Creștinii au fost cea mai persecutată minoritate din Turcia în 2023 – raport
Fenomenul persecuției creștinilor a luat amploare din anul 2020, conform unui raport al Inițiativei „Freedom of Belief” (Libertatea de Credință), citat de AsiaNews. Raportul documentează zeci de crime motivate de ură, îndreptate împotriva mai multor minorități.
Minoritatea creștină este cel mai persecutat grup religios din Turcia, de mai bine de 3 ani.
După creștini urmează evreii, aleviții (mișcare religioasă islamică), yazidiții (o religie care îmbină elemente din islam, creștinism și vechile religii persane) și ateii, arată un raport al Inițiativei „Freedom of Belief” (Libertatea de Credință), o organizație non-guvernamentală care are rolul de a proteja dreptul la libertatea religioasă în Turcia.
Cel puțin 47 de crime sau incidente sunt prezentate în raportul al cărui scop este acela de a cere un cadru legal care să pedepsească aceste infracțiuni. Episoadele documentate sugerează că victimele nu se bucură de aceleași drepturi ca restul populației, iar autoritățile nu iau măsuri pentru a opri acest fenomen.
Creștinii au fost victimele a 22 de atacuri în 2023, evreii urmează cu 14, aleviții șapte, musulmanii patru, yazidiți două și ateii unul. Violența împotriva evreilor a crescut, comparativ cu anii precedenți, de la conflictul Israelului cu Fâșia Gaza.
Aproximativ 26 de cazuri au implicat amenințări, 11 agresiuni violente, nouă cazuri documentate de atacuri asupra lăcașelor de cult sau cimitire, cel puțin șapte cazuri de vandalizare a proprietății, trei atacuri verbale și un episod de hărțuire sexuală.
Principalele locuri unde se petrec atacuri asupra acestor minorități sunt cimitirele, lăcașele de cult, locuințele și școlile religioase.
Raportul notează că, în general, crimele motivate de ură sunt subraportate și subînregistrate, cifrele oficiale reprezentând doar o fracțiune din incidentele reale.
Principalele probleme în subraportarea crimelor din ură includ:
- victimele sunt obișnuite cu astfel de acțiuni
- teama de excluziune socială
- teama că plângerile nu sunt luate în serios.
Au fost raportate și incidente în școli, conform raportului. Aici, au fost utilizate simboluri naziste, ceea ce subliniază necesitatea unui sistem educațional incluziv și anti-discriminare pentru a asigura un mediu școlar sigur, notează autorul raportului, Funda Tekin.