Sari direct la conținut

Cum a fost eliminată din Bacalaureat o elevă premiantă care terminase liceul cu media 9,91. Cazul a ajuns în instanță

HotNews.ro
Foto: Syda Productions | Dreamstime.com
Foto: Syda Productions | Dreamstime.com

O elevă din județul Hunedoara a fost dată afară din sala de exemen, la ultima probă a Bacalaureatului după ce a intrat cu telefonul mobil asupra sa. Ea le-a spus profesorilor supraveghetori că l-a uitat la ea din cauza emoțiilor. Era închis și nu a încercat niciun moment să umble la el, după cum au confirmat și imaginile de pe camerele de luat vederi. A fost eliminată din examen și i s-a interzis să mai participe la următoarele două sesiuni de examen. Eleva a contestat decizia în instanță și a obținut o primă victorie.

Mara* a absolvit un liceu de top din județul Hunedoara, la profilul matematică-informatică, iar bacalaureatul ar fi trebuit să fie un examen care să nu îi ridice mari probleme. A absolvit liceul cu media 9,91, era obișnuită cu performanțele școlare la concursuri și olimpiade, iar la simularea națională a bacalaureatului obținuse note foarte bune. Dar bacalaureatul s-a transformat într-un coșmar pentru eleva premiantă, chiar la ultima probă a examenului, susținută pe 4 iulie.

După ce a susținut probele de limba română și de matematică, Mara a fost eliminată la cea de-a treia – anatomie – când membrii comisiei de supraveghere au constatat că eleva avea asupra sa telefonul mobil.

Când a fost întrebată dacă are telefon asupra sa, eleva a recunoscut fără să ezite și a susținut că a uitat telefonul asupra ei din cauza emoțiilor. Le-a arătat supraveghetorilor că telefonul era închis.

S-a panicat când și-a dat seama că are telefonul

„Reclamanta susține că, din cauza emoțiilor și a problemelor medicale, a uitat telefonul asupra sa, însă nu l-a folosit pe parcursul examenului, dimpotrivă l-a închis, fiind extrem de panicată când și-a dat seama de existența acestuia asupra sa și în aceste condiții s-a tras o concluzie pripită. Reclamanta a fost supusă unei presiuni foarte mari în ultimul an de liceu, s-a îmbolnăvit, a ajuns să slăbească foarte mult, a urmat un tratament. Acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru că își dorea să promoveze cu succes examenul de bacalaureat, învăța tot timpul, nu ieșea din casă, nu mergea la petreceri”, se menționează în acțiunea pe care eleva a depus-o în instanță.

În completarea documentului, se menționează că Mara nu avea niciun motiv să copieze. Provine dintr-o familie unde performanța școlară a fost constantă. Fratele ei a fost olimpic național la două discipline și a absolvit același liceu ca șef de promoție.

Comisia examenului de bacalaureat a aplicat regulamentul care prevede eliminarea din examen a elevilor surprinși având asupra lor în sala de examen orice mijloc electronic de comunicare. În plus, elevului eliminat i se interzice dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat. Măsură luată și în cazul elevei din Hunedoara.

S-a adresat judecătorilor

Susținută de familie, Mara s-a adresat instanțelor de judecată în încercarea de a anula decizia comisiei de bacalaureat. Dacă asupra eliminării din examen nu mai pot produce efecte, eleva speră să obțină anularea interdicției de a participa la următoarele sesiuni de bacalaureat.

Procesul este programat să înceapă la Tribunalul Hunedoara la începutul lunii august. Cum însă soluționarea litigiului este una de durată, eleva a formulat o acțiune suplimentară în instanță, solicitând prin intermediul unei ordonanțe președințiale – care se judecă în regim de urgență – suspendarea efectelor sancțiunii luate împotriva sa, până la soluționarea cauzei, și permisiunea de a putea participa la cea de-a doua sesiune de bacalaureat din această vară.

„Prin interzicerea de a mai participa la următoarea sesiune de bacalaureat prejudiciul este evident și ireparabil, fiind vătămată în dreptul de a beneficia de oportunitățile existente la acest moment în ofertele comunicate de către instituțiile de învățământ superior din țară și din străinătate, care au că punct de plecare data de 01.09.2024, pentru sesiunea de toamnă”, a motivat avocatul elevei în acțiunea depusă în instanță subliniind încă o dată că aceasta nu a avut nicio intenție de fraudă și că a intrat cu telefonul mobil în sala de examinare uitând să-l predea, din cauza împrejurărilor în care se afla cât și a stării sale de sănătate.

Tribunalul: sancțiunile să corespundă gradului de vinovăție

Magistrații Tribunalului Hunedoara care au soluționat cererea de suspendare a efectelor sancțiunii dispuse în cazul elevei eliminate din bacalaureat, arată în motivarea deciziei că dispozițiile din ordinul Ministerului Educației prevăd o sancțiune administrativă extrem de gravă, care presupune existența unei forme de vinovăție.

Totuși, judecătorii atrag atenția că „principiile generale de drept impun ca sancţiunea aplicată să fie proporţională, adică să corespundă formei de vinovăţie şi gradului de pericol social generat de fapta astfel săvârşită”.

În cazul Marei, instanța mai arată că în cuprinsul procesului verbal de sancționare este menționată la rubrica „tipul sancţiunii” este menţionată „eliminarea din examen”, fără a fi indicată şi interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Interdicția a fost dispusă printr-un document ulterior de către Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.

„În ceea ce priveşte tentativa de fraudă, din înregistrarea pusă la dispoziția instanței, rezultă că, reclamanta avea telefonul mobil asupra sa, aspect necontestat, însă, parcurgând toată înregistrarea până la momentul depistării telefonului mobil, nu se poate reţine vreo tentativă de fraudă din partea reclamantei, în condiţiile în care, sala de clasă era mică, având câte 5 bănci pe fiecare parte şi 17 elevi care susţineau proba respectivă, supravegherea fiind asigurată de doua doamne supraveghetoare şi chiar de către o a treia persoană din când în când”, a subliniat judecătorul Tribunalului Hunedoara.

Decizia instanței

Pe 12 iulie, Tribunalul Hunedoara a admis cererea elevei de a i se permite participarea la cea de-a doua sesiune de bacalaureat, motivând că în caz contrar viitorul elevei ar fi afectat în mod ireparabil. Decizia tribunalului nu este definitivă.

Mara a solicitat judecătorilor să îi fie recunoscute probele deja promovate, competențele, respectiv cea de limba română, unde a obținut 9.30 și cea de Matematică, unde a obținut 8.95.

Instanța nu a fost de acord cu această solicitare, arătând că dacă ar dispune în mod expres doar susținerea probei la Anatomie, s-ar autopronunța pe fondul cauzei. Drept urmare, elevei i s-a permis participarea la cea de-a doua sesiune de bacalaureat, însă pentru toate probele.

Peste 100 de elevi eliminați

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va desfășura în perioada 8-22 august. Înscrierile pentru această sesiune au început luni 15 iulie și au loc până pe 22 iulie.

La prima sesiune a examenului rata națională de promovare a fost de 78,2%. Potrivit datelor centralizate și raportate de Ministerul Educației, la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an 103 elevi au fost eliminați din motive de fraudă.

Ce spune regulamentul

Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 6156/31 august 2023 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2024 prevede următoarele reguli:

  • 1. Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.  
  • 2. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen.  
  • 3. Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.  
  • 4. Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.    
  • 5. Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.    
  • 6. Candidaţii care încalcă regulile menţionate la alin. (3) – (5) sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.    
  • 7. Încălcarea regulilor menţionate la alin. (3) – (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.”

*Numele elevei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro