Protest împotriva ordonanței privind testarea antidrog, azi în Piața Victoriei. Guvernul spune că „ține cont de observațiile societății civile”
Declic, organizație non-guvernamentală care activează pe teme sociale, organizează joi, 11 iulie, un protest împotriva OUG 84, legea care îi lasă fără permis pe șoferii care refuză testarea antidrog în trafic. Ca răspuns la reacțiile societății privind noile reglementări, Marcel Ciolacu a anunțat, înainte de protestul de joi seară, că ordonanța va fi modificată.
Protest în Piața Victoriei
Cei circa 250 de participanți la protest au început să plece din Piața Victoriei.
Cei circa 100 de protestatari scandează: „OUG e abrogat, ce mizerie ati incercat”, „Limite clare, nu incriminare”; „Ne dorim combaterea drogurilor, dar cu protejarea cetățenilor”
Prezent la protest este și expertul criminolog Vlad Zaha, care a luat cuvântul la megafon și a salutat mobilizarea protestatarilor împotriva ordonanței privind testarea antidrog. Expertul se află printre persoanele care au contestat modificările legii, spunând vehement că implicarea lui în acest demers civic nu s-a încheiat.
„Acum este un protest, dar este și un moment de bucurie ca iată, guvernul a cedat și suspendarea pe termen nelimitat a permiselor a fost anulată. Doar 72 de ore poate fi suspendat permisul. Analizele de laborator vor fi făcute doar la INML și trotinetiștii și bicicliștii nu vom mai plăti amenzi usturătoare. Lupta nu este finală. La ora 14, Declic, împreună cu medici au fost și au discutat la Guvern. Ce ne dorim în continuare este o luptă antidrog. Nu vrem criminali drogați pe șosele, dar nu vrem abuzuri asupra cetățenilor. Aproape 200.000 de oameni au semnat petiția. Am pus super presiune pe Guvern. Chiar a funcționat, chiar au luat presiuni, însă nu ne oprim.”, a declarat o reprezentantă Declic.
Declic a anunțat un protest joi în față Guvernului împotriva ordonanței care lasă fără permis șoferii ce refuză testarea antidrog cu aparatele poliției și cer analizele de sânge la INML, până la sosirea rezultatelor. Legea se aplică atât bicicliştilor, cât şi trotinetiştilor.
ONG-ul a lansat și o petiție publică, semnată, la acest moment, de peste 188.000 de persoane. Ordonanța de Urgență a apărut în Monitorul Oficial pe 29 iunie.
Comunitatea Declic îi cere, prin protestul de joi, lui Marcel Ciolacu să elimine prevederile ordonanței și să stabilească un termen rezonabil pentru obținerea rezultatelor analizelor de sânge de la Institutul de Medicină Legală, potrivit organizației.
Reprezentanții Declic, Vlad Zaha (criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor), Gabriel Gorun (medic legist) și Eugen Hriscu (medic psihiatru, specialist în prevenirea și tratarea dependențelor) vor merge joi la ora 14:00 la Palatul Victoria pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Interne, pe tema OUG 84.
Ciolacu a anunțat modificarea ordonanței, înainte de protest
Marcel Ciolacu a anunțat joi, cu câteva ore înainte de protest, că va modifica prevederile OUG 84, după ce i-a cerut lui Cătălin Predoiu „să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Astfel, șoferii care nu vor primi în termen de trei zile rezultatul după testarea antidrog în laboratoarele de medicină legală vor putea primi înapoi carnetele întrucât nu trebuie să sufere ei dacă „statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil”, a anunțat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern de joi.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă de luni, 8 iulie, că va avea discuții cu miniștrii pe tema ordonanței privind testarea antidrog în trafic, iar miercuri, 10 iulie, a declarat că este treaba ministerelor de Interne şi de Justiţie să găsească o soluţie privind eventualele permise ridicate.
O reacție la declarațiile publice din ultimele zile ale premierului a avut și Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic, care a spus: „Guvernul anunță pe surse că ar renunța la prevederile care încalcă drepturile fundamentale ale șoferilor. Nu am văzut însă niciun document în acest sens, nici măcar un draft de modificare a OUG 84. Așa că vom continua acțiunea de protest până când vom vedea publicate în Monitorul Oficial modificările cerute de cetățeni”.
Poliția Română a anunțat care sunt medicamentele cu risc pentru șoferi
Poliția Română a anunțat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal.
Medicii legişti au precizat că există însă „numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive.
Astfel, există reacţii fals pozitive la:
– amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
– cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
– barbiturice: antiinflamatorii;
– opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.