Sari direct la conținut

Slovacia și Ungaria cer ajutor de la Bruxelles pentru a primi în continuare petrol rusesc. Ucraina, acuzată că a blocat ilegal importurile de la Lukoil

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina, a anunțat ministrul ungar de Externe, după ce Kievul a pus grupul rusesc Lukoil pe lista sancțiunilor, blocând furnizările către cele două țări, informează Reuters.

Slovacia și Ungaria fac presiuni asupra Kievului după ce săptămâna trecută au anunțat că nu mai primesc petrol de la Lukoil via Ucraina. Ungaria primește anual 2 milioane de tone de petrol de la Lukoil, ceea ce reprezintă o treime din importurille de țiței ale țării, a precizat Szijjarto Peter.

Am vorbit ieri cu ministrul ucrainean de Externe, a spus că va autoriza fiecare transport de petrol, însă nu este adevărat”, a declarat Szijjarto la Bruxelles.

Cele două țări au inițiat o consultare cu Comisia Europeană. „Comisia are trei zile să dea curs cererii noastre, după care vom duce chestiunea în fața instanței”, a spus oficialul ungar.

Rusia continuă să furnizeze gaze și petrol Ungariei și Slovaciei, țări fără ieșire la mare, tranzitul făcându-se prin Ucraina în pofida războiului și a sancțiunilor UE împotriva vânzărilor de petrol rusesc.

Cele două state au primit scutiri de la aplicarea sancțiunilor ca să aibă mai mult timp pentru tranziția la surse alternative de hidrocarburi.

Atât Slovacia, cât și Ungaria furnizează energie Ucrainei. Szijjarto a afirmat că Ungaria a furnizat luna trecută 42% din importurile de electricitate ale Ucrainei. Premierul slovac Robert Fico a spus că țara sa a furnizat motorină Ucrainei, într-o declarație făcută în weekend în care a mai comentat că Slovacia nu acceptă să devină „ostatic” în relațiile dintre Rusia și Ucraina.

Declarații similare a făcut și ministrul slovac de Externe Juraj Blanar, adăugând că măsura luată de Kiev are un impact mai mare asupra Slovaciei și Uniunii Europene decât asupra Rusiei.

Interdicția impusă de Kiev nu afectează și ceilalți exportatori de petrol din Rusia cărora încă le este permis să facă tranzitul prin Ucraina.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro