rezultatele testului anti-drog inițial au fost denaturate din cauza aparaturii folosite”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

Instanța a admis recursul lui Adrian și a dublat valoarea daunelor stabilite inițial de tribunal. Astfel, Statul Român trebui să îi plătească bărbatului din Olt 8.000 de lei daune morale.

Fără permis, după Nurofen și Paracetamol

Cazul bărbatului din Olt nu este unul singular. HotNews.ro a identificat mai multe dosare pe rolul instanțelor, în care români, testați fals pozitiv la droguri, cer despăgubiri în instanță.

Matei, un tânăr din Iași, a dat în judecată Statul Român, solicitând 25.000 de lei daune morale, după ce timp de patru luni a avut dreptul de conducere suspendat pentru că a fost testat fals pozitiv. În seara de 22 iunie 2022 a fost oprit de un echipaj de poliție pe bulevardul Independenței din Iași. Agenții l-au anunțat că va fi testat cu aparatul DrugTest. Matei a acceptat, fără să ezite. A fost șocat când polițiștii l-au anunțat că rezultatul a ieșit pozitiv la T3B AMP.

Le spus agenților că ”nu a consumat substanțe sau droguri de niciun fel, ci a luat doar medicamente pentru răceală, respectiv paracetamol, nurofen, algocalmin și proteine”.

Rezultatele probelor de laborator aveau să confirme că bărbatul spune adevărul. Însă a durat patru luni până când procurorul a soluționat cu clasare dosarul penal deschis pe numele său. Abia în luna octombrie Adrian și-a recuperat permisul. Procesul în care cere statului despăgubiri încă se află pe rolul primei instanței, având termen de judecată în toamnă.

Bihor: proces de 50.000 de lei pentru 14 luni fără permis

Istvan, un bărbat din Bihor a dat în judecată statul român, după ce timp de 14 luni i-a fost interzis dreptul de a conduce urmare a unui test fals pozitiv la droguri.

În noaptea de 28 iulie 2022, a fost oprit de un echipaj de poliție pe o stradă din Oradea. Un control de rutină, l-au anunțat polițiștii care l-au anunțat că va fi testat cu aparatul drugtest marca AquilaScan.

În urma testării, agenții l-au anunțat că rezultatul este pozitiv la substanţa MDMA (ecstasy) şi AMP (amfetamina). Istvan le-a spus polițiștilor că nu consumase niciodată droguri, însă agenții au urmat procedura. L-au condus la Serviciul Județean de Medicină Legală, în vederea recoltării probelor de sânge. Medicul de gardă a efectuat și un examen clinic la solicitarea polițiștilor.

„În urma examinării clinice, medicul legist a stabilit că manifestările neurologice şi psihice ale reclamantului sunt normale, concluzionându-se că nu există elemente clinice sugestive consumului de substanţe psihoactive”, se arată în documentul instanței. Ulterior și rezultatele de laborator aveau să confirme că nu consumase stupefiante.

A durat 14 luni până când procurorul de caz a soluționat dosarul lui Istvan cu clasare.

„Reclamantul a chemat în judecată două persoane juridice pe pârâtul Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor şi pe pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând despăgubiri în cuantum de 50.000 de lei pentru daunele morale pentru suferinţele pricinuite de supunerea sa, în urma unui rezultat fals pozitiv la o testate antidrog cu aparatul drug test, la cercetări penale pentru conducerea pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihotrope şi reţinerea permisului de circulaţie pentru o perioadă de 14 luni”, se menționează în acțiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Bihor. Raportat la valoarea daunelor solicitate, instanța a declinat dosarul către Judecătoria Oradea, unde procesul va începe pe 25 octombrie.

Timiș: proces de 50.000 de euro după o testare fals pozitivă   

Un bărbat din Lugoj, județul Timiș, completează lista românilor care au ajuns victime ale testărilor fals pozitive la substanțe interzise.

George a fost oprit în trafic pentru un control de rutină în seara de 6 august 2023. Inițial, polițiștii l-au testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost negativ. Ulterior, agenții l-au anunțat că va fi testat și cu aparatul antidrog. Rezultatul testării avea să fie halucinant pentru George. Aparatul drugtest arăta că ar fi consumat mai multe substanțe interzise: T3, BZP, T1B și THC.

A fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

Până la sosirea rezultatelor de la medicină legală, George a mers la un laborator privat unde și-a făcut testele de sânge. Rezultatele au fost negative, însă ele nu contau pentru procuror.

Abia după 3 luni, procurorii au primit rezultatul oficial de la medicii legiști. Dosarul a fost clasat, iar bărbatului i-a fost restituit permisul.

George a dat statul român în judecată, solicitând 50.000 de euro daune morale.

”Este victima unei erori de care statul român este responsabil prin utilizarea de produse care conduc la rezultate pozitive deși ar trebui să fie negative cât și prin legislația defectuoasă ce permite deschiderea unui dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce pe baza unui aparat care indică erori”, a subliniat avocatul bărbatului în instanță.

Medicina Legală nu avea teste pentru toate substanțele

La proces, George s-a plâns că reținerea permisului și suspendarea dreptului de a conduce l-a afectat profund, fiind considerat de către prieteni și familie ”un drogat”. La locul de muncă era şicanat de colegi, cu apelativul ”droghi”.

Judecătoria Lugoj, unde s-a judecat procesul pe fond, nu i-a dat câștig de cauză. În motivarea deciziei pronunțate luna trecută, judecătorul invocă raportul medico-legal. Instanța admite că rezultatele au fost negative la patru dintre substanțe (T3, T1B și THC) însă pentru BZP laboratorul nu a efectuat analiza întrucât nu dispunea de teste imunochimice.

Imposibilitatea statului de a asigura resursele necesare laboratoarelor de medicină legală în vederea efectuării testărilor antidrog i-a fost imputată tot conducătorului auto.

Rezultatul consemnat la laboratorul privat, care era negativ și pentru BZP, nu a contat pentru instanță pe motiv că a fost efectuat după 13 ore. George a fost oprit în trafic seara, și s-a prezentat la laboratorul privat, pentru a avea o dublă confirmare, a doua zi la prima ora. 

George a contestat hotărârea Judecătoriei Lugoj, dosarul urmând a fi înaintat Tribunalului Timiș.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro