Sari direct la conținut

Grupul lui Viktor Orban și Le Pen, exclus de la împărțirea posturilor de conducere în Parlamentul UE. Meloni a primit mai multe funcții

HotNews.ro
Grupul lui Viktor Orban și Le Pen, exclus de la împărțirea posturilor de conducere în Parlamentul UE. Meloni a primit mai multe funcții
Giorgia Meloni și Viktor Orban. FOTO: Nicolas Landemard / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia

Majoritatea centristă care domină Parlamentul European după alegerile din 6-9 iunie a împiedicat două grupuri politice de extremă-dreapta să obțină posturi de conducere în comisiile Parlamentului European, dar a oferit unele funcții unui al treilea grup, mai moderat, scrie Politico.

Posturile de conducere din Parlamentul European au fost împărțite în ultima săptămână, în funcție de succesul grupurilor politice în alegerile europene din iunie. Doar că algoritmul nu a fost aplicat în toate cazurile.

Conform acestui principiu, noul grup de extremă-dreapta Patrioții pentru Europa, a treia forță ca mărime din europarlament, ar fi trebuit să primească două comisii – pentru transporturi și pentru cultură și educație, scrie Politico.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deoarece grupurile centriste, care asigură majoritatea, au votat împotriva politicienilor din aceste partidele extremiste, impunând un așa-numit „cordon sanitar”.

Grupul Patrioților, care găzduiește 84 de deputați europeni aliniați cu Viktor Orbán și Marine Le Pen, a fost astfel exclus din proces. Și deputații din Europa Națiunilor Suverane (grupul construit în jurul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania) au fost complet excluși din pozițiile de conducere.

Harald Vilimsky, membru al Partidului Libertății austriac din Austria și vicepreședinte al grupului Patrioților, a criticat celelalte grupuri pentru că folosesc „cordonul sanitar pentru a ne împiedica să lucrăm pentru alegătorii noștri”.

El a avertizat că Patrioții „vor reacționa” și „vor încerca să stabilească alianțe” cu alte forțe politice pentru a deveni mai puternici, fără a oferi însă detalii în acest sens.

Într-o conferință de presă susținută marți, eurodeputata maghiară Kinga Gál a afirmat că blocada reprezintă o încălcare a regulilor Parlamentului.

Ea a mai spus că grupul Patrioților va „contesta” decizia în cadrul Conferinței președinților – organismul care reunește șefii grupurilor politice – și va explora „toate căile de atac legale disponibile”, mergând inclusiv până la sesizarea instanței supreme a UE de la Luxemburg.

Grupul lui Meloni a primit mai multe funcții

Spre deosebire de cele două grupuri, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), conduși de eurodeputații prim-ministrei italiene Giorgia Meloni, considerați mai moderați, au reușit să preia o serie de roluri-cheie.

Meloni a fost curtată de Ursula von der Leyen în contextul candidaturii acesteia pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene. Când a venit momentul ca liderii UE să voteze cu privire la von der Leyen, Meloni s-a abținut. Apoi, în cadrul unui vot al Parlamentului cu privire la von der Leyen, deputații europeni ECR au votat împotrivă.

ECR, care a obținut 9 locuri în plus în alegerile europene, ajungând astfel la 78 de deputați, va prezida comisiile pentru bugete, agricultură și petiții, primind totodată și 10 posturi de vicepreședinte în alte comisii.

De asemenea, ECR a primit două funcții de vicepreședinți ai Parlamentului în timpul sesiunii plenare de săptămâna trecută. În ultima legislatură, ECR a avut un vicepreședinte și a prezidat comisia pentru bugete.

Grupul a prezentat în principal candidați din aripa sa considerată mai moderată, inclusiv Noua Alianță Flamandă din Belgia, Partidul Civic Democrat din Republica Cehă și, în principal, din partidul Frații Italiei, al lui Meloni.

Cu toate acestea, candidații ECR s-au confruntat cu unele blocaje din partea liberalilor din Renew, a socialiștilor și democraților și a Verzilor.

INTERVIURILE HotNews.ro